Løpstikkeolje

Posted in : Smakssatte oljer, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , ,

Er du så heldig å ha en løpstikke i hagen, så har du antagelig en plante som er så stor at du ikke helt vet hvordan du skal få brukt alt sammen. Den er voksevillig og kommer stadig med nye stilker, så bruk alltid de nyeste og fineste bladene, som har best smak. Aller best er smaken tidlig på sommeren, frem til sankthans, men du kan bruke den hele sesongen. Når den begynner å blomstre vil imidlertid smaken bli bitrere, så dem kan du eventuelt fjerne for å motvirke det, med mindre du ønsker å få frem frø for å bruke.

Tantemat har tidligere lagt ut oppskrift på både løpstikkesuppe og løpstikkepesto, og her får du nå oppskrift på løpstikkeolje. Den kan du bruke som den er, over fisk eller kjøtt, eller du kan bruke den til å lage et luftig og mykt smør av (Kremete løpstikkesmør), som er kjempegodt til blant annet å smøre på en baguette eller en skive ferskt brød.

Det er i seg selv både raskt og enkelt å lage løpstikkeolje, og det er ikke mange ingrediensene som trenges, men for å trekke ut mest mulig smak av løpstikkebladene må de varmes opp i oljen og så stå og avkjøles og få trekke før det hele skal kjøres med stavmikser og siles, derfor vil det likevel ta litt tid.

 

 

LØPSTIKKEOLJE

TID: Minimum 1 time, avhengig av hvor lenge du vil la løpstikkebladene stå og trekke i oljen.

Gir ca. 2 dl

 

Du trenger:

 

 

  • 40 gr løpstikkeblader
  • 2 dl god, extra virgin olivenolje
  • 1/4 ts salt (helst flaksalt, som har en finere smak enn vanlig bordsalt)
  • 1/4 ts sort pepper (helst nykvernet)
  • I tillegg kan du smaksette med 1/2-1 ts sitronsaft og 1 fedd presset hvitløk, om du føler for det.

 

Slik gjør du:

Bruk kun blader av løpstikken, ikke grove stilker. Skyll dem godt og klapp dem tørre, slik at det ikke spruter når du skal varme dem opp i oljen.

Ha bladene og oljen i en kasserolle og varm opp til du ser (og hører) at oljen begynner å syde. Du kan også holde hånden like over og kjenne varmen fra oljen. Pass på at den ikke blir så varm at den koker, det kan ødelegge gode næringsstoffer i både oljen og løpstikkebladene.

Trekk kasserollen fra platen og trykk løpstikkebladene ned så de er dekket av oljen mens det får stå og avkjøles. La det gjerne stå en times tid eller mer for å trekke mest mulig smak ut av bladene.

 

 

Når oljen er avkjølt og har fått stå og trekke en stund, kan du bruke en stavmikser og kjøre blandingen så bladene blir helt finhakket. Bruk en sikt og sil fra oljen, og trykk med en sleiv så du får ut mest mulig av den.

 

 

Du kan kaste bladrestene, men du kan også fryse dem ned for senere bruk, for eksempel i en gryterett, suppe eller til å lage en pesto av.

Smak til oljen med salt og pepper og eventuelt sitronsaft og knust hvitløk og ha den over på et lite glass eller en flaske. Oppbevares i kjøleskap og nytes som den er, på fisk eller kjøtt, eller du kan bruke noe av den til å lage kremete løpstikkesmør av. På denne måten kan du nyte sommerens sunne og gode løpstikke til langt utover høsten og vinteren!

Husk å riste flasken hver gang du skal bruke oljen.

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *