HomeHovedretter Fisk Torskeloins med ertepure, bacon og rødvinssaus

Torskeloins med ertepure, bacon og rødvinssaus

Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

I januar, februar og mars er torsken på sitt beste, og da passer det å lage skikkelig god vintermat som kan serveres både til hverdags og fest av denne nydelige fisken. Det er heller ingen ting i veien for at du kan lage denne retten ellers på året også, om du får tak i fisk av god kvalitet.

Det er lurt å salte loinsen i 20 minutter først, det gjør fiskekjøttet fastere, fremhever sødmen og gjør at det vil flake seg fint når fisken er ferdig bakt. Det er ferdige loins å få kjøpt i fiskedisken, men du kan også skjære dem ut selv. Hvis du har lyst til å prøve deg på det, kan du se hvordan under lenken Hvordan skjære ut torskeloins. Der ser du også hva du kan bruke resten av fisken til.

Oppskrift på rødvinssaus finner du lenke til lenger ned i dette innlegget. Du trenger ca. 1 time og 20 minutter på å lage den, siden den skal kokes inn. Lag den gjerne dagen før, den tåler nemlig godt i stå i kjøleskapet natten over, før du skal bruke den. Oppskriften gir en stor porsjon, men resten kan du legge i fryseren til senere bruk.

Denne retten er rikelig til to personer, men det smaker så godt at man gjerne spiser mer enn det man ellers ville gjort! Skaler opp, om du planlegger å servere til flere.

 

 

TORSKELOINS MED ERTEPURE, BACON OG RØDVINSSAUS

TID: 20 min. (salting av fisken) + 20-30 min.

 

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

Torskeloins:

 • 400-500 gr torskeloin (ryggstykke uten ben, men med skinn) (200-250 gr pr. pers.) + finsalt
 • Ca. 1/2 ts sort pepper (gjerne fra kvern)
 • 2-3 ss smør til å steke torsken i

Bacon:

 • 150 gr bacon
 • 3-4 ss smør

Ertepuré:

 • 1 pk frosne erter (350 gr)
 • 1/2 dl vann
 • 4 ss smør + minst 3-4 ss smør i tillegg
 • 1 ts tørket, knust mynte eller 2 ts fersk, hakket mynte
 • 1-3 ts salt
 • 1/4-1/2 ts pepper (hvit eller sort)
 • 1-3 ss nypresset sitronsaft

 

Rødvinssaus: (Se lenken Fest-kveite med godt tilbehør, der finner du oppskrift på rødvinssaus et stykke ned i innlegget. Det tar inntil 1 time og 20 minutter å lage sausen, siden den må kokes inn mellom tilsetning av diverse ingredienser).

1 liten eske små, søte tomater.

Gode, kokte poteter til. Tantemat har brukt Gulløye, som er melne og har en nydelig smak, men du kan også bruke mandelpoteter eller en annen type.

 

Slik gjør du:

Steking av torsk og bacon:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Begynn med å salte torskeloinsen: Legg dem i et fat og strø så mye finsalt over at det blir et synlig lag. La fisken ligge med saltet på (i kjøleskap eller på kjøkkenbenken) i 20 minutter før du skyller det av og tørker den med kjøkkenpapir. Strø pepper over kjøttsiden på fisken, og så er den klar for å stekes i samme (jern)panne som du først skal steke bacon i. (Det er for å få med noe av baconsmaken til fiskens stekeflate).

Mens fisken ligger med saltet på, steker du bacon: Skjær baconskivene i 2 cm strimler og stek dem på godt over middels varme til de er gylne. Du kan ha i smøret fra starten av stekingen, eller du kan ha det i når baconet begynner å bli ferdig stekt. La det bli så varmt at det slutter å bruse og begynner å få litt farge. Ha bacon og smør over i en liten kasserolle og hold det varmt.

Sett stekepannen tilbake på platen og ha i 2-3 spiseskjeer smør. Pannen skal være godt over middels varm. Når smøret har sluttet å bruse legger du i fiskestykkene med kjøttsiden ned først. La dem steke i ca. 1 minutt før du snur og steker dem litt på skinnsiden. Stekeflaten skal ha en fin, brun farge. Legg loinsen over på et ildfast fat med skinnsiden ned.

Tøm 3/4 dl kaldt vann i stekepannen og la det koke nesten helt inn mens du skraper bunnen med en tresleiv. Hell det over torskeloinsen i fatet og sett det inn på midterste rille i stekeovnen. La fisken bakes i ovnen i 20 minutter ved 200ºC.

Ertepuré:

Mens torsken bakes i ovnen, lager du ertepuré: Ha de frosne ertene i en kasserolle sammen med vann og 4 ss smør. Legg lokk på kasserollen og sett den på platen på full varme. Rist på kasserollen når innholdet begynner å bli varmt, slik at smøret smelter og ertene tiner. Når det er blitt skikkelig gjennomvarmt og ertene er helt tinet, demper du varmen til middels og har i enda 3-4 spiseskjeer smør pluss sitronsaft, salt, pepper og mynte og rører rundt til smøret har smeltet. Pass på at det ikke blir brunet eller brent. Ta kasserollen av varmen og bruk en stavmikser til å lage en jevn og fin puré av ertene. Synes du puréen blir litt tykk kan du ha i mer smør, til du synes den har fått passe konsistens. Smak til med mer salt, pepper eller sitronsaft om du synes det trenges. Det skal endel salt til for å få frem den fine sødmen i ertene, så kanskje trenger du også mer enn det som står i oppskriften. Sitronsaft bruker du til å justere puréen slik at den får en frisk smak. Sett kasserollen med lokk på tilbake på platen over svak varme, slik at den holder seg varm til servering.

 

Server torskeloins med ertepuré, bacon og rødvinssaus sammen med gode poteter og små, søte tomater i båter ved siden av.

Skal du servere dette til fest, kan Tantemat anbefale en god rødvin laget på druen Pinot Noir ved siden av. Eller spør de flinke ansatte på vinmonopolet om de kan anbefale en god hvitvin til, om du heller foretrekker det!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *