HomeHovedretter Fisk Stekt laks med quinoa- og paprikasalat og avocadokrem

Stekt laks med quinoa- og paprikasalat og avocadokrem

Posted in : Fisk, Hovedretter, Kalde sauser, Laks og ørret, Salater, Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Laks er raskt å tilberede og tilbehøret kan varieres i det uendelige.  Quinoa er et supersunt frø med høyt innhold av både proteiner, mineraler og vitaminer, og et veldig godt alternativ til ris eller pasta, som det ellers er lett å ty til. Like raskt å tilberede er det også, og det er glutenfritt, noe som er viktig for mange. Blandet med lettstekt paprika og andre gode grønnsaker blir det kjempegodt til den stekte laksen. Tantemat har – som vanlig – chili i salaten, men den er det bare å droppe om du ikke er så glad i det. Vinaigretten til salaten må gjerne være litt syrlig, det passer godt i denne sammenhengen. En silkemyk avocadokrem er godt ved siden av, men du kan også bruke grønn pesto, som alltid passer til laks. For oppskrift kan du søke på pesto på Tantemat, så kommer det opp mange forskjellige varianter, eller du kan bruke kjøpt istedet.

Denne middagen er lett å lage, og Tantemat synes en naturlig rekkefølge er som følger: Start med å koke quinoa etter anvisningen på pakken, eller følg fremgangsmåten som forklart i oppskriften under. Mens den koker gjør du klar de andre ingrediensene til salaten. Deretter kan du steke laksen og sette den inn i stekeovnen på lav varme (60º), slik at den holder seg varm til du er ferdig med salaten. Avocadokremen kan du gjerne vente med å lage helt til sist, siden den har en tendens til raskt å oksidere og få en mørkere overflate hvis den blir stående en stund.

 

 

STEKT LAKS MED QUINOA- OG PAPRIKASALAT OG AVOCADOKREM

TID: 50-60 min.

Til 4 pers.

 

Quinoa- og paprikasalat og vinaigrette:

Til salaten trenger du:

 

 

 • 1 dl quinoa
 • 1 rød paprika
 • 1 gul paprika
 • 1 grønn paprika
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ss smør
 • 1/2 liten rødløk
 • 4-5 cm slangeagurk
 • 1 rød chili (kan utelates)
 • 4 vårløk
 • 1 korianderplante

 

Til vinaigretten trenger du:

 • 1 ss hvitvinseddik
 • 3 ss olje
 • 1/4 ts salt
 • 1/4 ts sort pepper, gjerne nykvernet
 • En bit skrellet ingefær, på størrelse med et par sukkerbiter

 

Salaten – Slik gjør du:

Start med å koke quinoa i henhold til pakningen, eller gjør som følger: Kok opp 1 liter vann, tøm quinoa i og rør litt rundt slik at den blir skyllet. Drener fra vannet ved å tømme det hele over i en sil. Kok opp 2 dl vann og ha i den skylte quionaen. Legg på lokk og la det småkoke i 15 minutter. Ta kasserollen av platen og ta av lokket slik at det får dampe litt av seg.

Skyll og tørk paprika. Rens dem for frø og hvite hinner og del dem først opp i strimler og så i mindre biter. Rens hvitløkfeddene og del dem opp i tynne skiver, eller finhakk dem. Smelt smøret på noe over middels varme i en vid panne. Ha i paprika og hvitløk og stek det i ca. 1 minutt. Rør ofte, slik at det blir jevnt varmebehandlet, og tøm det over på et på et fat. (Grunnen til at Tantemat varmebehandler paprika og hvitløk på denne måten, er at det fremhever sødmen i paprikaen, men det er viktig at de ikke varmebehandles mer enn at de fremdeles er friske og sprø.).

Skjær agurken i 1/2 cm skiver og del dem så i staver. Skjær vårløken i ringer. Rens chilien for frø og del den opp i strimler eller finhakk den. Rens rødløken, del den i 2 og så i tynne skiver.

 

 

Da er alle ingrediensene til quinoa- og paprikasalaten klar, men salaten skal ikke blandes før like før servering, så sett dem til side så lenge. I mellomtiden kan du lage vinaigretten:

 

Vinaigretten – Slik gjør du:

Visp eddik, olje, salt og pepper godt sammen i en bolle. Del skrellet ingefær i mindre biter og knus dem i en hvitløkspresse slik at du får saften og små biter over i eddik- og oljeblandingen. Visp godt sammen. Smak til om du vil ha i mer av noe. Denne vinaigretten må gjerne være litt syrlig og litt «ingefær-sterk», siden smaken naturlig nok forsvinner noe når den blandes inn i salaten. Sett den til side så den får stå og trekke mens du steker laksen og lager avocadokrem.

 

 

 

Steking av laks:

Du trenger:

 

 

 • 600-800 gr laksefilet (loins, som på bildet, eller du kan bruke annen ben- og skinnfri filet)
 • 1-3 ts salt
 • 1-2 ts pepper (sort eller hvit)
 • 1-2 ts sitronpepper
 • 2 ts knust, tørket estragon
 • 1-2 ss smør

 

Slik gjør du:

Skjær fileten i 1,5-2 cm tykke skiver, gjerne på skrå, så du får litt størrelse på skivene. Krydre med salt, pepper, sitronpepper og estragon.

 

 

Smelt 1 ss smør på god varme i en stekepanne og vent til smøret begynner å bli brunt. Dette for at lakseskivene skal få en fin stekeflate på kort tid uten at de blir gjennomstekt, da vil nemlig fisken bli oppfattet som tørr. Lakseskivene trenger mindre enn et halvt minutt på hver side, så pass på! Legg dem over i et ildfast fat etter hvert som de blir stekt og sett dem inn i stekeovnen på 60º så de holder seg varme mens du lager avocadokrem og gjør ferdig salaten.

 

 

Avocadokrem:

Du trenger:

 

 

 • 1 avocado
 • 1 fedd hvitløk
 • 2-3 ss nypresset limesaft
 • 1-2 ts salt
 • 1/4-1/2 ts sort pepper

 

Slik gjør du:

Del avocadoen i to og fjern steinen. Rens hvitløksfeddet og del det i mindre biter. Ha avocadokjøtt og hvitløk i en bolle sammen med 1 spiseskje limesaft samt minste mengde av salt og pepper. Kjør det hele til en fin og jevn blanding med stavmikser og smak om du vil ha i mer limesaft, salt og/eller pepper. Det trenges vanligvis endel limesaft og særlig salt for å få frem god smak på avocadokremen. Pynt med litt vårløk og korianderblader, og så er avocadokremen klar.

 

 

Da er alle elementene til middagen klar, og det gjenstår bare å gjøre klar quinoa- og paprikasalaten og blande inn vinaigretten.

Ha quinoa, paprika- og hvitløkblanding, agurk, rødløk og vårløk sammen i en stor bolle og bland sammen. Riv bladene av korianderplanten, bland dem forsiktig inn og vend inn vinaigretten til slutt. Eventuelt kan du strø korianderbladene på toppen av salaten.

Legg opp laks og salat på et serveringsfat og server avocadokrem, eller pesto, om du foretrekker det, ved siden av! Pynt gjerne med noen sitron- eller limeskiver, om du har.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *