HomeKaker og desserter Frukt Pasjonsfruktostekake

Pasjonsfruktostekake

Comments : 2 Posted in : Frukt, Kaker og desserter, Ost on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Tantemat elsker luftige, fyldige ostekaker med en syrlig gele på toppen. Nydelig som dessert eller som en frisk kake til kaffen! Dessuten trenger de ikke steking, kun en time eller to i kjøleskapet for å stivne.

Den ostekaken som du her får oppskrift på er i utgangspunktet en kake fra konditor Sverre Sætre, men som Tantemat har tatt seg den frihet å endre litt på. Med en «vanlig» ostekakebunn laget på kjeks, men uten nøtter, kan også en med nøtteallergi spise den, og noe av osten er byttet ut med rømme for å få en litt syrligere fromasj.

Kaken er enkel å lage, men den trenger en halv til én time i kjøleskapet for at ostefromasjen skal få stivne før du kan helle geleen på toppen. Etter det bør den stå en halv til én time igjen for at geleen skal stivne.

En veldig praktisk ting med denne kaken er at den kan lages en god stund før du skal bruke den. Den kan også fryses, men da uten gele på toppen. For detaljer angående dette kan du ta en kikk på TIPS 1 og 2 nederst i dette innlegget.

Denne kaken består av kjeksbunn, ostefromasj og gele på toppen, og oppskriftene på de forskjellige elementene kommer i den rekkefølgen nedenfor.

 

 

 

PASJONSFRUKTOSTEKAKE

TID: 30-40 minutter, pluss 1-2 timer til å stivne i kjøleskapet

Til 10-12 personer 

Kaken passer til en ringform (kakeform med løs ring til å ta av) på 20 cm, ev. 2 eller flere mindre kakeformer, se TIPS 3 nederst i dette innlegget).

 

Du trenger:

 

 

Til kakebunnen:

 • 40 gr smør
 • 80 gr Per kjeks

 

Slik gjør du:

Knus kjeksen i en liten blender, for eksempel blenderen til stavmikseren. Smelt smøret og bland med den knuste kjeksen. Trykk blandingen utover bunnen av en ringform på 20 cm ….

 

 

og sett den inn i kjøleskapet slik at den stivner. Det går også an å trykke den ut i flere mindre former (TIPS 3), eventuelt rett på kakefatet som du skal servere kaken på. (Se TIPS 4).

 

Til ostefromasjen:

 • 1/2 dl nypresset pasjonsfruktsaft (2-3 pasjonsfrukter)
 • 1/2 dl nypresset appelsinsaft (1/2-1, helst søt appelsin) (du kan også bruke ferdig kjøpt appelsinjuice)
 • 200 gr kremost naturell
 • 50 gr lettrømme
 • 150 gr sukker
 • 4 gelatinplater
 • 3 dl kremfløte

 

Slik gjør du:

Legg gelatinbladene i kaldt vann, de skal ligge i minimum 5 minutter.

Del pasjonsfruktene i to og skrap innholdet over i en sil. Bruk en skje til å presse saften gjennom silen …

 

 

og kast steinene.

Press saften ut av appelsinen.

Kjør pasjonsfruktsaft, sukker, rømme og ost til en jevn blanding i en matmølle.

Varm appelsinsaften til kokepunktet i en liten kjele og ta den av platen. Klem vannet ut av de oppbløtte gelatinplatene og løs dem opp i appelsinsaften, én om gangen. Hell saften i pasjonsfruktblandingen i matmøllen og bland godt.

Pisk fløten til en myk krem og bland inn pasjonsfruktblandingen, litt om gangen. Bruk en slikkepott eller sleiv og bland veldig forsiktig, slik at du beholder mest mulig av luften i kremen.

Hell ostefromasjen oppå den stivnede kakebunnen og jevn ut overflaten så godt du kan. Det bør være igjen minst 1 cm plass opp til toppen av ringen, slik at det er plass til å fylle gele på toppen. Sett den i kjøleskapet i 1/2-1 time, til den har stivnet. (Se TIPS 1 angående holdbarhet og oppbevaring av kaken slik den er nå).

 

Til pasjonsfruktgele-toppingen:

 • 1 dl appelsinjuice (1/2-2 appelsiner, helst søte. Du kan også bruke ferdig kjøpt juice)
 • 1 pasjonsfrukt
 • 100 gr sukker
 • 1 ts maizenna utrørt i 1 ss kaldt vann
 • 2 plater gelatin

 

Slik gjør du:

Legg gelatinplatene til bløting i kaldt vann, de skal ligge i minimum 5 minutter.

Press saften ut av appelsinen(e) og sil dem slik at du får saft uten fruktkjøtt. Kok opp saften sammen med sukker og visp maizena- og vannblandingen godt inn med en visp slik at det ikke danner seg klumper. La småkoke i 1/2 minutt og trekk det av platen.

Del pasjonsfrukten i to, skrap ut innholdet og ha det i appelsinsausen. Kjør med en stavmikser eller i matmølle kort tid, kun til fruktkjøttet har løsnet fra steinene. De bør ikke knuses, da blir sausen bitter. Sil sausen.

Kryst vannet ut av de oppbløtte gelatinplatene og la dem løses opp i den varme sausen, én om gangen. (Om nødvendig kan du varme sausen litt for å få smeltet gelatinplatene). (Se TIPS 2 angående holdbarhet og eventuell oppbevaring av sausen/geleen).

Når ostefromasjen har stivnet i kjøleskapet heller du avkjølt pasjonsfruktgele forsiktig over. Bruk eventuelt en skje til å legge den oppå fromasjen med. (Hvis du heller hardt, kan det nemlig føre til at selve ostefromasjen løser seg litt opp og du får en uklar gele).

 

 

Sett kaken i kjøleskapet til geleen har stivnet.

 

Når geleen er stiv er pasjonsfruktostekaken klar til servering. Bruk en tynn kniv, stikk den flatt inn mellom kaken og kakeringen og løsne kaken hele veien rundt. Trekk kakeringen forsiktig opp og vekk fra kaken.

Pynt kaken med bær, blomster og/eller grønne blader. Bringebær smaker spesielt godt til denne kaken, men bruk det du selv liker, gjerne en blanding av forskjellige bær og frukter.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Kakebunnen med stivnet ostefromasj på kan stå i kjøleskapet i minst 3-4 dager, godt innpakket så den ikke tar smak av andre matvarer omkring. Godt innpakket kan den også fryses ned og holde seg i minst 2 måneder. Tin den i kjøleskapet natten over før bruk. NB! Den kan ikke fryses med geleen på!

 

TIPS 2: Pasjonsfruktsausen kan fryses ned før du har i gelatinen, eller den kan stå i kjøleskapet i inntil 1 uke, i en boks med tett lokk. Etter at du har hatt i gelatinen kan den også oppbevares i kjøleskapet i inntil 1 uke, men før bruk må den da varmes forsiktig til flytende form igjen før du kan helle den på toppen av kaken.

 

TIPS 3: Kakeoppskriften er beregnet til en kakeform på 20 cm, men noen ganger trenger man kun en liten kake, og da kan det være lurt å fylle i 2 eller flere mindre kakeformer istedet. Bruk gjerne kakeformer med en morsom form, for eksempel et hjerte, som du ser på bildet over!

 

TIPS 4: Tantemat synes det er praktisk å trykke kakebunnen ut på bunnen til ringformen, men du kan også plassere kun ringen oppå et flatt kakefat som du vil servere kaken på, og trykke kakebunnen ut på selve fatet. La ringen stå, og fyll ostefromasj og gele på toppen, som du ellers ville gjort. Hvis du har valgt å trykke kakebunnen ut på bunnen i ringformen, kan det være lurt å legge et stykke fuktet kjøkkenpapir på serveringsfatet før du setter kaken oppå, for å hindre at metallbunnen til kakeringen sklir på underlaget.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Liv Aursand
  mai 28, 2019 at 6:06 pm

  Det var vel denne vi fikk hos dere 19.mai! Aldeles nydelig Grethe! Jeg skal nok lage den !

  • tantemat
   mai 29, 2019 at 2:45 pm

   Hei, Liv! Ja, det var det. Morsomt å høre at du fikk inspirasjon til å lage den! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *