HomeRESTEMAT Suppe med hvite bønner og Vossakorv

Suppe med hvite bønner og Vossakorv

Posted in : RESTEMAT, Supper on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

En smakfull suppe laget på god kraft og med gode, norske grønnsaker er deilig høst- og vintermat! Og kan den kokes på rester er det det beste, da får man ryddet i kjøkkenskap, kjøleskap eller fryser og får god samvittighet fordi man tar vare på mat istedenfor å kaste. Bra for miljøet er det også!

All restemat har som utgangspunkt at man tar det man har, men Tantemat har likevel laget en oppskrift, eller skal vi heller si en mal, slik at du har noe å gå ut fra. Kraften som suppen er kokt på er rester av vilt- og lammekraft, og grønnsakene er slike som man ofte har liggende. Sopp fra fryseren pluss noen kokte poteter som ble til overs en dag havnet også i denne suppen. Har du ikke akkurat de samme grønnsakene som Tantemat har brukt kan du ha i andre typer. Vossakorv passer utmerket i denne suppen, men du kan like gjerne bruke en annen type pølse eller rester av kokt eller stekt kjøtt. Som sagt er dette å regne som en mal, men hvite bønner bør være med i denne gryten, siden de inneholder mye protein og gjør den fyldig og mettende. Tantemat har brukt tørre, hvite bønner som er bløtlagt over natten og så kokt, men du kan like gjerne bruke tilsvarende mengde bønner fra boks. Det smaker like godt og du sparer tid på det, om du har en travel hverdag.

Hvis du ikke har nok rester av kraft, kan du fylle opp med vann og buljongterning eller fond. Husk bare å krydre godt med urter, salt og pepper, så du får en suppe med mye smak! Både rosmarin, timian og sar passer her, og persille eller gressløk kan du også bruke, fersk eller fra fryseren. Når det er restemat handler det jo om å ta frem det du måtte ha og bruke det du synes gir god smak.

Tantemat har, som vanlig, brukt chili i maten, men det er valgfritt og kan fint utelates om du ikke er så glad i det!

Ferske baguetter eller brød og smør smaker godt til denne suppen, men det er ikke nødvendig, siden den er ganske mettende i seg selv.

Dette er en ganske stor oppskrift, nok til 6-8 personer, men eventuelle rester kan legges i fryseren og så har du lettvint middag ved en senere anledning!

 

 

 

 

SUPPE MED HVITE BØNNER OG VOSSAKORV

TID: Inntil 2,5 time om du bruker tørre bønner som må bløtlegges over natten og kokes. (Koketiden for bønnene kan variere fra 1 og inntil 2 timer). 30-40 minutter om du bruker bønner fra boks.

Til 6-8 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1,5 liter kraft (fra lam og/eller vilt + kjøttbuljongterning og vann, om nødvendig)
 • 1 pakke hvite bønner (500 gr, som blir nesten 1 kg når de er ferdig utvannet)
 • 3-4 store gulrøtter
 • 1 liten sellerirot
 • 1-2 løk, gule eller røde
 • 1-2 røde chili (kan utelates)
 • 1 purreløk
 • 150 gr forvellede traktkantareller (kan utelates)
 • 3-4 kokte poteter (om du har)
 • 300 gr Vossakorv (eller annen pølse eller rester av kokt eller stekt kjøtt)
 • 1-2 ts knust, tørket urtekrydder (timian, rosmarin, sar), eller persille eller gressløk
 • Salt
 • Sort pepper

 

Slik gjør du:

Hvis du bruker tørre, hvite bønner: Ha bønnene i en stor bolle og slå i så mye kaldt vann at det står 4-5 cm over bønnene. Dekk bollen og la bønnene stå i bløt natten over. Slå av bløtevannet og skyll bønnene. Ha dem i en stor kasserolle og hell i så mye kaldt vann at det står ca. 1 cm over dem. Kok opp og skum av, om nødvendig. Legg lokk på kasserollen så det nesten dekker og la bønnene småkoke i 1-2 timer, til de er nesten helt møre. Du kan prøve ved å presse dem mot kanten av kasserollen med en sleiv eller gaffel, de skal gi litt motstand. Ikke kast kokevannet, det skal være med videre.

Hvis du bruker bønner fra boks bør de skylles før videre bruk (se lenger ned i oppskriften).

Skrell gulrøtter og sellerirot og del opp i små biter. Skyll purreløken godt og del den i små biter. Skrell og hakk løken(e). Skrell kokte poteter og del opp i mindre biter. Rens chilien(e) for frø og finhakk dem.

Trekk skinnet av pølsen og del den opp i mindre biter.

 

 

Hvis du bruker bønner som du selv har bløtlagt, gjør du som følger når bønnene er passe kokt (du skal ikke tømme kokevannet fra bønnene): Tøm alle kraftrestene/buljongen i kasserollen med bønnene. Ha i traktkantareller, gulrøtter, sellerirot og løk, kok opp og la det småkoke i 5-10 minutter, til det er ganske mørt. Hvor lang tid du trenger avhenger av hvor store biter du har kuttet grønnsakene i. Ha deretter i purreløk, kokte poteter, pølse, chili og urten(e) du har valgt, la det koke opp og så småkoke i 2-3 minutter. Smak til, som forklart under.

Hvis du bruker bønner fra boks: Ha de skyllede bønnene i en stor kasserolle og tøm over så mye kaldt vann at det står 1/2-1 cm over bønnene. Hell i kraftrestene/buljongen og la det få et oppkok. Følg deretter oppskriften som forklart over, med at du har i traktkantareller, gulrøtter og så videre.

Smak til med salt, pepper og eventuelt mer urter, og så er suppen klar for servering!

 

Dette er rustikk mat, så server gjerne rett fra kasserollen, eventuelt med ferske baguetter eller brød og smør ved siden av, og husk å sette frem salt og pepper så hver enkelt kan krydre på egen tallerken, om de ønsker det!

Så kan du nyte din smakfulle og varmende restesuppe med verdens beste samvittighet!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *