HomeUrter og blomster Løpstikkesmør

Løpstikkesmør

Posted in : Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , ,

Løpstikke er en voksevillig urt som trives nesten uansett hvor du planter den, og den kan bli veldig stor. Heldigvis er den også anvendelig, slik at du kan bruke mye av den, for eksempel som krydderurt i supper eller gryteretter, til å lage suppe eller pesto av, eller du kan legge bladene i buken på ovnsbakt laks eller ørret.

Du kan også lage et smakfullt løpstikkesmør som du kan bruke på ferskt brød eller baguette, eller til å ha over fisk eller kjøtt. Det er et smør med mye smak, så Tantemat synes det passer spesielt godt til rødt kjøtt, for eksempel over en mør indrefilet, gjerne med ovnsbakte poteter og en grønn salat til!

Ta gjerne også en kikk på Tantemats oppskrifter på Kremete løpstikkesmør og Løpstikkeolje, så finner du enda flere måter å bruke løpstikke på.

Løpstikken kommer med nye skudd gjennom hele sesongen, så plukk helst de nyeste, myke bladene når du skal bruke den, de har finest smak.

 

 

 

LØPSTIKKESMØR

TID: 15-20 minutter

 

Du trenger:

 

 

  • 20 gr løpstikkeblader
  • 100 gr smør, romtemperert
  • 1 fedd hvitløk
  • 1-2 ts nypresset sitronsaft
  • Ca. 1/2 ts salt (gjerne flaksalt, som har en finere smak enn vanlig bordsalt)
  • Ca. 1/4 ts sort pepper (helst nykvernet)

 

Slik gjør du:

La smøret ligge på kjøkkenbenken minst en halv time, så det blir romtemperert og mykt.

Bruk kun blader av løpstikken, ikke stilker. Skyll dem godt og tørk med kjøkkenpapir.

Bruk stavmikser og kjør løpstikkebladene sammen med smøret til det er jevnt og finfordelt. Rens og knus eller finhakk hvitløksfeddet og bland det inn i smøret, og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Kjenn om du kanskje vil ha i noe mer enn det som står i oppskriften.

Ha smøret i en skål og oppbevar det i kjøleskap eller fryser.  Du kan bruke det romtemperert om du vil ha det til å smøre på en skive fersk baguette eller brød, eller kjøleskapskaldt om du vil bruke det på varm mat, som for eksempel fisk eller kjøtt.

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *