HomeHovedretter Fisk Laks med blåmuggostsaus, brokkoli og pasta

Laks med blåmuggostsaus, brokkoli og pasta

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Dette er en enkel og rask hverdagsmiddag for den som er glad i både laks og blåmuggost! Sausen er så mild at også barn kan like den, men du kan enkelt gi den en kraftigere og mer «voksen» smak om du ønsker det. Én måte å gjøre det på er å ha mer ost i sausen enn det som står i oppskriften, eller du kan sette frem blåmuggost i små terninger på bordet så hver enkelt kan strø oppå så mye som de selv ønsker og dermed få den smaken de foretrekker. Eller du kan gjøre begge deler. En annen variant er å bruke en blåmuggost som er saltere og kraftigere i smaken enn Selbu blå, som Tantemat har brukt her.

I denne oppskriften er det lurt å starte med sausen først, slik at den står klar og raskt kan varmes opp rett før servering, og så posjere laks og koke brokkoli samtidig med at pastaen koker. Å posjere laks betyr at den bare såvidt får et oppkok i vann og så får stå et par-tre minutter, så det er veldig raskt gjort. (Se forøvrig TIPS 1 nederst i dette innlegget om hvordan du kan bruke kraften som laksen har kokt i).

 

 

 

LAKS MED BLÅMUGGOSTSAUS OG PASTA

TID: 40-45 min.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 

Blåmuggostsaus:

 • 3 dl fløte, gjerne en blanding av kremfløte og matfløte
 • 180 gr blåmuggost (eller mer) (gjerne Selbu blå)
 • 1/4-1/2 ts sort pepper
 • Litt salt, om nødvendig
 • 1 klype kajennepepper
 • 1 1/2 ts knust, tørket estragon
 • 1 ss nypresset sitronsaft (eller mer)
 • 2 ss usaltet smør

 

Slik gjør du:

Del osten opp i mindre biter. Kok opp fløten, ha i osten og rør rundt slik at den smelter. Smak om du vil ha i mer ost for å få en kraftigere smak. Knus tørr estragon og ha i sammen med kajennepepper og litt pepper og la det småkoke et minutt eller to. Kjenn om du vil ha i mer pepper og smak til med sitronsaft, den skal friske opp sausen. Hvis du bruker en blåmuggost som er ganske salt trenger du kanskje ikke å tilsette det, men husk også at salt er med på å fremheve de andre smakene i sausen. La den eventuelt småkoke litt, til du synes den er passe tykk. Trekk kasserollen fra platen. Så langt gjør du istand sausen før du skal posjere laks og koke brokkoli og pasta. Like før servering gir du sausen et oppkok og visper inn kaldt, usaltet smør. (Hvis du lurer på hvorfor Tantemat visper inn smør til slutt i denne sausen, ta en titt på TIPS 2 nederst i dette innlegget).

 

Posjert laks:

 • 600-800 gr laksefilet uten skinn og ben
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts pepper (sort eller hvit)
 • 2 ss nypresset sitronsaft

 

Slik gjør du:

Skjær laksefileten i passe terninger, ca. 2 x 2 cm.

Legg lakseterningene i en panne eller vid kasserolle og slå over så mye vann at det såvidt dekker fisken. Strø over salt og pepper og ha i sitronsaften. Legg på lokk, sett pannen/kasserollen på platen og sett den på full varme. Så snart vannet har kokt opp trekker du pannen/kasserollen vekk fra varmen og lar den stå med lokket på. Rist forsiktig på pannen/kasserollen slik at vannet fordeles godt over fisken. La den stå slik i 2-3 minutter, så varmen trekkes ordentlig inn i fisken uten at den blir gjennomkokt, da blir den tørr. Hold fisken varm til servering.

 

 

Brokkoli:

 • 500-600 gr brokkoli
 • 2 ts salt pr. liter kokevann

 

Slik gjør du:

Skyll og del brokkolien opp i små buketter. Stilken på brokkolien er sprø og god, så bruk den også: Dra av det tykke skinnet og del den opp i passe biter.

Kok opp godt med vann til brokkolien og ha i 2 ts salt pr liter vann. Trekk kasserollen vekk fra varmen og ha i brokkolibitene. La dem stå og trekke i 2-4 minutter. Kokt brokkoli er best når den er «al dente», det vil si at den har tyggemotstand. Prøv ved å stikke en spiss kniv i en brokkolibit, og når du synes den er passe slår du av vannet.

 

Pasta:

Du kan bruke den typen pasta du vil og så mye som du selv ønsker. Tantemat har brukt rørpasta, og synes 400 gram er passe til fire personer. Kok pastaen etter anvisning på pakken, men prøv å tilpasse kokingen så pastaen blir ferdig og klar til servering omtrent samtidig med laks og brokkoli. Blir pastaen stående og vente vil den nemlig ha en tendens til å klebe seg sammen. Det går an å blande inn litt olivenolje for å unngå det, men olivenoljen vil gjøre at sausen fester seg dårligere til pastaen og bør derfor unngås.

Like før pastaen er ferdig kokt gir du blåmuggostsausen et oppkok, trekker den fra platen og visper inn det usaltede smøret, så er den klar!

Ved servering legger du pastaen nederst i en dyp tallerken, fordeler laks og brokkoli på toppen og slår saus over til slutt. Eller du legge alt på et serveringsfat og servere sausen i et sausenebb ved siden av, så kan hver enkelt forsyne seg selv.

Denne retten kan du spise med kniv og gaffel om du vil, men det beste er å bruke gaffel og skje, da er det enklere å få med seg all den deilige sausen!

Sett frem en skål med blåmuggost i biter så hver enkelt kan forsyne seg med mer, etter eget ønske.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Vannet som laksen har kokt i har fått smak av både fisken, salt, pepper og sitron, og er en god kraft. Selv om det bare er en liten mengde kan du fryse den ned til senere bruk i en fiskesuppe eller -saus. Om du synes det er nødvendig, kan du sile den først. Tantemat bruker å ta vare på alle slike små rester, og når det er blitt endel av dem i fryseren, blir de til en deilig restesuppe.

 

TIPS: En blåmuggostsaus basert på fløte er ganske fet i utgangspunktet, så da skulle man ikke tro det var nødvendig å vispe inn smør til slutt! Men nesten enhver fløtesaus blir enda bedre på den måten, fordi smøret gjør at fløtesausen får en fyldig og nærmest fløyelsaktig smak, samtidig som den tilfører ørlite grann syre, som alltid passer i denne sammenhengen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *