HomeLunsjretter Egg Eggerøre med sommerblomster og røkelaks

Eggerøre med sommerblomster og røkelaks

Posted in : Egg, Lunsjretter, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Å gå en tur i naturen på en fin sommerdag er en fornøyelse på grunn av alle de gode duftene og de fine fargene, og ikke minst vissheten om at mye av det man ser kan gi nye smaksopplevelser. Mange av sommerblomstene som du er vant til å se er spiselige, så hvorfor ikke plukke med deg noen neste gang du er ute og går tur? Plantene som brukes i denne oppskriften er ikke bare vakre å se på, de smaker også godt, enten du bruker dem til å pynte med eller blander dem i en grønn salat til å ha ved siden av fisk eller kjøtt. Det er morsomt å kunne spise noe du selv har plukket, og så får du også oppleve andre smaker enn bare det som er å få kjøpt i butikken!

Plantene som Tantemat har brukt i denne oppskriften er vanlige og har stor utbredelse, men det er likevel viktig å være hundre prosent sikker på hva man plukker! Å skaffe seg en bok med gode bilder og beskrivelser av spiselige planter er absolutt å anbefale. På den måten kan man lære mye om mange forskjellige planter, både bruk, smak og annet og får utvidet horisonten på området, en fin bonus å få med på kjøpet! Under TIPS 1 nederst i dette innlegget kan du se hvilken bok Tantemat bruker. Det finnes også mange andre gode bøker, så se i bokhandelen om du finner en du liker. Under TIPS 2 får du forklart hvilke spiselige planter som er brukt i denne oppskriften, og litt om hvordan de smaker.

Eggerøren i denne oppskriften er veldig rask å lage, så Tantemat anbefaler at du dekker bordet, legger opp røkelaks på serveringsfatet og har oppskårne tomater og blomster og blader stående klart til å pynte med, slik at det bare er å legge eggerøren over på fatet og pynte når den er ferdig. Den smaker jo aller best når den er varm! Husk at blomster og blader bør skylles og klappes tørre før du skal bruke dem.

Oppskriften er til 2 personer, så skaler opp om du skal servere til flere.

 

 

 

EGGERØRE MED SOMMERBLOMSTER OG RØKELAKS

TID: Den tiden det tar å plukke fine sommerblomster + 10-15 minutter

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 4-6 egg (Tantemat har brukt 4, men om du er veldig glad i eggerøre kan du bruke 6 også. Husk da å øke mengden vann og gressløk tilsvarende og ha i bittelitt mer salt og pepper)
 • 4 ss vann (1 ss pr. egg)
 • 4 ss hakket gressløk (1 ss pr. egg)
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts sort pepper
 • 1 ss smør til å steke i

Pluss:

 • 200 gr røkelaks
 • 8-10 små, søte tomater delt  i fire. Bruk gjerne forskjellige typer og farger
 • Diverse spiselige sommerblomster og -blader pluss eventuelt persille til å pynte med. (Se TIPS 2)
 • Eventuelt fersk foccacia eller baguetter

 

Slik gjør du:

Skyll blomster og blader forsiktig med lunkent vann og klapp dem tørre.

Del opp tomatene.

Lag eggerøren slik:

Ha egg, vann, salt og pepper i en bolle og visp det godt sammen. Visp inn hakket gressløk til slutt.

La smøret smelte i en middels varm stekepanne og hell i eggerøren. Senk varmen noe og bruk en trespade til å skyve eggerøren frem og tilbake i pannen hele tiden, slik at eggene ikke stivner som til en omelett, men blir til en røre. Det tar ikke lang tid, ca. 1 minutt eller 2. Du bestemmer selv om du vil at røren skal bli helt stivnet, eller om du vil ha den litt flytende, slik noen foretrekker.

Ha den straks over på serveringsfatet sammen med røkelaksen, pynt med tomater, blader og blomster, og sett frem fersk foccacia eller baguetter. Så er det bare å nyte en deilig lunsj med sommerens gaver fra naturen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Boken som er delvis synlig på oppslagsbildet heter «Norges spiselige planter og bær» og er skrevet av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo.

TIPS 2: På bildene av serveringsfatet ser du plantene som Tantemat har brukt til å pynte med:

 • De lange, «frynsete» bladene til venstre på fatet er unge blader fra ryllik. Det sies at noen kan reagere allergisk på den, så ikke bruk mye av den første gang. Blomstene fra ryllik er også spiselige, men de var ennå ikke i blomst da Tantemat var ute på tur. Både bladene og blomstene har en litt pepperaktig smak.
 • Skjermene med de små, hvite blomstene er fra hundekjeks. NB! Hundekjeks kan forveksles med giftige arter som ligner, så det er veldig viktig at du er sikker på at du plukker riktig plante! I boken nevnt under TIPS 1 finner du en god forklaring av hvilke planter den kan forveksles med. Hundekjeks har en litt krydderaktig smak.
 • De blå blomstene er engfiol, som er ganske nøytral i smaken.
 • De lys lilla blomstene som sitter i klaser er engkarse. De har en mild, litt sennepsaktig smak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *