HomeTilbehør Grønnsaker Syltede grønne tomater

Syltede grønne tomater

Comments : 2 Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: ,

Når man dyrker egne tomater venter man i det lengste med å høste dem for at flest mulig skal bli modne, men uansett vil det alltid være noen grønne. Dem går det an å lage deilig tilbehør av! Tantemat har tidligere lagt ut oppskrift på grønn tomatmarmelade (Grønn tomatmarmelade med ingefær og kardemomme), og nå får du oppskrift på syltede grønne tomater, som smaker nydelig til både ost og fisk- eller kjøttretter. I denne oppskriften har Tantemat brukt sherrytomater, men du kan like gjerne bruke større tomater. Koketiden blir litt forskjellig, men smaken blir den samme.

 

 

SYLTEDE GRØNNE TOMATER

TID: Ca. 1 – 1 1/2 time, avhengig av størrelsen på tomatene.

 

Du trenger:

 

 

 • 1 kg grønne tomater
 • 1 1/2 liter vann
 • 2 ts salt

 

Sukkerlake:

 • 2 1/2 dl 7% eddik
 • 750 gr sukker
 • 1/2 ts hel nellik
 • 2 stykker hel kanel
 • 2 stykker hel, tørket ingefær (omtrent så store som en spiseskje)

 

Slik gjør du:

For at smaken skal trenge inn i tomatene må skallet prikkes. Det kan du gjøre ved å bruke en nål, eller – enklere – en gaffel med spisse tinner. Lag tett med huller i skallet.

Kok opp vann og salt, legg i tomatene og la dem trekke over svak varme i 5-10 minutter. Ta dem opp og la dem renne av.

Kok sukkerlake ved å koke opp vannet med alt krydderet i. Ha i tomatene og la dem trekke/småkoke i 5-10 minutter, men ta dem opp før de blir helt gjennomkokt, siden de skal kokes møre i krydderlaken etterpå. Kjenn med en spiss kniv underveis i kokeprosessen og ta dem opp med hullsleiv mens de ennå gir litt motstand.

 

 

Kok inn laken i ca. 15 minutter, slik at den blir litt seigere. Legg tomatene tilbake i laken og la dem trelle/småkoke til de er møre.

Ha tomatene over på varme glass (se TIPS nederst i dette innlegget angående koking av glassene) og fyll opp glassene med lake. Fordel gjerne både kanelstenger, ingefær og nellik slik at det blir noe i hvert glass. Det både pynter opp og gir god smak. Sett lokket på med en gang og la glassene avkjøles før du setter dem kjølig.

 

Du kan bruke de syltede grønne tomatene straks de er avkjølt, men de blir bedre av å få stå en tid. Oppbevar dem kjølig, og server dem til ost, fisk- eller kjøttretter.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: For å øke holdbarheten på de syltede grønne tomatene, er det en fordel å koke glassene og lokkene først. Legg glass og lokk i en kasserolle med så mye vann at det dekker. Kok opp, og trekk kasserollen fra platen. Bruk gjerne en pølseklype i tre til å ta glass og lokk opp av det kokende vannet, og vær forsiktig så du ikke brenner deg! Fyll de varme tomatene og laken på varme glass, og sett straks på lokket. Når innholdet avkjøles vil det dannes vakuum i glasset, og det blir ordentlig tett.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Guro Evensen Hjemli
  november 2, 2020 at 9:57 am

  Hei! Gleder meg til å prøve dette! Et spørsmål: Det står 2 ts vann(?) det skal vel være salt, det da?

  • tantemat
   november 2, 2020 at 10:14 am

   Hei, Guro! Det var godt du oppdaget dette, nå har jeg rettet vann til salt, som er det riktige! Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *