HomeDrikke Rabarbrasaft med kanel

Rabarbrasaft med kanel

Comments : 2 Posted in : Drikke, Fruktsaft/bærsaft on by : tantemat Stikkord: , , ,

Om du er så heldig å ha rabarbra i hagen, men ikke helt vet hva du kan bruke den til, bør du prøve å lage saft! Som alle som i sin barndom har spist rå rabarbra vet har den mye syre, og det er akkurat det som gjør den så godt egnet til å lage en leskende drikk av. Å lage av kun rabarbra går aldeles utmerket, men den kler også veldig godt andre smaker. Sitron (eller sitronsyre) bør alltid være med for å øke holdbarheten, men det gir også ytterligere friskhet til smaken. Vanlige smakstilsetninger til rabarbrasaft er ingefær, mynte, vanilje, kanel eller nellik, men det går også an å kombinere en eller flere av disse. I denne oppskriften har Tantemat valgt kanel, men har du mye rabarbra i hagen kan du jo lage saft i flere omganger og prøve noen av de andre smakene også!

Å lage rabarbrasaft er ikke mye arbeid, men for å få mest mulig smak bør den stå en times tid og trekke etter koking, så dermed tar det likevel litt tid. Til gjengjeld er det verdt tidsbruken. Med rabarbrasaft i huset har du alltid en frisk og leskende tørstedrikk tilgjengelig, samtidig som den også godt kan drikkes til mat. Drikk den kald som den er, eller bland den med vann eller farris, for eksempel i forholdet 1:1. Noen isbiter samt en liten sitronskive og et mynteblad på toppen gjør den enda mer frisk og fristende!

 

 

 

RABARBRASAFT MED KANEL

TID: 2-2 1/2 time

Gir 1,5-2 liter saft

 

Du trenger:

 

 

 • 1 kg rabarbra
 • 1 liter vann
 • 100 gr sukker (eller mer. Se TIPS nederst i innlegget angående mengde sukker og alternativer til rårørsukker)
 • 1 sitron (helst økologisk, som ikke har vært sprøytet)
 • 1 kanelstang

 

Slik gjør du:

Skyll rabarbraen godt og kutt av den nederste delen av stengelen. Det er ikke nødvendig å skrelle den. Del den opp i 2-3 cm biter. Skrubb sitronen godt om den ikke er økologisk og del den opp i store biter.

Ha rabarbra, sitron, kanelstang og vann i en kasserolle…….

 

 

og kok opp. Demp varmen og la det småkoke under lokk i 10-15 minutter, til både rabarbra og sitron er kokt mør. Ta kasserollen fra platen og la det stå og trekke i 1 time.

Sil saften gjennom et sileklede, ha den tilbake i kasserollen og rør inn sukkeret (se TIPS nederst i innlegget). La det få et kort oppkok og fyll saften på rene og varme flasker. Lukk flaskene straks med tett kork.

Server rabarbrasaften kald, ublandet eller blandet med vann eller farris, og gjerne med isbiter i. En liten sitronskive og et mynteblad på toppen både ser godt ut og smaker godt. Nydelig som en forfriskende tørstedrikk på en varm dag, eller ved siden av mat!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS:

Angående mengde sukker/søtningsmiddel: Det kan variere veldig hvor sur rabarbraen er, alt etter hvor den vokser og hvor stor den er, så det kan hende at du trenger en god del mer sukker enn det som er angitt i oppskriften. Smak deg frem til hvor mye du vil tilsette for å få den smaken du vil ha.

Tantemat har brukt økologisk rårørsukker i denne saften, men du kan også bruke vanlig hvitt sukker. Hvis du vil unngå kaloriene i sukker, kan du også søte saften med Steviosa, som er et helt naturlig søtningsmiddel som ikke inneholder kalorier og som heller ikke påvirker blodsukkeret. Du får kjøpt Steviosa på helsekostbutikk. På pakningen står det angitt hvor mye Steviosa du må bruke som erstatning for vanlig sukker.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  juni 29, 2019 at 1:51 pm

  Har nettopp laget den forfriskende rabarbrasaften fra tantemat. Siden jeg har så mye rabarbra i hagen, var dette en lettvint og fin måte å benytte ressursen på. En god ide var å blande drikken med farris. Takk til tantemat. Dette blir sommerdekkene vår,

  • tantemat
   juli 1, 2019 at 1:16 pm

   Hei, Ingrid! Veldig glad for å høre at saften falt i smak! Rabarbra er ofte noe man har så mye av at en ikke vet hvordan man skal få brukt alt, men når man kan koke deilig saft av den er ikke det noe problem! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *