HomeHovedretter Hamburgere på brød med godt tilbehør

Hamburgere på brød med godt tilbehør

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kjøttfarse, Kvernet kjøtt/kjøttdeig, Lunsjretter on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Hamburgere til middag eller lunsj smaker alltid godt, og ved å prøve litt nytt tilbehør i tillegg til det som er «standard» kan du få nye og spennende smaksopplevelser! Det er mange gode burgere å få kjøpt, men du kan også enkelt lage dem selv ved å følge oppskriften i dette innlegget. Den består ganske enkelt i å arbeide salt, pepper og vann inn i karbonadedeigen før du former burgere som skal stekes til de er rosa i midten. Tiden de ligger i stekepannen kan du bruke til å finne frem og gjøre klart tilbehøret.

Til hamburgerne kan du bruke ferdig kjøpt pesto eller ketchup, men aller best smaker det med egenlaget pesto eller chilimarmelade, som gir litt sting. Kanskje har du det stående klart i kjøleskap eller fryser allerede, men hvis ikke finner du lenke til oppskriftene lenger ned i dette innlegget.

Forslagene til tilbehør, som du ser på bildet under, kan kombineres og varieres akkurat som du vil, men om du vil prøve noe litt annerledes kan ananas, blåmuggost og bacon være morsomt. Da får du sødme fra ananas, saltsmak fra blåmuggost og umami fra bacon. Smør chilimarmelade på brødet om du liker noe som «biter» litt, eller pesto om du ønsker noe som er mer forsiktig, men som fremdeles har mye smak. Og et salatblad hører alltid med!

Tantemat foretrekker å legge hamburgeren på en skive brød som er stekt i pannen slik at den blir varm og får en sprø overflate. Det gir god smak og måltidet blir mer mettende, men bruk helst grovt brød som ikke inneholder kjerner eller nøtter. Landbrød eller surdeigsbrød passer godt!

I oppskriften under er det brukt 800 gram karbonadedeig, som i utgangspunktet bør være nok til 4 personer til middag, men Tantemats erfaring er at dette er så populært at det kanskje holder til bare 2-3 personer, så vær gjerne raus og doble porsjonen, så er du sikker på at alle får nok! Og blir det hamburgere til overs tåler de godt å fryses ned, så har du et lettvint måltid til senere en gang.

 

 

 

HAMBURGERE PÅ BRØD MED GODT TILBEHØR

TID: 40-50 min. (avhengig av hvor mange burgere du får plass til i pannen om gangen)

Til 4 personer som lunsj, 2-4 som middag

 

Du trenger:

 

 

 • 800 gr karbonadedeig
 • 1 dl vann
 • 1-2 ts salt
 • 1 ts sort pepper
 • 2 ss smør, eller mer om nødvendig

 

Tilbehør:

 • Brød (helst landbrød eller surdeigsbrød, som ikke inneholder hele kjerner eller frø)
 • Chilimarmelade (se lenken Chilimarmelade), basilikumpesto (Basilikumpesto) (eller annen grønn pesto) eller tomatketchup til å smøre på brødet
 • Salatblad
 • Stekt bacon
 • Ananasringer
 • Jarlsberg eller annen gul ost
 • Blåmuggost
 • Skiver av agurk og tomat
 • Skiver av sure agurker
 • Rødløk i ringer
 • Chili i ringer, med eller uten frø

 

Slik gjør du:

Om du vil ha bacon starter du med å dele baconskivene i to på tvers og steke dem i en (jern)panne som du etterpå skal bruke til å steke hamburgerne i. Bruk gjerne smør i pannen når du steker baconskivene. Ta dem opp etter hvert som de blir ferdig og hold dem varme. Det kan du for eksempel gjøre ved å sette dem i stekeovnen på 60-65ºC til de skal brukes.

 

Speing og steking av hamburgerne.

Legg karbonadedeigen på kjøkkenbenken eller en stor fjøl. Trykk den litt utover og strø over salt og pepper. Ha på litt vann om gangen og arbeid det inn i deigen sammen med krydderet, helt til du har fått blandet alt vannet inn i deigen.

Form deigen til en tykk pølse og del den i fire like store deler. Klapp hver av dem ut til en flat kake, større enn brødskiven de skal ligge på. De må gjerne være litt tynne, de vil nemlig trekke seg sammen og bli mindre og tykkere under steking.

 

 

Ha 2 ss smør i pannen som du stekte baconet i og la det bruse ferdig før du legger i en hamburger eller to, litt avhengig av hvor mange det er plass til samtidig i pannen. Pannen bør være godt over middels varm, slik at burgerne får fin farge. La dem ligge i ro og stekes til de har fått en fin stekeskorpe, snu dem og demp varmen noe. Når de har fått fin farge på den siden også, demper du eventuelt varmen enda litt mer og fortsetter å steke i noen minutter, men pass på at pannen er varm nok til at de stekes og ikke blir «kokt». Snu dem gjerne ofte, og trykk på dem med den flate siden av stekespaden innimellom for å kjenne hvor de er i stekeprosessen. Så lenge de føles myke på midten og det kommer blodvann ut av dem er de ikke ferdig. Når du trykker på dem og de føles faste og det ikke lenger kommer blodvann ut, er de ferdig stekt og har fremdeles en rosa kjerne. Hele stekeprosessen kan ta 15-20 minutter. De kan holdes varme i stekeovnen på 60-65ºC. Stek alle hamburgerne på samme måte.

 

 

Steking av brødskivene:

Skjær brødet i litt tykke skiver.

Vask stekepannen etter at du har stekt hamburgerne. Ha i 2-3 ss olje og la pannen bli skikkelig varm, så det nesten ryker av den.

Legg så mange skiver som det er plass til i stekepannen og trykk dem ned med den flate siden av stekespaden mens de steker. Demp eventuelt varmen noe, de skal få en fint brunet og litt sprø overflate, men ikke bli brent. De skal bare stekes på den ene siden. Ta dem opp og legg dem på en rist etter hvert som de blir ferdig. Fortsett til du har stekt alle brødskivene du trenger, og ha mer olje i pannen underveis om det er nødvendig. Brødskivene blir penest og best når de stekes i olje og ikke på tørr panne.

 

 

Når både hamburgere, bacon og brød er ferdig stekt, er det klart for å sette sammen hamburgerne med det tilbehøret du har lyst på.

Basis er brødskive smurt med ketchup, pesto eller chilimarmelade, alt etter hva du foretrekker, og et salatblad før du legger hamburgeren oppå. Tantemat synes ost på toppen er et «must», men den er best når den er smeltet, og det kan du enten gjøre i stekepannen eller i stekeovnen:

Hvis du velger stekepannen, varmer du den med litt olje i og legger hamburgeren med en osteskive oppå og legger et lokk over. La stå til osten har smeltet.

Hvis du velger stekeovnen setter du den på 200ºC og lar hamburgeren med ost på ligge til den har smeltet.

Jarlsberg eller annen gul ost er alltid best smeltet, men med blåmuggosten kan du selv velge om du vil smelte den eller ikke. Vil du prøve med en ananasring legger du den under osten før smelting. Så er det bare å toppe med det du måtte ønske: bacon, skiver av fersk tomat og agurk eller sur agurk, rødløk og/eller chiliringer.

På bildet under ser du to av Tantemats varianter, men du kan velge den eller de kombinasjonene du har lyst til. Prøv deg frem, så finner du sikkert din egen favoritt!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *