HomeHovedretter Kyllinggryte med mandelflak

Kyllinggryte med mandelflak

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun on by : tantemat Stikkord: , , ,

Kyllingkjøtt og mandler har smaker som står godt til hverandre, men først og fremst gir mandelflakene en god «crunch» til denne gryteretten. Den er smaksatt med både hvitløk, ingefær og chili, noe som gir den et thai-preg, men er likevel mild og velsmakende. Denne kyllinggryten smaker absolutt best med ris ved siden av, og som grønnsak til kan sukkererter anbefales.

Har du allergi er det selvfølgelig ingen ting i veien for å utelate mandelflakene, de er ikke avgjørende for smaken i denne gryteretten!

 

 

KYLLINGGRYTE MED MANDELFLAK

TID: Ca. 1 time og 20 min. (Kortere tid hvis du jevner sausen istedenfor å koke den inn (se TIPS nederst i innlegget)).

 

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 800 gr kyllingfilet (du kan også bruke tilsvarende mengde ferdigstrimlet kyllingkjøtt, så sparer du tid)
  • 2 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 rød chili
  • 30 gr fersk ingefærrot
  • 1 terning kyllingbuljong
  • 2,5 dl vann
  • 1 boks kokosmelk (4 dl)
  • 1 liten neve flakede mandler
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts sort pepper
  • 2 ss limesaft
  • Minst 2 ss smør
  • Ekstra salt, pepper og limesaft for tilsmaking

 

Slik gjør du:

Hakk sjalottløken og finhakk hvitløken. Finhakk ingefær, rens chilien for frø og finhakk den også.

Skjær kyllingkjøttet i strimler. Skjær opp buljongterningen smått eller knus den.

 

 

Smelt smøret på middels varme i en jerngryte og la sjalottløk og hvitløk surre til det blir blankt. Rør litt innimellom. Ta det opp med hullsleiv og ha eventuelt mer smør i gryten. Øk varmen og brun kyllingkjøttet, litt om gangen, til det har fått fin farge. Ta kjøttet opp med hullsleiv mellom hver omgang du bruner og legg det sammen med den surrede løken. Ha eventuelt mer smør i gryten innimellom, kyllingkjøttet er magert og trekker til seg fett og bør ikke tørrstekes.

Når alt kjøttet er brunet har du både det og løken tilbake i gryten. Ha i ingefær og chili og la det surre ca. 1/2 minutt. Rør jevnlig så det ikke setter seg fast i bunnen.

Tøm i vann og knust buljongterning og la det få et oppkok. Senk varmen og la det såvidt koke til kjøttet er mørt, ca. 5 minutter. Ta kjøttet opp av buljongen med hullsleiv, tilsett kokosmelken til buljongen og la det småkoke i 15-20 minutter, til sausen begynner å bli passe tykk. (Se på TIPS til slutt i dette innlegget hvordan du kan spare tid ved å ha i jevning istedenfor å koke inn sausen). Ha kjøttet tilbake i gryten, la det få et oppkok og smak til med salt, pepper og limesaft.

Når gryteretten er ferdig tilsmakt rører du inn mandlene, og så er gryten klar for servering!

Strø persille eller noe annet grønt over og pynt gjerne med noen tomatbåter eller paprikabiter, så retten får litt farge.

Kokt ris og gjerne sukkererter surret et par minutter i litt smør, smaker godt til denne kyllinggryten!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Hvis du vil spare tid kan du bruke Maizena stivelse til å tykne sausen med. Rør ut 2-3 ss stivelse i litt kaldt vann, og visp det inn i sausen til du får passe tykkelse. Sausen bør få et oppkok og småkoke i ett minutt etterpå. Siden sausen ikke kokes inn for å bli tykk, får du også mer saus på denne måten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *