HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Torskeloins med søtpotetpuré, bacon og grønn vårsalat

Torskeloins med søtpotetpuré, bacon og grønn vårsalat

Posted in : Blomster og blader, Fisk, Grønnsaker, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Tilbehør, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Nydelige torskeloins er skikkelig festmat, men det er heller ingenting i veien for at man kan spise det til hverdags, året rundt. På våren passer det spesielt godt med en grønn salat til, ispedd sunne og gode ingredienser fra naturen. Sødme fra søtpotetpuré og salt og umami fra bacon kompletterer måltidet. Denne middagsretten er i seg selv rask og enkel å lage, men forutsetter at du på forhånd har tatt deg en rask tur ut i naturen og plukket ingrediensene til salaten. Til denne middagen bør du nemlig starte med å lage vinaigretten og klargjøre ingrediensene til den grønne salaten aller først, slik at det går raskt å blande salaten like før servering. Klikk på lenken Grønn vårsalat med appelsinvinaigrette, så finner du oppskriften samt den informasjonen du trenger om det som skal til av blader og frø fra naturen. Legg merke til at ingrediensene kan plukkes dagen før og oppbevares i kjøleskapet natten over, slik at de ligger klar til å brukes. Om du ikke har tid eller lyst til å bruke selvplukkede blader og frø, kan du erstatte det med for eksempel en blanding av babysalatblader og eventuelt pinjenøtter eller valnøtter, det blir også veldig godt!

Denne oppskriften er til 2 personer, så skaler opp om du skal servere til flere!

 

 

 

TORSKELOINS MED SØTPOTETPURÉ, BACON OG GRØNN VÅRSALAT

TID: 20 minutter til salting av torsken pluss 30-40 minutter for tilberedelse.

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

Til stekte torskeloins og bacon:

 

 

 • 400-500 gr torskeloins med skinn, uten ben (200-250 gr per person)
 • Ca. 2 spiseskjeer finsalt til å forhåndssalte fisken
 • 2 ss smør til å brune fisken i
 • Ca. 1/2 ts sort pepper, helst nykvernet
 • 1-2 pk bacon (100-200 gr) (avhenger av hvor glad du er i bacon!)
 • 2-3 ss smør til å steke baconet i

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 190ºC.

Legg torskeloinsene i et fat og strø ca. 1 ss salt over hver av dem. La dem ligge i romtemperatur med saltet på i 20 minutter. Skyll saltet av og tørk filetene med kjøkkenpapir.

Del baconskivene i to. Smelt smøret (2-3 ss) i en stekepanne og stek baconet gyllent på over middels varme. Ha både bacon og fett over i en kasserolle og hold det varmt. Eventuelt kan det varmes opp like før servering.

Ha smør (2 ss) i stekepannen og stek torskeloinsene i et minutt eller to med kjøttsiden ned, til de har fått fin stekeflate. Snu dem og stek ett minutt på skinnsiden. Legg dem over i et ildfast fat med skinnsiden ned og sett dem inn på midterste rille i stekeovnen. La dem bakes i 15-20 minutter.

Mens fisken bakes i ovnen, lager du søtpotetpuréen:

 

Søtpotetpuré:

Du trenger:

 

 

 • 1 stor søtpotet (500-600 gr)
 • 30-50 gr smør (romtemperert)
 • 1 ts spisskummen
 • 1-2 ts salt
 • 1/2-3/4 ts sort pepper

 

Slik gjør du:

Skrell søtpoteten og del den opp i mindre biter. Ha bitene i en kasserolle og ha i så mye vann at det såvidt dekker. Kok opp og la koke under lokk til søtpoteten er mør, 5-10 minutter. Tøm av vannet og la den dampe godt av seg. Ha i spisskummen samt minste mengde av smør, salt og krydder og kjør det til en fin puré med stavmikser eller i matmølle. Smak til om du vil ha i mer salt eller pepper, og tilsett mer smør om du synes det er nødvendig for smak og konsistens.

 

Som siste forberedelse til middagen kan du nå ha ingrediensene til den grønne vårsalaten i en bolle og blande inn vinaigretten.

 

Legg opp fisk og tilbehør på et fint serveringsfat og pynt med små, søte tomater, det ser fint ut og smaker alltid godt til! Server fettet fra det stekte baconet ved siden av.

Om du har denne middagen til fest, eller om du bare føler for det på en vanlig hverdag, smaker det nydelig med et glass vin til. Tantemat synes en rødvin laget på druen Pinot Noir alltid passer til torsk, men du kan også drikke hvitvin til. Prøv en hvitvin laget på druen Sauvignon Blanc, eller be om råd på vinmonopolet.

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *