HomeTilbehør Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting Grønn tomatmarmelade med ingefær og kardemomme

Grønn tomatmarmelade med ingefær og kardemomme

Posted in : Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Hvert år dyrker Tantemat tomater i krukker på terrassen, og hvert år er det noen som ikke rekker å bli modne før de må høstes. Denne sommeren og høsten har det i tillegg blåst så mye at de store, buskete tomatplantene har veltet opptil flere ganger og grønne tomater har falt av. Det er ingen grunn til å kaste dem, for grønne tomater kan brukes til mye godt, som for eksempel å lage grønn tomatmarmelade av. Vanligvis lages det med vaniljestang i, men Tantemat har valgt sin egen vri, med tilsetning av ingefær og kardemomme i tillegg til chili og lime. Det blir en søt marmelade med en varm kryddersmak og litt sting fra chilien, og den kan brukes både til å ha ved siden av ost og til å ha som tilbehør til middagsretter med kjøtt eller fisk. I grunnen er det bare å prøve seg frem, så finner en kanskje en ny og overraskende måte å bruke den på. Ikke alle liker chili, så det er valgfritt om du vil ha den med eller ikke, eller om du bare skal dempe chilismaken ved å fjerne frøene og kun bruke fruktkjøttet, det er opp til deg.

 

 

 

GRØNN TOMATMARMELADE MED INGEFÆR OG KARDEMOMME

TID: 50-60 minutter

Gir ca. 5 dl

 

Du trenger:

 

 

  • 500 gr grønne tomater (cherrytomater eller andre typer)
  • 250 gr sukker
  • 1 lime
  • 1 grønn chili, med eller uten frø (kan sløyfes)
  • 1 liten bit (ca. 1 cm) tørket ingefær
  • 5 grønne kardemommefrø
  • 1/2 ts salt (helst flaksalt)
  • 1/2 ts Atamon (se TIPS nederst i dette innlegget angående Atamon)

 

Slik gjør du:

Skyll tomater og chili godt og skrubb limen i lunkent vann.

Del tomatene i 2, 4 eller 8 biter eller skiver, avhengig av størrelse. Finhakk chilien. (Velg selv om du vil ta med frøene eller ikke. Med frø får du en litt «spissere» chilismak enn om du bare bruker fruktkjøttet).

Skjær endene av limen så langt inn at du skjærer inn i fruktkjøttet. Del den i to på tvers og del hver halvdel i 8 båter. Fjern eventuelle stener og skjær bort den hvite «stilken» i midten. Skjær alle båtene i tynne skiver.

Ha alle ingrediensene, bortsett fra Atamon, i en kasserolle.

 

 

Kok opp under omrøring så ikke sukkeret brenner seg fast i bunnen, og la det småkoke uten lokk, mens du rører med jevne mellomrom. Marmeladen trenger kanskje 30-40 minutter koketid, muligens også mer, men etter 25 minutter bør du ha en teskje marmelade på en skål og la den avkjøles, så får du en idé om hvor tykk marmeladen har blitt. Den bør ikke koke så lenge at den blir tykk og seig, så det kan være lurt å avslutte kokingen mens den ennå er litt tynn. Den vil uansett bli tykkere når den står kaldt, som for eksempel i kjøleskapet.

Når du synes den er passe tar du kasserollen av varmen og rører inn Atamon. Fisk opp ingefærbiten og kardemommefrøene og kast dem.

Fyll marmeladen på kokende varme glass og sett lokk på straks. Sett glassene opp ned på en fjøl og la dem stå til de er helt avkjølt.

Denne tomatmarmeladen smaker nydelig til ost, men du kan også ha den som tilbehør til stekt kjøtt eller fisk. Det er bare å prøve seg frem, så finner du ut hvor du synes den passer best!

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Atamon fungerer som holdbarhetsmiddel, men du må ikke ha det i. Hvis du bruker glass som du koker først og så setter på tett lokk (som også må ha vært kokt) før du setter glassene opp ned, så gir det i seg selv  god holdbarhet. Oppbevar gjerne glassene med marmelade i kjøleskapet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *