HomeIngredienser fra naturen Traktkantarellsmør

Traktkantarellsmør

Posted in : Ingredienser fra naturen, Smør, Sopp, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

En tørr vår og sommer har gjort at 2018 ikke akkurat har vært noe stort soppår hittil, ihvertfall ikke sør i landet, men en liten tur i marka nylig ga lykkeligvis nok traktkantareller til å lage traktkantarellsmør av.

Alle typer sopp har sin egen spesielle smak og passer til forskjellige ting, og Tantemat synes traktkantarellenes fyldige og aromatiske smak passer aller best til vilt- og storfekjøtt. Det er likevel ingen ting i veien for å bruke det til andre typer kjøtt – eller fisk, for den saks skyld! Å la det smelte oppå en bakt potet blir heller ikke feil.

Det fine med et smaksatt smør som dette er at det kan fungere som saus, så slipper du å ha det i tillegg. Skjær smøret i rause skiver og legg det oppå varm mat så det smelter, så er det saus god nok!

Dette er en ganske stor oppskrift, men om du ikke bruker alt på en gang kan du pakke resten tett inn i plastfolie og legge det i fryseren, så holder det seg lenge.

 

 

 

TRAKTKANTARELLSMØR

TID: Ca. 30 minutter

 

Du trenger:

 

 

  • 200 gr friske traktkantareller
  • 2 ss smør
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 sjalottløk
  • 2 ts frisk timian (eller 1 ts tørket)
  • 1-2 ts salt (gjerne flaksalt, som har en finere smak)
  • 1/2-1 ts sort pepper, gjerne fra kvern
  • 2 ss sitronsaft
  • 300 gr romtemperert smør

 

Slik gjør du:

Renset sopp hakkes i mindre biter. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Finhakk fersk timian.

 

 

La 2 ss smør smelte i en kasserolle på noe over middels varme, ha i løk og hvitløk og la det surre til det blir blankt. Rør jevnlig. Ha i hakket timian og la surre med i 1 minutt. Øk varmen noe, ha i soppen og la den steke til den har falt sammen og avgir væske. Ha i sitronsaft, salt og pepper og la det steke til all væsken har kokt inn. Trekk kasserollen fra platen og la soppblandingen avkjøles helt før du rører den godt inn i det romtempererte smøret. Smak om du vil ha i mer salt, pepper eller sitronsaft.

Legg traktkantarellsmøret på et stykke plastfolie og form det til en pølse, så godt du kan. Det er ikke enkelt når smøret er så mykt, men det er jo heller ikke så farlig om rullen ikke blir perfekt! Pakk plastfolien godt rundt, ha rullen over på en fjøl eller lignende og legg den i kjøleskapet så den blir kald og smøret stivner, og så er det klart til å brukes!

 

 

Ved bruk skjærer du traktkantarellsmøret i tykke skiver som du legger oppå varmt kjøtt, fisk eller annen varm mat slik at det smelter og varmen får frem den herlige duften og smaken av traktkantareller.

 

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *