HomeForretter Tomatbruschetta

Tomatbruschetta

Posted in : Forretter, Grønnsaker, Grønnsaker, Lunsjretter on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Tantemat har to store tomatplanter med masse tomater på terrassen, og når modningen først begynner går det fort og det er om å gjøre å spise de små delikatessene fortløpende. Det enkleste er selvfølgelig å putte dem i munnen rett fra planten, søte som de er, men det er også morsomt å finne forskjellige måter å bruke dem på. Tomatbruschetta er noe av det beste og mest lettvinte, og på ekte italiensk vis betyr det en brødskive stekt i olje, gnidd inn med hvitløk og med friske, hakkede tomater oppå. Veldig godt, selvfølgelig, men enda bedre blir det om man blander tomatene med hakket hvitløk, olje, salt og pepper før en legger det på brødskiven, så kommer den gode smaken av tomatene virkelig til sin rett. Når det gjelder brødskivene kan det anbefales å bruke landbrød, surdeigsbrød eller annet brød som er grovt, men som ikke inneholder hele korn eller frø. Loff går også bra, men har mindre smak.

Det vil nødvendigvis bli endel væske i bollen du lager tomatblandingen i, og den bør du prøve å unngå å få med når du skal legge blandingen på brødskivene, ellers risikerer du at de blir fuktige og at sprøheten fra stekingen blir borte. Men det er ingen grunn til å kaste den! Den har masse god smak og kan brukes i en tomatsuppe. Frys den gjerne ned om du ikke får brukt den med en gang.

En tomatbruschetta som dette fungerer utmerket som forrett, men du kan selvfølgelig også spise den til lunsj eller når som helst ellers du måtte få lyst på det. Den smaker nydelig, uansett! Har du ikke egendyrkede tomater kan du kjøpe i butikken, for utvalget er heldigvis mye bedre nå enn det var for bare noen få år siden. Om du bruker store eller små spiller ingen rolle, men kjøp helst noen som er søte og smakfulle.

 

 

 

TOMATBRUSCHETTA

TID: 15 minutter

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 2 tykke brødskiver av landbrød eller lignende + 2 ss olivenolje
  • 300 gr tomater
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1/2-1 ts salt (helst flaksalt, som har en finere smak)
  • Ca. 1/2 ts pepper (helst fra kvern)
  • 2 ss av din beste extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

Begynn med å steke brødskivene: Ha 2 ss olivenolje i en jernpanne og varm den opp til det såvidt begynner å ryke av oljen og den begynner å flyte utover – da er pannen skikkelig varm! Du kan kjenne det ved å holde håndflaten et stykke over stekepannen. Legg brødskivene i pannen, press dem ned med stekespaden og stek dem til de har fått en gyllen stekeskorpe, det tar ikke veldig lang tid. Snu dem og stek dem på samme måte på den andre siden. Ta dem ut av pannen og la dem avkjøles.

Del tomatene i små biter og finhakk hvitløken. Ha det i en bolle, bland inn oljen og smak til med salt og pepper.

 

 

Fordel tomatblandingen på de to brødskivene og server straks. Har du en spiselig blomst og noe grønt å pynte med er det hyggelig, selv om det ikke er nødvendig for smakens skyld! En enkel tomatbruschetta står godt på egne ben, slik det gjerne er med italiensk mat! Enkelt og kjempegodt!

Husk å sette frem både salt, pepper og olje på bordet, så den som vil kan ta på mer, etter eget ønske.

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *