HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Grønn vårsalat med appelsinvinaigrette

Grønn vårsalat med appelsinvinaigrette

Posted in : Blomster og blader, Ingredienser fra naturen, Nøtter og frø, Salater, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Når trærne kommer med nye bladskudd og frø, er det på tide å plukke noe godt å ha i salaten. Tantemat har denne gangen samlet inn blader fra alm og bjørk, i tillegg til knipper av almefrø, for å blande sammen med babyspinat til en vårlig, sunn og velsmakende salat.  Nye bladskudd fra bjørk inneholder mye C-vitaminer og almefrø er rike på både protein, fett og karbohydrater, så sammen med spinat, som er vel kjent for å være særdeles sunn, blir dette en «supersalat»!

Det er mye nyttig å finne i naturen, men en må selvfølgelig være helt sikker på hva en plukker. Enhver nordmann kjenner nok bjørka, men alm er et edelløvtre som kanskje ikke alle kjenner like godt. Det vokser ikke over hele landet, men der den finnes er det ofte mange av dem, og det bør derfor være uproblematisk å finne ingrediensene til denne salaten. Både bjørk og alm har også grener som vokser lavt, slik at det er enkelt å plukke blader og frø.

Et godt råd når man skal høste mat fra naturen er å kjøpe en god bok om spiselige vekster, med tydelige bilder og beskrivelse av det som er å finne, slik at man ikke trår feil. Under TIPS 1 nederst i dette innlegget finner du navnet på en bok som Tantemat bruker, og som absolutt kan anbefales. Ellers er det også mye informasjon å finne på nettet. Søk for eksempel på «spiselige planter», og du vil få mange treff.

Til en salat bør man plukke bare nyutsprungne og små blader. Se TIPS 2 nederst i dette innlegget angående plukking samt bilde av bjørkeblader, almeblader og -frø. Både blader og frø kan fint oppbevares i en plastpose i kjøleskapet over natten, om du følger fremgangsmåten forklart under TIPS 2. Under TIPS 3 finner du bilder av en almegren med frø.

Til denne grønne vårsalaten passer det med en fruktig appelsinvinaigrette. Begynn gjerne med å lage den først, slik at den får stå og smaken utvikles mens du lager salaten.

 

 

GRØNN VÅRSALAT MED APPELSINVINAIGRETTE

TID: Den tiden det tar å plukke alm- og bjørkeblader samt almefrø + noen få minutter til å lage vinaigretten og blande salaten.

 

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

Til appelsinvinaigretten:

 

 

  • 4 ss nypresset appelsinsaft (helst fra en søt appelsin)
  • 2 ss god, extra virgin olivenolje
  • 2 ss balsamicoeddik (helst en som har bra med sødme)
  • 1/4 ts salt
  • 1/4-1/2 ts sort pepper, helst nykvernet
  • Litt sukker, om nødvendig

 

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en bolle og visp kraftig så det blir godt blandet. Smak om du vil ha i mer av noe og om du bør ha i en liten klype sukker for å runde av smaken, det avhenger litt av hvor søt appelsinsaften er. Vinaigretten skal ha god og fruktig smak av appelsin, balsamicoeddiken skal gi både syre og sødme og olivenoljen skal gi fylde. Ikke vær redd for å bruke pepper i vinaigretten, husk at smaken av vinaigretten «forsvinner litt» når den blir blandet med salaten.

 

Til den grønne salaten:

  • 1 pk babyspinat (ca. 200 gr)
  • 1 liten neve bjørkeblader
  • 1 liten neve almeblader
  • 1 liten neve almefrø

 

Slik gjør du:

Skyll ingrediensene til salaten godt, og pass på å plukke ut eventuelle stygge blader og frø. Kjør dem i en salatslynge eller klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Om du vil kan du rive knippene av almefrø litt fra hverandre, men det er ikke nødvendig. Ha alt over i en stor bolle og bland inn appelsinvinaigretten rett før servering.

Denne salaten serverer Tantemat til Torskeloins med søtpotetpuré, bacon og grønn vårsalat, men den smaker også godt til retter av kjøtt eller annen stekt fisk.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Tantemat bruker boken «Norges spiselige planter og bær» av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo. Den har fine bilder og god beskrivelse av artene, samt forslag til hvordan de kan brukes.

 

TIPS 2: Når man plukker blader og frø til å spise bør de være nyutsprungne, da er både konsistensen og smaken best. Det går likevel an å plukke dem selv om de ikke er helt nye, men smak på dem først, så du ikke får noen «overraskelser». Bladene kan nemlig bli litt beske når det har gått en tid, og slike vil vi helst ikke ha i salaten. På bildet under ser du almefrø øverst, bjørkeblader til høyre og almeblader nederst. Som du også kanskje ser….

er ikke bjørkebladene helt nyutsprungne, men Tantemat smakte på dem først og fant ut at de likevel var gode nok til å få bli med i salaten.

For oppbevaring av blader og frø gjør du som følger: Skyll blader og frø godt i kaldt vann, og fjern dem som eventuelt er stygge. Ha dem i en plastpose, blås den opp og lukk med en klype slik at den blir helt tett. Legg den i kjøleskapet, så holder bladene seg godt til neste dag. Før bruk bør du kjøre blader og frø i en salatslynge eller klappe dem tørre med kjøkkenpapir.

 

TIPS 3: Under ser du bilde av en almegren med frø. Som du ser er det masse frø og bare å forsyne seg av naturens overflod. Tantemat synes almefrø er spesielt gode, og bruker dem i salater så ofte som mulig når det er sesong.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *