HomeHovedretter Fisk Kveite med bakte tomater og kaperssmør

Kveite med bakte tomater og kaperssmør

Posted in : Fisk, Hovedretter, Kveite on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Etter en førjulsperiode der det for mange allerede har vært mye god julemat å spise, kan en enkel, men smakfull fiskemiddag være en fin avveksling. Og siden det er en stor høytid som nærmer seg, er kveite selvfølgelig førstevalget. Med lettvint og fargerikt tilbehør blir den til en perfekt festmiddag!

Dette er en rett med få ingredienser som er enkel å tilberede. De ovnsbakte tomatene har en nydelig sødme som er med på å fremheve den forsiktige sødmen i fiskekjøttet, og det hele balanseres med den fine saltsmaken til kaperssmøret. Gode, kokte poteter er et «must» til, og Tantemat synes melne mandelpoteter passer aller best her. De trenger heller ikke lang koketid.

Denne oppskriften er rikelig til to personer, men Tantemats erfaring er at denne retten er så populær at det går mer av både fisk og tilbehør enn det som vanligvis beregnes, slik at det er lurt med såpass store porsjoner.

 

 

 

KVEITE MED BAKTE TOMATER OG KAPERSSMØR

TID: 45-50 minutter (15 minutter for salting av kveitefileten pluss 30-35 minutter)

 

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Kveita

 • 600 gr benfri kveitefilet med skinn
 • Noen spiseskjeer finsalt
 • Et lite dryss med sort pepper
 • 2-3 ss nypresset sitronsaft
 • 2-3 ss smør

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180ºC.

Smør et ildfast fat som er stort nok til at fiskestykkene kan ligge i ett lag ved siden av hverandre, slik at det står klart.

Del kveitefileten opp i passe serveringsstykker. Legg dem utover et fat og dryss så mye finsalt på toppen at det blir et synlig lag. La dem ligge med saltet i 15 minutter i romtemperatur, før du skyller av saltet og tørker fiskestykkene godt med kjøkkenpapir. La dem få et lett dryss med sort pepper (helst nykvernet) og stek dem i smør i en (jern)panne på godt over middels varme, med kjøttsiden ned først, slik at de får en fin stekeflate. Vend dem og la dem steke på skinnsiden i et halvt minutt før du legger dem over i det ildfaste fatet med kjøttsiden opp. Fordel sitronsaften over kveitestykkene og sett til side mens du gjør klar tomatene, de skal bakes i stekeovnen samtidig med fisken.

 

Til: Bakte tomater

 • 600-700 gr små tomater, gjerne med forskjellige farger
 • 2-3 ss søtlig balsamicoeddik (se TIPS 1 nederst i dette innlegget angående type eddik og om du bør ha på sukker i tillegg)
 • 5-6 ss god, extra virgin olivenolje
 • 1 ts salt
 • Ca. 1/2 ts sort pepper, helst nykvernet

 

Slik gjør du:

Legg tomatene i et ildfast fat som helst bør være så stort at tomatene kan ligge i ett lag. Fatet bør også ha en slik størrelse at det får plass på stekebrettet ved siden av det ildfaste fatet med kveitefiletene i, siden de skal bakes i ovnen samtidig.

Fordel balsamicoeddik, olivenolje, salt og pepper over tomatene.

 

 

Når du har gjort klar både kveitestykkene og tomatene, setter du dem inn på midterste rille i stekeovnen og lar dem bakes i 20-25 minutter. Tomatene tåler også enda noen minutter, så du kan godt sette dem inn i stekeovnen 5-10 minutter før fisken. (NB! Steketiden for kveita er avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. Se TIPS 2 nederst i dette innlegget). Ta dem ut og la dem hvile i 1-2 minutter før servering.

Mens kveita og tomatene står i stekeovnen, lager du…..

 

Kaperssmør.

 

Du trenger:

 • 100 gr smør
 • 1 glass kapers (50 gr)

 

Slik gjør du:

Smelt smøret i en smørsmelter eller liten kasserolle på noe over middels varme. Sil laken av kapersen og ha kapersen i smøret. La det såvidt småputre i 5-10 minutter. Det skal ikke bli brunt, så pass på!

 

Når du skal servere kveitestykkene, kan du selv bestemme om du vil trekke av skinnet først, eller om du vil servere fiskestykkene med skinnet på. Med skinnet på vil de lettere holde på fasongen, men for gjestenes del er det mer lettvint om skinnet er fjernet først.

 

Server de nydelige kveitestykkene med tomater og kaperssmør. Nykokte, melne mandelpoteter passer veldig godt ved siden av! Så kan du og din(e) gjest(er) nyte en enkel, sunn og smakfull festfisk!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Balsamicoeddik kommer i mange utgaver, der de dyreste og eldste er de med mest sødme. Vanligvis er de tykkere og søtere jo flere år de har vært lagret. Smak på en dråpe av den balsamicoeddiken du har, og kjenner du at den har mye sødme kan du bruke den som den er, men hvis ikke kan du strø 1-2 teskjeer sukker over tomatene i tillegg, så får du den sødmen som trenges.

 

TIPS 2: Kveite er en fisk som lett kan bli tørr om den varmebehandles for lenge. Tantemat bakte kveitestykker med en tykkelse på ca. 3 cm i ovnen i 20 minutter, men om de er tynnere kan det være at de ikke trenger riktig så lang tid. Du kan begynne med å bake stykkene i 15 minutter og så forsiktig dele et stykke og se om fisken er ferdig helt igjennom.  Hvis ikke, kan du la den bakes litt til. (Noen nettsteder anbefaler å bruke et steketermometer, da skal kjernetemperaturen være 50ºC). Om du bruker kortere baketid på kveitestykkene, kan du ta dem ut og dekke dem til så de holder på varmen mens du lar tomatene stå tiden ut (20-25 minutter).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *