HomeHovedretter Kjøtt Biff Biff Stroganoff med sopp

Biff Stroganoff med sopp

Posted in : Biff, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Kjøtt, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Biff Stroganoff er en gammel klassiker som er enkel å lage og som smaker utrolig godt, men Tantemat synes likevel det er morsomt å gjøre en liten vri på en velkjent rett! Som for eksempel ved å ha i skogsopp og å gjøre den litt «varmere» med en fersk, rød chili. En klype kajennepepper er med på å gi karakter, uten at det blir sterkt av den grunn. Faktisk bør det alltid være kajennepepper i retter med mye fløte i, det runder av og gjør smaken mindre «fet».

Tantemat har i denne oppskriften brukt skrubb, en skogsopp som har en konsistens som passer godt til kjøtt. Har du ikke skrubb kan du bruke kantareller, fåresopp eller kremle om du selv er sopplukker, eller sjampinjong eller en annen sopp fra butikken.

Opprinnelig ble det brukt indrefilet i Biff Stroganoff, men Tantemat liker å bruke ytrefilet, som tåler litt koking. Du kan også bruke annet mørt og magert oksekjøtt.

Til Biff Stroganoff med sopp passer det med ris og en enkel, grønn salat, og gjerne rørte tyttebær eller tranebær, det tilfører en frisk fruktighet til retten. Ved å klikke på lenken Grønn salat (som passer til alt) finner du oppskrift på både salat og vinaigrette.

Denne oppskriften er til 2 personer, så skaler opp om du skal servere til flere.

 

 

BIFF STROGANOFF MED SOPP

TID: Inntil 1 time og 15 minutter (avhengig av koketiden for kjøttet)

 

Du trenger:

 

 

 • 400 gr mørt, magert oksekjøtt (for eksempel ytrefilet)
 • 2-3 ss smør
 • 2-4 sjalottløk (ca. 120 gr)
 • Ca. 120 gr ferdig forvellet sopp (Tantemat har brukt skrubb, men du kan også bruke fåresopp, kremle, kantareller, champignon eller annet. Hvis du beregner mengde ut fra fersk sopp bør du ha ca. 300 gr. Se TIPS til slutt i innlegget om hvordan du forveller sopp) + 1/2 ss smør, 1/2 ts salt, 1/4 ts pepper og 1-2 ts sitronsaft til soppen
 • 1 rød chili (kan utelates)
 • 2,5 dl buljong (2,5 dl vann + 4 ss oksefond eller 1 terning kjøttbuljong)
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 ts sort pepper
 • 3 dl kremfløte
 • 2 ss tomatketchup
 • 1/2-1 ss nypresset sitronsaft
 • 1/2 ts paprikapulver
 • En klype kajennepepper
 • 1-1,5 dl hakket persille
 • Ekstra salt og sort pepper til å smake til gryten med
 • Eventuelt Maizena jevner eller Maizena stivelse til jevning av sausen

 

Slik gjør du:

Om du ikke har ferdig forvellet sopp, må det gjøres først, se hvordan under TIPS nederst i dette innlegget. Ferdig forvellet sopp må stekes i smør med salt, pepper og litt sitronsaft for å få frem den gode soppsmaken før den skal has i gryteretten:  Smelt 1/2 spiseskje smør i en liten panne og ha i den forvellede soppen. La den steke på over middels varme et par minutter før du strør over salt og pepper og har i nypresset sitronsaft. La den steke til all væsken er trukket inn i soppen, smak om du vil ha i mer salt, pepper eller sitronsaft og sett den til side slik at den er klar til å ha i gryten.

Skjær kjøttet i strimler. Helst bør strimlene kuttes på tvers av fibrene, da vil kjøttet oppleves mørere. Skrell og hakk løken. Rens chilien for frø og finhakk den.

 

 

Varm opp buljongen (vann med fond eller terning), slik at det står klart.

Ha 2-3 ss smør i en gryte (helst jerngryte) og varm det til det har sluttet å bruse og begynner å bli brunt. Ha i kjøttet og la det steke under jevnlig omrøring til det er jevnt og fint brunet. Demp varmen litt og ha i løk og sopp, og la dette surre sammen i 1-2 minutter. Rør innimellom.

Krydre med salt, pepper og paprika og tøm over buljongen. La det trekke/småkoke til kjøttet er mørt. Hvor lang tid det tar er avhengig av hvor mørt kjøttet er i utgangspunktet, men Tantemat lot kjøttet koke i buljongen i 40 minutter tilsammen. Du kan smake på det underveis, og gå videre i oppskriften når du synes det er passe.

Når du synes kjøttet er passe mørt, kan du fortsette på to forskjellige måter:

 1. Du kan sile nesten all kraften fra kjøttet og så ha i fløte og chili. La det koke til du synes sausen er passe tykk. Smak til med ketchup, salt, pepper og sitron, og ha i en klype kajennepepper til slutt. Bland mesteparten av persillen i gryten, men spar noe til å strø over ved servering, og så er gryten klar. Om du velger denne varianten, bør du ta vare på kraften du har silt av og fryse den ned. Den er fin å bruke i en saus, suppe eller gryterett ved en senere anledning.
 2. Du kan tilsette fløte og chili i gryten uten å sile av kraften først. Fortsett å småkoke i 10-20 minutter. Hvis du synes sausen er litt i tynneste laget, kan du tykne den med 3-5 spiseskjeer Maizena-jevner, som du kan strø direkte i den varme sausen mens du rører, eller du kan tykne den med 2-4 spiseskjeer vanlig Maizena stivelse rørt ut i litt vann. Hvor mye du trenger, avhenger av hvor tykk du vil ha sausen. Når du synes den er passe smaker du til med ketchup, salt, pepper, sitronsaft og har i en klype kajennepepper til slutt. Bland mesteparten av persillen i gryteretten, men spar noe til å strø over ved servering. Så er gryten klar!

Tantemat har laget både versjon 1. og 2. og synes begge er like gode.

Gryteretten kan serveres straks den er ferdig, men den tåler også å stå litt og kan varmes opp igjen like før servering.

Biff Stroganoff er en smakfull og mettende gryte som du kan servere både til hverdags og fest! Pynt med spiselige blomster, blader eller annet grønt, og server ris og en enkel, grønn salat til. Rørt tyttebær eller tranebær tilfører fruktighet og er prikken over i’en!

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Forvelling av sopp: Del fersk sopp i mindre biter og ha den i en tørr panne. Skru platen på fullt. Etter en stund vil det begynne å komme vann ut av soppen, da kan du dempe varmen et par hakk. Rør innimellom mens soppen avgir væske. Den er ferdig forvellet og klar til å brukes videre når all væsken er fordampet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *