HomeForretter Rekesalsa i butterdeigskopper

Rekesalsa i butterdeigskopper

Posted in : Forretter, Reker og kreps, Skalldyr on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Rekesalsa i butterdeigskopper er en herlig, liten munnfull med mye sødme og litt syre, litt sting fra chili og en knasende sprøhet fra butterdeigskoppene. Det smaker nydelig til et glass tørr Chablis eller Riesling, men om du vil kan du gå for et litt mer luksuriøst preg og erstatte Arctic rogn, som Tantemat har brukt denne gangen, med ørret- eller lakserogn i stedet. Da vil du kjenne at rognen nærmest «popper» i munnen, og et glass med «bobler» vil være helt riktig til, enten det er champagne eller annen musserende.

Du kan gjøre istand selve salsaen et par-tre timer på forhånd, men å fylle butterdeigskoppene og pynte dem bør gjøres i siste liten, siden de ellers fort vil bli fuktige og miste sprøheten. Alternativt kan du sette frem butterdeigskopper, salsa, rogn, reker og limeskiver så hver enkelt kan forsyne seg selv, da er det ihvertfall sikkert at det er sprøtt og fresht!

Det er viktig at salsaen får den smaken du setter pris på, enten det går mer mot det sødmefulle eller mer mot det syrlige. Se TIPS nederst i dette innlegget, så får du forklart hvordan de forskjellige ingrediensene fungerer og dermed hva du kan gjøre for å få salsaen akkurat slik du vil ha den.

 

 

 

REKESALSA I BUTTERDEIGSKOPPER

TID: 30-40 minutter

Gir 3,5-4 dl, nok til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1/4 mango
 • 4 cm agurk
 • 1/2 rød spisspaprika
 • 1/2 avocado
 • 1/2-1 rød chili
 • 3-4 små rødløk eller 1/2 liten rødløk
 • 0,5-1 dl hakket gressløk (helst frisk, men du kan også ta fra fryseren)
 • Ca. 1 1/2 ts flaksalt
 • Ca. 1/2 ts sort pepper (helst fra kvern, som gir en varmere smak)
 • 1 lime (2 ss limesaft til å ha i salsaen + tynne skiver til pynt). (Bruk gjerne økologisk, siden skallet skal være med på pynteskivene).
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 4 ss Arctic rogn (evt. ørret- eller lakserogn) + noe ekstra til pynt
 • 150 gr ferske reker (skrellet, tilsvarer ca. 400 gr med skall), eller tilsvarende mengde reker i lake + noe ekstra til pynt
 • 1 eske butterdeigskopper (24 stk)

 

Slik gjør du:

Skrubb limen i lunkent vann, siden du skal bruke skiver med skallet på til pynt.

Rens og skjær alle grønnsakene i fine, små terninger. Finhakk rekene. Husk at salsaen skal fylles i små butterdeigsbegre! Hvis du vil se hvordan du enkelt kan skrelle avocado og mango, se lenkene Hvordan skrelle mango på en enkel måte og Hvordan skrelle avocado på en enkel måte. Husk bare å dele opp mangoen i tynne båter, siden de igjen skal skjæres i små terninger!

 

 

Bland sammen alle ingrediensene, krydre med salt og pepper og bland inn olje og nypresset limesaft.

Smak om du vil ha i mer av noe, og ta gjerne en titt på TIPS nederst i dette innlegget for en mer utdypende forklaring av smak og tekstur. Prøv deg gjerne frem med å fylle salsa i en butterdeigsskål og legge på rogn, reke og en liten limeskive til pynt, så får du hele smaksbildet.

Når du er fornøyd med smaken, kan du velge om du vil fylle i butterdeigskoppene i siste liten, pynte og sette frem, eller om du vil sette frem alle de forskjellige elementene så hver enkelt selv kan lage sin egen, lille snack! «Bobler» eller en tørr hvitvin til setter prikken over i’en!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Preferansene våre er forskjellig, og du kan blande inn mer av en eller flere av ingrediensene ut fra hva du ønsker av smak og tekstur, basert på følgende: I salsaen det skal være omtrent likt volum av hver av ingrediensene mango, avocado, agurk, paprika og rødløk, men av reker bør det være omtrent dobbelt så mye. Så må du smake til om du liker sammensetningen; det skal være harmoni mellom søt mango, sprø rødløk, sting fra chilien (som kan utelates, om du ikke er så glad i det) og en fyldig umamismak fra avocado. Agurk og paprika tilfører sprøhet, farge og noe sødme og oljen gir fylde. Sort pepper gir varm kryddersmak, nypresset limesaft gir fin syrlighet og salt skal fremheve alle de andre smakene. Prøv deg frem med bare litt mer av det du synes mangler til du blir fornøyd med resultatet. Husk at rogn, reke og en liten limetrekant på toppen også er med å gi smak, så det kan være lurt å prøvesmake en ferdig pyntet butterdeigskopp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *