HomeHovedretter Kyllinggryte med kokosmelk

Kyllinggryte med kokosmelk

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun on by : tantemat Stikkord: , , ,

Kylling er lett og godt kjøtt som tåler mye forskjellig krydder, og Tantemat har særlig sansen for kyllingkjøtt i kombinasjon med asiatiske smaker, sånn som chili, ingefær og kokosmelk. Nedenfor finner du oppskrift på en kyllinggryte med disse, i tillegg til grønnsaker som vårløk og paprika. Kjempegodt sammen, synes Tantemat!

Det kan kanskje høres ut som om både chili og ingefær vil bli sterkt, men kokt ris ved siden av vil dempe smakene og totalopplevelsen blir en fyldig og smakfull gryterett. Er du likevel skeptisk, kan du halvere mengden chili og ingefær.

Frisk koriander passer alltid til asiatiske smaker, men om du vil blande den i gryteretten eller ha den ved siden av kan du selv bestemme. Serverer du den ved siden av gir det valgfrihet for den enkelte om de vil forsyne seg eller ikke.

 

 

KYLLINGGRYTE MED KOKOSMELK

TID: 50-60 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 600-800 gr kyllingfilet
 • 1 stor eller 2 små sjalottløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ss smør til å steke i (sannsynligvis trenger du også mer)
 • 20 gr fersk ingefær
 • 1 rød chili
 • 1 bunt vårløk
 • 1 rød paprika
 • 1 kyllingbuljongterning
 • 1 boks kokosmelk (4 dl)
 • 1-2 lime (1/2-1 lime til å presse saft av, og resten som båter til ved servering)
 • 1-2 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 50 gr valnøtter (kan erstattes av hasselnøtter, cashewnøtter eller skivede mandler)

 

Slik gjør du:

Skjær kyllingfileten i strimler.

Skyll vårløken grundig og del den opp i 1/2 cm biter. Hold av noe fra den grønneste delen til å strø over til pynt. Fjern frøene fra paprikaen og del den opp i mindre biter.

Skrell og finhakk sjalottløk og hvitløk. Rens chilien for frø og finhakk den. Skrell og finhakk ingefær.

Hakk nøttene.

 

 

Del den ene limen i to og press ut så mye saft som du trenger. Del resten i båter til å ha til servering.

Smelt 2 ss smør i en (jern)gryte ved middels varme og la sjalottløk og hvitløk surre i 1-2 minutter under omrøring, til det er blankt. Ta opp med en hullsleiv og ha det over i en bolle. Ha om nødvendig mer smør i gryten, øk varmen til godt over middels og brun kyllingstrimlene, litt om gangen. Ta dem opp med hullsleiv og ha dem i bollen med løk og hvitløk etter hvert som de blir ferdig brunet. Det kan være at du må ha i mer smør i gryten mellom hver omgang med bruning. Kyllingkjøtt er magert og trekker til seg fett, og det bør ikke tørrstekes.

Når alt kjøttet er ferdig brunet har du det og løk/hvitløkblandingen tilbake i gryten. Tilsett chili og ingefær og la alt surre i noen sekunder. Pass på å røre så det ikke setter seg fast i bunnen.

Ha i smuldret buljongterning og kokosmelk og la det koke forsiktig, ca. 10 minutter, til kjøttet er gjennomkokt.

Smak til med salt, pepper og nypresset limesaft.

Tilsett vårløk, paprika og hakkede nøtter/mandler og gi det et kort oppkok. Om du synes gryteretten er litt tynn kan du jevne den, enten med Maizennajevner, som du kan strø direkte i gryten mens du rører rundt, eller 1-3 ss maizennamel rørt ut i ca. 1 dl kaldt vann. La det få et oppkok og rør inn hakket koriander, med mindre du foretrekker å ha den ved siden av til å strø over. Strø resten av vårløken over til pynt, og så er kyllinggryten klar for servering!

Pynt gjerne med spiselige blomster, om du har. Tantemat har brukt blomkarseblomster, som med sin litt pepperaktige smak og et hint av honning passer veldig godt til denne retten.

Sett frem salt og pepperkvern så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken om de vil. Sett også frem limebåter til å presse over gryteretten, det fremhever alle de gode smakene! Til denne gryteretten passer det aller best med kokt ris ved siden av!

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *