HomeHovedretter Fisk Posjert torsk med tomat- og kaperssalsa

Posjert torsk med tomat- og kaperssalsa

Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Torsk er en nydelig fisk som er lett å like og lett å spise – og lett å lage en god middag av! På sensommeren er det fristende å lage en deilig tomatsalsa til posjert torsk, siden norske tomater er ekstra søte og gode nå. De finnes i mange forskjellige farger og former, og det kan det bli en morsom og fargerik salsa av, selv om du selvfølgelig også kan lage av kun vanlige, røde tomater. Men en sødmefull salsa trenger også å få tilført noe salt, og det står kapersen for! Kanskje vanligst å finne i remulade, men den gjør seg absolutt godt på andre måter også. Er du av typen som liker mat med litt sting i, gjør du som Tantemat og har i en liten chili. Hvis ikke er det bare å droppe den, salsaen blir nydelig uansett!

Denne middagen er enkel og rask å lage og gjør bruk av gode, norske råvarer i sesong! Til og med oljen som Tantemat bruker er norsk, nemlig kaldpresset rapsolje. Ingenting galt sagt om god olivenolje, men det er fint å kunne bruke norske og kortreiste produkter også!

Dette er en nydelig hverdagsrett, men har du gjester som er glad i fisk, kan den serveres til fest også! Isåfall bør du kanskje heller bruke ren torskefilet uten ben, men med skinn. Så er det enkelt å bare trekke av skinnet før servering. Husk bare at en filet kanskje trenger noe kortere eller lengre tid for posjering, avhengig av tykkelsen.

Ved siden av posjert torsk med tomat- og kaperssalsa synes Tantemat at det passer aller best med kokte poteter, særlig når det er sesong for de nye, norske.

 

 

 

POSJERT TORSK MED TOMAT- OG KAPERSSALSA

TID: 30-40 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til fisken:

 • 1,2 kg torsk i skiver med skinn og ben (300 gr pr. pers.) (Beregn 250 gr pr. pers. dersom du heller vil bruke filet. La skinnet sitte på, så holder fileten formen under posjering. Det er enkelt å trekke av etter at fisken er ferdig varmebehandlet)
 • noen teskjeer bordsalt til forhåndssalting (se TIPS 1 nederst i innlegget ang. forhåndssalting)
 • 4 ss nypresset sitronsaft
 • Ca. 1/2  ts sort pepper
 • Vann og 20 gr smør til å posjere fisken i

 

Til salsaen:

 • 1,2 kg tomater (gjerne cherrytomater med forskjellig form og farge)
 • 1 liten rødløk (eller 2-3 store sjalottløk)
 • 1 fedd hvitløk
 • 1,5 dl kapers
 • 2 dl hakket persille (persillen kan helt eller delvis erstattes av gressløk)
 • 1 liten, rød chili (kan sløyfes)
 • 1,5 dl kaldpresset rapsolje (bruk gjerne en god, norsk rapsolje)
 • Ca. 1/2 dl nypresset sitronsaft
 • Ca. 1/2 ts salt (gjerne flaksalt, som har en finere smak enn vanlig bordsalt)
 • Ca. 1/2 ts sort pepper (helst fra kvern)

 

Slik gjør du:

 

Forhåndssalting og posjering av fisken:

Legg fiskestykkene i en form og strø et tett lag med bordsalt på toppen. Snu dem og salte på samme måte på den andre siden. La dem ligge med saltet på i 20 minutter, enten på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet. Når de 20 minuttene har gått skyller du saltet godt av fisken. Legg den til side, den skal posjeres når du er ferdig med tomat- og kaperssalsaen.

Til posjeringen bør du ha en kasserolle eller høy panne som er så vid at fiskestykkene kan ligge flatt ved siden av hverandre i bunnen. Ha så mye kaldt vann i at det står ca. 1 cm over bunnen. Ha i smøret og la vannet få et oppkok.

Legg fiskeskivene i kasserollen/pannen og drypp over nypresset sitronsaft. Strø eller kvern pepper over og la fisken få et forsiktig oppkok. Legg på lokk og la fisken trekke (nesten koke) i 5-6 minutter, avhengig av tykkelsen. Snu fiskestykkene og la dem trekke videre under lokk i 5-6 minutter. Fisken er ferdig posjert når du med en gaffel/kniv lett kan skille fiskekjøttet fra det store ryggbeinet i midten, eller når den flaker seg, hvis du bruker filet. Husk at fisken kanskje trenger litt kortere eller lengre tid hvis du bruker filet istedenfor skiver. Trekk kasserollen/pannen fra platen. (Se TIPS 2 nederst i dette innlegget angående hva du kan gjøre med kraften som du har posjert fisken i).

 

Tomat- og kaperssalsa:

Skyll og tørk tomater og chili godt.

Hakk løk og finhakk hvitløk. Finhakk chilien. Du velger selv om du vil ha med frøene, de gir litt ekstra sting, for den som er glad i det! Del alle tomatene i to til åtte båter eller biter, avhengig av størrelse og form.

Sil laken fra kapersen.

Ha oljen i en kasserolle og varm den opp til middels varme. Ha i løk og hvitløk og la det surre til løken er blitt blank. Ha i finhakket chili og la den surre med i noen sekunder.

Ha i tomater og kapers og la det bli varmt (men ikke så varmt at det koker!). Smak til med salt, pepper og sitronsaft og vend inn den finhakkede persillen og/eller gressløken til slutt. Trekk kasserollen fra platen.

 

 

Legg den posjerte fisken på (gjerne oppvarmede) tallerkener, og server tomat- og kaperssalsa og kokte poteter til. Du må gjerne rense fiskeskivene for skinn og ben før du serverer dem, eller du kan la den enkelte spisegjest gjøre det selv. Serverer du dette til fest, bør fisken selvfølgelig være renset før servering. Bruker du filet, må du huske å trekke av skinnet før du legger opp fisken. Server tomat- og kaperssalsa samt gode, kokte poteter til. Dette er snadder-mat!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Fiskekjøttet kan godt brukes helt ferskt, men når man forhåndssalter på denne måten blir det fastere og får bedre smak. Tantemat vil nesten alltid forhåndssalte torsk, i 15-20 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene.

TIPS 2: Kraften som du har posjert fisken i kan du ta sile, ta vare på og fryse ned. Den kan du senere bruke i en fiskesuppe, eller om du trenger kraft til å koke en fiskesaus på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *