HomeTilbehør Grønnsaker Tørkede tomater

Tørkede tomater

Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: ,

Sommeren 2018 har vært sjeldent lang og varm, med det resultat at Tantemats tomatplanter på terrassen har gitt store mengder søte, solmodne tomater. Men selv om de er nydelig å spise ferske, er det ikke mulig å spise opp alle sammen fortløpende. Dermed blir det nødvendig å finne gode måter å konservere dem på, slik at man kan fortsette å nyte disse delikatessene lenge utover høsten. Én måte å gjøre det på, er å tørke dem og legge dem på olje. Med tørking vil den gode, søte tomatsmaken bli mer konsentrert, og om du ønsker det kan du ha på litt salt og urter for å få enda mer smak.

Tørking av tomater er veldig enkelt, men saftfulle som de er krever det nødvendigvis noen timer i ovnen. Tiden avhenger av hvilken temperatur du bruker, men den bør ligge et sted mellom 40 og 80ºC. Tantemat har valgt over- og undervarme på 70-80ºC og med en sleiv i ovnsdøren slik at fuktigheten slipper ut. Hvor mange timer som trenges avhenger både av temperaturen, selve ovnen og størrelsen på tomatene. Du kan stoppe prosessen når du synes tomatene er passe tørket. Tantemat synes halvtørkede tomater er best, da har de fått en mer konsentrert smak, men er fremdeles fine og saftige.

I denne oppskriften er det ingen eksakte mål, du tørker de tomatene du har og tørker dem til du synes de er passe. Om du vil ha på salt og urtekrydder er opp til deg.

 

 

TØRKEDE TOMATER

 

Du trenger:

  • Modne tomater
  • God olivenolje, helst extra virgin
  • Salt (gjerne flaksalt)
  • Tørkede eller ferske urter (timian, rosmarin, oregano e.l.)

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på selvvalgt temperatur (40-80ºC).

Skyll tomatene, del dem i to og legg dem utover en bakepapirkledd ovnsplate.

Om du ønsker det, kan du strø over salt og/eller urter (Tantemat brukte flaksalt og tørket timian på det ene brettet og ingenting på det andre).

Sett ovnsplaten(e) inn i ovnen og la tomatene stå til du synes de er passe tørre, det tar endel timer. (Husk på å sette en sleiv i ovnsdøren slik at fuktigheten slipper ut!) Pass på underveis så de ikke blir brent. Ovner er forskjellige, og varmen kan være ujevnt fordelt. Om du ser at noen tomater blir mye fortere tørket enn de andre, kan du ta dem ut underveis.

 

 

Når du synes tomatene er passe tørre tar du dem ut og legger dem over i rene, varme glass (se TIPS nederst i dette innlegget angående koking av glassene). Legg i noen tomater om gangen og fyll så på olje så det står over. Press tomatene lett sammen med en ren skje slik at luftbobler presses ut. (Dette for å øke holdbarheten. Luftbobler i glasset gjør at innholdet lettere kan bli angrepet av sopp). Fortsett med å fylle opp med henholdvis tomater og olje til glasset er fullt. Sett straks på lokk og oppbevar glassene i kjøleskapet.

De tørkede tomatene kan du bruke til tapas, som tilbehør til kjøtt eller fisk, eller hvor som helst ellers der du vil nyte den gode smaken av dine egendyrkede tomater!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Når mat skal oppbevares i glass, er det alltid en fordel å koke glassene og lokkene først, slik at de er helt rene når du skal fylle dem. Det øker holdbarheten. Legg glass og lokk i en kasserolle og fyll opp med så mye vann at det dekker. Kok opp, trekk kasserollen til side og ta glassene opp av vannet etter hvert som du skal fylle dem. En pølseklype i tre er et fint redskap å hjelpe seg med. Sett på lokk straks glasset er fylt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *