Rabarbra-iskake

Posted in : Frukt, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , ,

På våren er rabarbraen noe av det første som dukker opp i hagen, og de første spede stilkene smaker alltid best, selv om den kan brukes utover sommeren også. Av rabarbra kan man lage mye godt, for eksempel kompott, rabarbragrøt eller suppe, men denne gangen har Tantemat valgt å lage en syrlig-søt rabarbra-iskake som gjør seg like godt til dessert som til en kopp kaffe.

Denne oppskriften gir en stor iskake, noe som passer bra om du skal ha mange gjester, eller du kan lage 2 eller 3 mindre iskaker istedenfor én stor. Å lage flere mindre kaker kan være et godt alternativ om du ikke skal servere til mange, siden det er praktisk å kunne sette frem en liten iskake som en kan regne med blir spist opp, istedenfor å få kake til overs som må fryses ned igjen. Det går også an å lage bare halv porsjon!

Tantemat har ikke oppgitt tidsbruken totalt for denne iskaken, siden den består av 3 forskjellige elementer som skal lages hver for seg og ikke nødvendigvis samtidig, men den er oppgitt for hver enkelt av dem. Både rabarbramarmeladen og kakebunnen kan gjerne lages 2-3 dager i forveien og så oppbevares godt tildekket i kjøleskapet frem til du skal lage iskaken ferdig. Før servering bør iskaken stå i kjøleskapet i 1/2-1 time, slik at den får en litt mykere konsistens før den skal skjæres opp og for at smaken skal komme bedre frem.

Som sagt består denne iskaken av 3 elementer: rabarbramarmelade, nøttebunn og is, og nedenfor finner du oppskriftene i samme rekkefølge.

 

 

RABARBRA-ISKAKE

Iskaken kan lages i en 24 cm ringform, eller i 2 eller flere mindre former.

Gir minst 20 kakestykker

 

Du trenger:

 

Til: Rabarbramarmeladen

TID: 1-2 timer

 

 

 • 1 kg rabarbrastilker skåret i små biter (dra av skinnet om stilkene er store og tykke)
 • 250 gr sukker (og kanskje mer! Se TIPS 1 nederst i dette innlegget.)
 • 1/2 dl vann
 • 1 vaniljestang
 • 1 kanelstang

 

Slik gjør du:

Kok opp rabarbra, vann og sukker i en vid kasserolle (se TIPS 1 ang. mengde sukker). Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha både frøene og selve stangen i kasserollen sammen med hel kanel og la blandingen småkoke inntil den har fått marmeladekonsistens. (Marmeladen blir tykkere når den blir kald, så ikke kok den for tykk heller). Rør ofte underveis så den ikke brenner seg. Tantemat brukte 1 time, men det kan være at du trenger mer tid også, litt avhengig av hvor vid kasserollen din er. Desto videre kasserollen er, desto fortere koker det inn. Når du synes marmeladen er passe tykk, trekker du kasserollen av platen og fjerner vaniljestangen og kanelstangen. Marmeladen må avkjøles helt før den kan blandes inn i isen.

 

 

Til: Nøttebunnen

TID: Ca. 45 minutter

 

 

 • 3 eggehviter
 • 150 gr hasselnøtter (du kan også bruke mandler og/eller andre typer nøtter)
 • 150 gr melis

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 175ºC.

Mal nøttene grovt i en mandelkvern og bland dem godt med melisen. Bland inn eggehvitene, de trenger ikke å piskes først.

Smør bunnen og sidene i en ringform på 24 cm (eller du kan legge bakepapir i bunnen av formen, se TIPS 2 nederst i dette innlegget). Fordel nøttemassen jevnt utover bunnen av kakeformen og stek den på midterste rille i stekeovnen i 25-30 minutter. Prøv med en fyrstikk om kaken er stekt: Stikk fyrstikken (den enden som det ikke er svovel på) i kakebunnen. Hvis det ikke henger noe igjen på fyrstikken når du tar den opp, er kakebunnen ferdig stekt. La den avkjøles i formen.

 

 

Til: Rabarbra-isen

TID: Ca. 1 time

 

 

 • 6 eggeplommer (se TIPS 3 nederst i dette innlegget om hvordan du kan ta vare på eggehvitene)
 • 1 1/2 dl sukker
 • 1 vaniljestang
 • 6 dl kremfløte
 • 6 plater gelatin (se TIPS 4 om hvorfor Tantemat bruker gelatin i isen)
 • 3 1/2-4 dl rabarbramarmelade (se TIPS 5 nederst i dette innlegget om hvordan du kan bruke eventuelle rester av marmeladen)

 

Slik gjør du:

Legg gelatinplatene til bløting i kaldt vann. De skal bløtes i minst 5 minutter.

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Pisk eggeplommer, sukker og vaniljefrø til eggedosis.

Kok opp 4 ss vann i en liten smørsmelter eller kasserolle. Ta gelatinplatene opp av bløtevannet og la dem smelte i det varme vannet, én om gangen. Bland den smeltede gelatinen inn i rabarbramarmeladen og bland dette forsiktig inn i eggedosisen.

Pisk kremfløten til en myk krem og bland den forsiktig inn i rabarbra- og eggedosisblandingen med en sleiv eller slikkepott, slik at du beholder luftigheten i kremen. Smak om du vil blande inn mer rabarbramarmelade. Isen skal være søt, men ha nok syrlighet til at det gir en frisk smak.

Hell rabarbra-isen over kakebunnen i ringformen. Legg et stykke aluminiumsfolie på toppen av kakeformen og pakk den tett rundt, trekk en plastpose over, sett på en klype så den blir helt tett og sett i fryseren. Kaken bør stå minst 12 timer i fryseren for å bli skikkelig gjennomfryst.

Før du skal servere rabarbra-iskaken bør den stå i kjøleskapet 1/2-1 time. Da blir den enklere å skjære opp, og ikke minst vil smaken komme bedre frem når den på denne måten har fått temperert seg litt.

 

Pynt kaken med noen blader av sitronmelisse eller mynte, og server den som dessert eller som en godbit til kaffen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Hvor mye sukker som trenges i marmeladen avhenger av hvor syrlig rabarbraen er. Smak på marmeladen underveis, og tilsett mer sukker om du synes det er nødvendig. Marmeladen bør være søt, men ikke så søt at det overdøver den fine syrligheten i rabarbraen.

 

TIPS 2: For å få kaken lett ut av formen, er det lurt å dekke bunnen av ringformen med bakepapir. Løsne ringen fra formen og legg et stykke bakepapir over bunnen. Sett så ringen på formen igjen, slik at den klemmer bakepapiret fast og dermed holder det på plass. Klipp av overflødig papir som stikker ut på utsiden av formen.

 

TIPS 3: Eggehviter som blir til overs kan du fryse ned i en tett boks. Merk boksen med hvor mange eggehviter den inneholder, så er det enklere for deg når du trenger dem. Hvitene bør tines i kjøleskap over natten, og kan brukes akkurat som om de var ferske, blant annet stivpiskes.

 

TIPS 4: Hvis du lurer på hvorfor det er gelatin i denne isen, så er det fordi iskaken da vil beholde fasongen om den blir stående på bordet en stund. Så unngår du at isen renner når den begynner å tines. Ganske praktisk, synes Tantemat!

 

TIPS 5: Om du ikke bruker opp all marmeladen i iskaken, kan du bruke resten på samme måte som du ellers bruker marmelade, for eksempel til å spise på brød eller til å ha ved siden av ost!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *