HomeSNACKS OG TAPAS Kikert-dipp fra Brasil

Kikert-dipp fra Brasil

Posted in : SNACKS OG TAPAS on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Tantemat har vært i Brasil og spist mye god mat på turen! På en fiskerestaurant helt nede ved stranden i den lille feriebyen Buzios fikk vi servert en liten snack før maten, nemlig kikert-dipp med brød ved siden av. En nydelig liten sak som bare måtte prøves ut hjemme! Restauranten ga ingen nøyaktig oppskrift, opplyste bare om ingrediensene, så oppskriften er satt sammen etter beste evne. I prinsippet er det en hummus, men uten tahini-puré. En sunn liten snack med gode planteproteiner og viktige antistoffer og mineraler, enkel å lage og med få ingredienser.

Tantemat har brukt tørkede kikerter som må bløtlegges og kokes, men om du vil kan du bruke ferdig kokte fra boks istedet. Ifølge kokken Kristoffer Sjuve smaker de som du bløtlegger og koker selv veldig mye bedre, men det er jo selvfølgelig både raskere og mer lettvint å bruke kikerter fra boks.

Under finner du to forskjellige oppskrifter, kikertdipp I og II. Den første er mild og snill, hvor smaken kommer fra hvitløk og sitron, mens nummer to er sterkere og spissere i smaken, for den som liker det litt «hot». Prøv gjerne begge, så finner du ut hva du liker!

Kikert-dippene er best helt nylaget, men de tåler også å stå i kjøleskapet både 1 og 2 døgn. Isåfall kan det være nødvendig å justere med mer olivenolje om de tykner. Server kikert-dipp med staver av grønnsaker, for eksempel gulrøtter eller stangselleri, eller små kjeks eller crostini. Noe salt på toppen er også godt, for eksempel et lite stykke stekt bacon!

 

 

 

 

KIKERT-DIPP FRA BRASIL

TID: 10-15 minutter, basert på kokte kikerter på boks. Hvis du bruker tørkede kikerter må de bløtlegges over natten og kokes møre, noe som tar 1-1,5 time. (Se under TIPS 1 nederst hvordan du bløtlegger og koker kikerter).

Hver av dippene er tilstrekkelig til 6-8 personer.

 

Kikert-dipp I

Du trenger:

 

 

 • 250 gr kokte kikerter
 • 1 fedd hvitløk
 • 0,5 dl hønsebuljong (vann og terningbuljong, se TIPS 2 nederst i dette innlegget)
 • 3/4 dl god, extra virgin olivenolje
 • 1-2 ss nypresset sitronsaft
 • 1 ts salt
 • 3/4 ts sort pepper, helst nykvernet

 

Slik gjør du:

Rens hvitløkfeddet og del det opp i mindre biter. Ha alle ingrediensene i en bolle og bruk stavmikser til å kjøre det til en jevn og fin røre. Se på konsistensen om du trenger å ha i mer buljong eller olivenolje, og smak om du vil ha i mer sitronsaft, salt og/eller pepper. Husk at både grønnsaksstaver og kjeks eller crostini «stjeler» noe av smaken fra dippen, så smak den godt til! Bland godt sammen og ha dippen over i en serveringsskål.

 

 

Kikert-dipp II

Du trenger:

 

 

 • 250 gr kokte kikerter
 • 1/4 liten rødløk
 • 1/2-1 rød chili
 • 5 gr fersk ingefær
 • 1-2 fedd hvitløk
 • 1 dl god, extra virgin olivenolje eller mer
 • 1/2-3/4 dl nypresset sitronsaft
 • 1-3 ts (finger)salt
 • 1/2-1 ts sort pepper, helst nykvernet

 

Slik gjør du:

Skrell og finhakk rødløken. Rens chilien for frø og finhakk den. Skrell og finhakk ingefær. Rens og finhakk hvitløk.

Ha alle ingrediensene til dippen (NB! start med den minste mengden av chili, hvitløk, salt, pepper og sitron) i en bolle og kjør dem til en fin og jevn røre. Smak om nødvendig til med mer chili, hvitløk, sitronsaft, salt og/eller pepper. Spe med mer olivenolje om du vil ha en tynnere konsistens, og så er dippen klar for servering.

Server kikert-dippen i en skål, og sett frem små staver av grønnsaker, for eksempel gulrøtter, stangselleri eller andre grønnsaker du liker, eller tynne, sprø kjeks eller crostini som du kan smøre den på. For litt god saltsmak kan du også legge et lite stykke stekt bacon på toppen, det smaker veldig godt!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Bløtlegging og koking av kikerter.

Ha en pose tørre kikerter i en boll og fyll på så mye kaldt vann at det står minst 2 cm over kikertene. Dekk til for eksempel ved å legge en tallerken oppå, og la det stå på kjøkkenbenken over natten. Neste dag heller du av vannet og skyller kikertene med kaldt vann før du har dem i en stor kasserolle. Fyll på med kaldt vann så det står ca. 2 cm over og kok opp. La det koke i 1-1,5 time, til kikertene er møre. De er ferdig kokt når du kan presse en kikert istykker mot kanten av kasserollen med en gaffel.

500 gr tørre kikerter gir noe over 1 kg ferdig bløtlagte og kokte kikerter.

 

TIPS 2: Det er ganske lite hønsebuljong som trenges her, men Tantemats råd er at du lager buljong av 2,5 dl vann og 1/2 buljongterning. Den buljongen som blir til overs kan du fryse ned og bruke ved en senere anledning, i kikert-dipp, supper eller sauser. Husk at det er riktig og viktig å ta vare på rester!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *