Hønsebuljong

Posted in : Hønsebuljong, Kraft/buljong on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

I hverdagen er det lettvint å bruke buljongterning eller fond, og smaken er det vel ingen ting å si på, men vil du ha virkelig god buljong bør du lage den selv! Det tar noen timer, men er absolutt verdt innsatsen! Smaken blir både bedre og fyldigere, noe du vil merke på resultatet når du lager supper eller sauser basert på din egenkokte istedenfor den du får kjøpt. Dessuten får du i deg mange gode byggestener når du koker på en hel høne, med ben, kjøtt, sener og brusk som gir fra seg både næringsstoffer og god smak.

Koking av høne til buljong må nødvendigvis ta tid, og aller helst så lang tid at kjøttet på skroget blir så mørt at du kan plukke det av med fingrene. Det kan brukes til mye godt, for eksempel i suppe, salat eller til å legge i et burgerbrød med ønsket tilbehør, men egner seg særlig godt til hønsefrikassé, en klassiker som var populær frem til utpå 70-tallet. Følg med på Tantemat, så kommer en oppskrift på hønsefrikassé ganske snart.

Høner til å koke buljong på finner du i frysedisken. Tantemat velger helst økologiske, de har tross alt levd et litt bedre og friere liv enn de stakkars slektningene deres som har vært innesperret i små bur uten mulighet til å utfolde seg.

Denne buljongoppskriften er Tantemats egen, men inspirasjonen er hentet fra både eldre og nyere oppskrifter, ikke minst en som nylig sto i magasinet D2.

 

 

 

HØNSEBULJONG

TID: 5-6 timer. Husk at fryste høner må tines i kjøleskapet natten over.

Gir 2-2,5 liter

 

Du trenger:

 

 

 • 2 fryste høner (aller helst økologiske), 2-2,5 kg tilsammen, tint i kjøleskap natten over
 • Ca. 4 liter vann
 • 3 stilker stangselleri
 • 2 gulrøtter
 • 1 rødløk
 • 1 hel, liten purre
 • 1/2 hvitløk
 • 2 laurbærblader
 • 4 nellikspiker
 • 1 ts tørket timian
 • 1 ts tørket sar, om du har. (Sar er en krydderurt som man kan dyrke og tørke selv, og som smaker som salt og pepper i ett. Om du ikke har sar, kan du ha i bare litt mer salt og pepper).
 • 1 ts salt
 • 10 hele hvitpepper

 

Slik gjør du:

For å få en så klar buljong som mulig, er det en fordel å blansjere hønene først, det vil si å forkoke dem. Det er ikke absolutt nødvendig, så du kan hoppe over dette trinnet om du vil, men her kommer ihvertfall fremgangsmåten, i tilfelle du velger å gjøre det:

Blansjering:

Skyll de tinte hønene godt både utvendig og innvendig i rennende, kaldt vann. Det er mye blod og vevsrester inni dem, så skyll til vannet blir klart.

Legg hønene i en kasserolle som er stor nok til at de kan ligge ved siden av hverandre og tøm over så mye vann at det står 2 cm over hønene, ca. 4 liter. Ta ut hønene igjen og kok opp vannet med 1 spiseskje salt, legg i hønene og la dem koke i 5 minutter. Hell av vannet og skyll hønene et par minutter i kaldt vann.

Koking av buljong:

Vask kasserollen som du blansjerte hønene i og legg hønene tilbake i den. Hell på kaldt vann så det dekker (ca. 4 liter) og ha i saltet (1 ts). Kok opp og fjern skum som danner seg på toppen med en liten øse. Skru ned varmen og la det såvidt småkoke i 1 1/2 time, med lokket halvveis på.

Mens hønene koker, gjør du klar grønnsakene:

Skyll stangselleri og purre godt og del dem opp i ca. 2 cm biter. Skrell gulrøttene og del opp på samme måte. Skrell og del løken opp i 4 båter. Skrell hvitløksfeddene og del dem i to.

 

 

Når hønene har kokt i halvannen time har du grønnsakene i kasserollen, sammen med alt krydderet (nellik, laurbærblader, timian, salt, hvitpepper og eventuelt sar). La det såvidt småkoke videre i 1 1/2 time, med lokket halvveis på. Da er det på tide å løfte opp en høne og sjekke om kjøttet løsner lett fra skroget. Hvis ikke, må du la det koke videre en stund til, til du kjenner at det er skikkelig mørt.

 

 

Når hønene er ferdig kokt tar du dem opp av buljongen og lar dem avkjøles. Lenger ned i denne oppskriften ser du hvordan du kan rense kjøttet av skroget.

Sil buljongen og kast grønnsakene. La den silte buljongen boblekoke lett i 1 1/2-2 timer, til den er redusert til ca. 2-2,5 liter. Trekk kasserollen av platen og la buljongen avkjøles.

 

Denne fyldige og deilige buljongen kan du bruke til supper eller sauser, og den er selvskreven i en frikassésaus. Om du ikke skal bruke den med én gang, tåler den godt å fryses ned til senere bruk. Det kan samle seg noe fett på toppen, men det er ingen grunn til å ta av og kaste det. Mye av smaken sitter i dette fettet, og en buljong med fett i vil smake bedre og fyldigere enn om du fjerner det.

 

Rensing av kjøttet fra skrogene:

La hønene avkjøles så mye at du kan håndtere dem og plukk det møre kjøttet fra skroget. Du kan bruke kniv og gaffel, eller fingrene, om du synes det er enklere.

 

 

La kjøttet avkjøles og frys det ned i passe porsjonspakninger om du ikke skal bruke det med en gang. Dette kjøttet er nydelig til frikassé, men du kan også bruke det i en salat eller suppe, eller du kan legge det i et burgerbrød sammen med salatblad, tomater, noen løkringer og en dressing, så har du en deilig, enkel lunsj eller middag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *