HomeHovedretter Ovnsbakt lam med pastinakk

Ovnsbakt lam med pastinakk

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Påsken nærmer seg, og det er tid for å planlegge en middag med lam, påskemiddagen fremfor noe! Den ovnsbakte gryteretten som du her får oppskrift på er perfekt hvis du har tenkt deg ut på skitur eller skal gjøre noe annet hyggelig som tar litt tid. Sett gryten i stekeovnen på lav varme, så kan den stå der og godgjøre seg i opptil 3 timer før du tar av lokket, øker varmen og lar lammet få den siste finishen før servering. Mer praktisk kan det nesten ikke gjøres! Den kan også lages på kortere tid, så ta en titt på TIPS 1 nederst i dette innlegget, og se hva som passer deg best.

I Norge har vi ikke så mye tradisjon med å bruke pastinakk, men den har faktisk en fin sødme som går veldig godt til lammekjøtt, sammen med poteter, løk og ikke minst hvitløk og rosmarin, som er et «must» til lam. Som vanlig bruker Tantemat også fersk chili i maten, men den kan du utelate om du ikke er så begeistret for det. Ta heller på litt ekstra sort pepper, om du vil. Og uansett bør du sette frem salt og pepperkvern på bordet og la hver enkelt krydre på egen tallerken. Nykvernet pepper og/eller litt godt flaksalt over maten blir aldri feil!

Tantemat har valgt å brune kjøttet før det legges i gryten, men det er valgfritt. Du kan like gjerne legge det rett i gryten uten bruning først, og så heller ta av lokket på slutten av tiden i stekeovnen for å få litt stekeskorpe, som forklart i oppskriften under.

 

 

 

OVNSBAKT LAM MED PASTINAKK

TID: 45 min. + 3-3 1/2 time i ovnen ved 150-200ºC (eller 2-2 1/2 time ved 200ºC, se TIPS 1 nederst i innlegget ang. kortere steketid)

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1-1 1/2  kg lammekjøtt (Tantemat har brukt lårskiver med ben, men du kan også bruke bog. Hvis det er mye ben i kjøttet bør du ha 1 1/2 kg)
 • 8-10 poteter (ca. 800 gr)
 • 3-4 store pastinakker (ca. 600 gr)
 • 2-3 gule løk (ca. 400 gr)
 • 1 boks knuste tomater (400 gr)
 • 3 dl vann
 • 2 røde chili (kan utelates)
 • 5 hvitløksfedd
 • 1 dl hakket persille (bruk gjerne fryst persille)
 • 1 ts knust, tørket rosmarin (eller 2 ts hakket, fersk rosmarin)
 • 1 + 1 ts sort pepper, helst nykvernet (1 ts på kjøttet og så 1 ts strødd over hele retten før den settes i ovnen)
 • 1 + 1 ts salt (1 ts på kjøttet og så 1 ts strødd over hele retten før den settes i ovnen)
 • 2 + 2 ss olje

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 150ºC.

Del kjøttet opp i passe serveringsstykker. Krydre med salt og pepper (1 ts av hver). Hvis du ønsker det kan du brune kjøttet raskt i 2 ss olje i godt varm stekepanne. (Du kan også velge å ikke brune kjøttet først, men da må du istedet la det få litt ekstra tid og varme uten lokk i stekeovnen til slutt. Se lenger ned i oppskriften for mer forklaring). Ta kjøttet ut av pannen og kok ut stekepannen med ca. 3/4 dl vann, som skal helles over kjøttet i fatet etterpå. (Se TIPS 2 angående utkoking av stekepannen).

Skrell poteter og pastinakk og del dem i ca. 1 cm tykke skiver. (La dem gjerne ligge i vann med 1-2 ss sitronsaft i inntil du skal ha dem over i det ildfaste fatet, så unngår du at de blir mørke). Rens og skjær løken i 4 båter og så i skiver.

Rens chilien for frø og finhakk den og hvitløksfeddene.

 

 

Fordel 2 ss olje utover bunnen av det ildfaste fatet og legg i poteter, pastinakk og løk. Fordel tomatboksen over, bruk vannet (3 dl) til å skylle den med og tøm det i fatet. Strø chili og hvitløk utover og deretter persille. Legg i kjøttstykkene og trykk dem litt ned i grønnsakene. Strø rosmarin på kjøttet og krydre over det hele med 1 ts av hver av salt og pepper. Om du har brunet kjøttet først, så tømmer du nå vannet fra utkokingen av pannen over kjøttet i formen. Legg lokk på, eller pakk tett over med 2 lag aluminiumsfolie, sett fatet på nederste rille i ovnen og la det stå i 3 timer ved 150ºC.

Hvis du har brunet kjøttet på forhånd, er gryteretten ferdig etter de 3 timene ved 150ºC.

Hvis du har valgt å ikke brune kjøttet på forhånd, kan du etter 3 timer øke varmen til 200ºC, ta av lokket og la det stå en halvtime ekstra, slik at du får stekeskorpe på toppen.

 

 

Ta formen ut av ovnen, ta av lokket og la den stå et minutt eller to for å dampe litt av seg før servering.

Dette er rustikk mat som gjerne kan serveres direkte fra det ildfaste fatet. Strø hakket, frisk rosmarin eller frisk eller fryst persille over før servering, det smaker godt og ser fint ut. Ferskt, godt brød eller nystekte baguetter smaker deilig til, gjerne med godt smør på!

Husk å sette frem både salt- og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken etter eget ønske!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Hvis du ønsker kortere steketid på denne gryteretten, kan du sette ovnen på 200ºC og la gryten stå i ovnen i 2 timer.

Hvis du har brunet kjøttet på forhånd er gryten klar etter 2 timer i ovnen.

Hvis du ikke har brunet kjøttet først kan du ta av lokket og la gryten stå i ovnen i 20-30 minutter ekstra for å få stekeskorpe på toppen.

 

TIPS 2: Å koke ut en stekepannen betyr at du heller ca. 3/4 dl varmt vann i stekepannen etter at du har brunet kjøttet og tatt det ut av pannen. Bruk en tresleiv eller lignende til å skrape bunnen av stekepannen med mens du lar vannet koke nesten helt inn. Dette er for å få med all den gode smaken som er igjen i pannen etter bruningen av kjøttet. Hell vannet over kjøttet i gryten før den settes inn i stekeovnen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *