HomeHovedretter Pølsesuppe med løk og paprika

Pølsesuppe med løk og paprika

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Pølser on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Pølser er noe som både små og store liker, og gjør seg godt oppi en suppe med masse god og næringsrik løk og andre grønnsaker. (Ta en kikk på TIPS nederst i dette innlegget, så kan du lese litt om alle de gode egenskapene løken har). En suppe er dessuten lettvint både å lage og servere, og smaker og varmer godt på en kald vinterdag (eller når som helst ellers på året, for den saks skyld!).

Ikke minst har man behov for enkel hverdagsmat nå i januar, etter å ha fråtset i god og mektig mat både før og i jule- og nyttårshelgen. Det eneste du trenger ved siden av er ferskt brød, gjerne grovt, og aller helst med litt godt smør på brødskiven, det høyner totalopplevelsen! I denne suppen passer det med kjøttpølser, røkte eller urøkte, men for en fyldigere smak kan det absolutt anbefales å bytte ut noe av den med en annen og eventuelt grovere type. Tantemat har valgt smakfull chorizo, men du kan velge en hvilken som helst annen. Det viktigste er at du bruker en pølse som du vet vil falle i smak både hos deg selv og familien.

Denne suppen er lettvint og skal ikke ha mye koketid, men det tar selvfølgelig litt tid å rense og dele opp de forskjellige ingrediensene. Får du med deg flere i familien på jobben går det mye raskere. Dessuten er det hyggelig å lage mat sammen!

 

 

 

PØLSESUPPE MED LØK OG PAPRIKA

TID: Ca. 1 time og 30 minutter

Til 6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • Ca. 700 gr pølser (kjøttpølser og/eller en annen type pølser, for eksempel chorizo, gjerne halvparten av hver)
 • 1 pk bacon (100 gr)
 • Ca. 700 gr løk (gul og/eller rød)
 • 1 stor purreløk
 • 1 stor, grønn paprika
 • 1 stor, rød paprika
 • Ca. 700 gr poteter (gjerne pimpernell eller annen melen potet)
 • 60 gr smør
 • 2,5 liter kjøttbuljong (5 buljongterninger pluss vann)
 • 1-2 ts sort pepper (helst nykvernet)
 • 1 ts tørket, knust rosmarin
 • Litt salt, om du synes det er nødvendig

 

Slik gjør du:

Om det er skinn på pølsene, trekker du av det først. Del pølsene i hele eller halve skiver, avhengig av størrelsen. Skjær baconskivene i 1-2 cm strimler.

Rens gul/rød løk, del dem i fire båter og skjær dem opp i 0,5 cm skiver. Rens og skyll purreløken godt og del den i to på langs og så i tynne skiver. Fjern frø og hvite hinner fra paprikaen og del dem opp i passe strimler.

Skrell potetene og del dem opp i terninger.

 

 

Smelt smøret på noe over middels varme i en stor jerngryte eller kasserolle og la baconstrimlene surre til de har fått en fin og gylden farge. Ta dem opp med en hullsleiv slik at fettet blir igjen i gryten/kasserollen og legg dem over på et fat.

Reduser varmen noe og ha gul/rød løk i gryten/kasserollen og la det surre til det er blankt, 3-4 minutter. Rør jevnlig, slik at det ikke brenner seg. Tilsett purre og paprika og la det surre med, under jevnlig omrøring, i et par minutter.

Hell i varm buljong, ha i poteter, pepper (begynn med 1 ts og smak til med mer senere) og rosmarin og la det småkoke i 5 minutter.  Ha i pølser og bacon og la det fortsette å småkoke i 5 minutter eller til poteten er mør.

Smak til slutt om du vil ha i mer pepper og om du eventuelt trenger å tilsette salt.

Server suppen rykende varm, med godt, grovt brød og eventuelt smør til, og nyt et deilig måltid!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Løk er en næringsrik og kalorifattig grønnsak som vi bør spise mye av. Den inneholder både vitaminer, mineraler og fiber og regnes som et naturlig antibiotikum som dreper bakterier. Forskning på løk viser at den reduserer både blodtrykk og kolesterol, motvirker hjerte-karsykdom og beskytter mot flere typer kreft. Ting tyder også på at den forebygger benskjørhet. Om du har lyst til å lese mer om løkens gode egenskaper, kan du søke på Google med søkeordene «hvor sunt er løk», så kommer det opp mange lenker der du kan klikke deg inn og få mer eksakt og utfyllende informasjon. Vel verdt å lese!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *