HomeTilbehør Smør Løpstikkesmør med appelsin og oliven

Løpstikkesmør med appelsin og oliven

Posted in : Smør, Tilbehør, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Den som har en løpstikke i hagen har mye å ta av! Planten trives nesten overalt og blir som regel stor og frodig, så i løpet av sesongen har du mulighet for å lage mye godt av den. Den kan brukes hele våren og sommeren igjennom, og du kan til og med ta røtter og frø om høsten, men Tantemat synes bladene er finest og smaken best tidlig i sesongen.

Denne gangen har Tantemat tatt fine blader og laget løpstikkesmør med appelsin og oliven. Det smaker godt til både fisk og kjøtt, og passer veldig bra til grillmat. Oppskriften er ganske stor, men det går godt an å fryse ned smøret i så store porsjoner som du synes er praktisk, så er det enkelt å ta frem ved en senere anledning. Oppskriften kan selvfølgelig også halveres.

 

 

 

LØPSTIKKESMØR MED APPELSIN OG OLIVEN

TID: Den tiden det tar å plukke og skylle løpstikke pluss 15-20 minutter.

Til 8-10 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 250 gr smør
  • 40 gr løpstikkeblader
  • 3-4 ss sorte, stenfrie oliven (Tantemat bruker taggiasca-oliven som ligger på olje)
  • 2-3 ts revet appelsinskall
  • 3-4 ss nypresset appelsinsaft
  • 2 fedd hvitløk
  • 1-3 ts sitronsaft
  • Sort pepper
  • Salt, om nødvendig

 

Slik gjør du:

La smøret ligge i romtemperatur til det blir mykt, minst 1/2 time.

Skyll løpstikkebladene godt og klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Riv av alle stilker, kun selve bladene skal brukes.

Ha smør og løpstikkeblader i en bolle og kjør dem med stavmikser til bladene er finhakket og godt blandet med smøret. Ha smøret over i en bolle, så du kan blande inn resten av ingrediensene for hånd.

Rens og knus hvitløksfeddene og bland dem inn i løpstikkesmøret.

Hakk oliven fint, rasp appelsinskall og press saften av appelsinen. Ha alt i løpstikkesmøret og bland godt.

Så er det tid for å smake til med sitronsaft og pepper: Begynn med 1 ts sitronsaft og 1/4 ts pepper og bland det godt inn i smøret. Smak om du trenger mer; sitronsaften skal friske opp og forsterke de andre smakene og pepper skal gi en fint krydret smak. Om du føler for det kan du ha i mer appelsinskall og/eller -saft.

Salt trenger du bare om ikke mengden oliven gir tilstrekkelig saltsmak. Du kan også velge å tilsette mer oliven istedenfor salt.

 

Løpstikkesmør med appelsin og oliven kan brukes nylaget, eller du kan oppbevare det i kjøleskapet eller fryse det ned. Husk bare å pakke det godt inn, så holder det seg lenge. Hvis du fryser det ned, bør det tines i kjøleskapet natten over før du skal bruke det, og i tillegg bør det ha stått i romtemperatur en halvtime før bruk, så smakene kommer bedre frem.

Dette smøret smaker veldig godt ved siden av stekt eller ovnsbakt rød eller hvit fisk, men også til kjøtt. Legg det oppå den varme maten så det smelter, så vil den nydelige duften og smaken av løpstikke, appelsin og oliven forsterkes!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *