HomeHovedretter Timianduftende pølsegryte

Timianduftende pølsegryte

Posted in : Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Kjøtt, Pølser, Skogsopp, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Denne timianduftende pølsegryten fant Tantemat oppskriften på for mange år siden, og har siden laget den ofte. Den har masse smak, uten å være sterk (selv med chili), er rask og lettvint å lage, og man blir aldri lei av den. Dessuten er den perfekt om du har en «dagen derpå» og fyser på noe som både smaker og metter godt, på grunn av alle de gode og smakfulle ingrediensene!

Som sagt er det chili i gryteretten, men den kan du utelate om du vil, gryten er kjempegod både med og uten!

Tantemat har brukt skogsoppen kremle i denne gryteretten. Den har en smak og konsistens som minner mye om sjampinjong, noe som betyr at om du ikke er sopplukker så kan du kjøpe og bruke det istedet, frisk eller hermetisk.

Aller best smaker denne retten med gode, kokte poteter ved siden av, men du kan også bruke pasta eller ris, om du heller vil det.

 

 

TIMIANDUFTENDE PØLSEGRYTE

TID: 30-40 minutter

4 porsjoner

 

Du trenger:

 

 

 • Ca. 600 gr kjøttpølse (du kan også bruke medisterpølse, Vossakorv e.l.)
 • 1 pk bacon (140 gr)
 • 2-3 gule løk
 • 3-5 ss smør
 • 1 boks tomater, hele eller knuste (400 gr)
 • 1-1,5 dl vann (bruk det til å skylle tomatboksen med)
 • 100 gr forvellet kremle (evt. like mye hermetisk sjampinjong eller 150 gr fersk sjampinjong)
 • 1 buljongterning (kylling-, hønse- eller kjøttbuljong)
 • 1 laurbærblad
 • 1 ts tørket timian
 • 1-2 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper (helst fra kvern)
 • 1 dl frisk, hakket persille
 • 1 rød chili (kan utelates)

 

Slik gjør du:

Hvis det er skinn på pølsene, fjerner du det først. Del dem i to på langs og deretter i passe biter. Skjær bacon i strimler. Rens løken og del den i fire båter før du skjærer dem i tykke skiver. Knus buljongterningen. Hvis du vil ha chili i gryten, må den renses for frø og finhakkes. Hvis du bruker fersk sjampinjong, må den renses og deles i skiver, og hvis du bruker sjampinjong fra boks, må du sile fra laken.

 

 

Smelt 3 ss av smøret i en (jern)gryte på noe over middels varme og brun bacon og sopp. Når baconstrimlene er pent brune tar du alt opp av gryten med hullsleiv og bruner pølsebitene i resten av fettet. Tilsett mer smør om nødvendig. Rør jevnlig så det ikke blir brent, men fint og jevnt brunet.

Når pølsene har fått fin farge har du bacon og sopp tilbake i gryten og tilsetter alle de øvrige ingrediensene, bortsett fra persillen: tomatboksen (husk å skylle boksen med vann så du får med deg alt i den), løk, laurbærblad, timian, salt, pepper og buljongterning. Om du bruker chili i gryten skal den også oppi nå. Rør godt rundt så alt blir skikkelig blandet og la det såvidt småkoke i ca. 10 minutter. Rør med jevne mellomrom så det ikke setter seg fast i bunnen.

Smak om du vil tilsette mer salt og/eller pepper, og rør inn persillen til slutt. Spar eventuelt noe av den til å strø over ved servering.

 

Siden dette er rustikk hverdagsmat, er det helt i orden å sette gryten på bordet. Strø over frisk persille, eller legg på noen kvister frisk timian, om du har. Velg det tilbehøret du liker best; kokte poteter, ris eller pasta.

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *