HomeTilbehør Sauser Kalde sauser Ringblomst- og blomkarsepesto

Ringblomst- og blomkarsepesto

Comments : 2 Posted in : Kalde sauser, Sauser, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , ,

Både ringblomst og blomkarse er fine prydplanter som trives nesten over alt, enten det er kjølig eller varmt klima. Og i tillegg til at de pynter opp i hagen eller på terrassen er de også spiselige! Blomkarsen har en litt senneps- eller pepperaktig smak (som alle spiselige planter som heter noe med «karse» har), mens ringblomsten har en mildere og litt «grønn» smak, noe som gjør dem perfekt å kombinere!

Tantemat synes alle pestoer er gode, men denne med ringblomst- og blomkarseblader er blant de aller beste! Husk bare at du ikke skal bruke blader av planter som du har kjøpt ferdig dyrket, siden de kan være sprøytet. Det beste er at du sår dine egne og høster av dem, så er du helt sikker på at de er rene. Både ringblomst og blomkarse er lett å få til, enten du sår dem i hagen eller i potter på terrassen, og hvis du pleier dem godt med både gjødsel og vann kan du plukke blader av dem fra tidlig på sommeren til et godt stykke utover høsten. Vær nøye med å plukke bare feilfrie blader, og skyll dem godt før bruk. Av blomkarsen kan du bruke både store og små blader, men de store har ofte mer smak. Og apropos smak, så er det morsomt å merke seg at den blir mer intens utover sommeren og høsten, når nettene blir lengre og temperaturen faller. Da blir det også en noe kraftigere smak på pestoen!

Ringblomst- og blomkarsepesto går godt til både kjøtt og fisk, og selvfølgelig til det meste av salater. Aller best smaker den helt nylaget, men om du får noe til overs er det lurt å fryse det ned, det er den beste måten å oppbevare den på. La den tine i kjøleskapet natten over neste gang du skal bruke den, og den vil smake nesten som nylaget!

 

 

 

RINGBLOMST- OG BLOMKARSEPESTO

TID: Den tiden det tar å plukke blader av ringblomst og blomkarse pluss ca. 20 minutter.

Gir ca. 4 dl

 

Du trenger:

 

 

 • 50 gr blader av ringblomst
 • 50 gr blader av blomkarse
 • 50 gr pinjenøtter
 • 50 gr valnøtter
 • 100 gr parmesanost
 • 2,5-3,5 dl god, extra virgin olivenolje
 • 3-4 fedd hvitløk (helst fersk hvitløk)
 • 1/4-1/2 ts sort pepper (helst nykvernet)
 • 1/2-1 1/2 ts salt (helst fra kvern)

 

Slik gjør du:

Skyll bladene godt og kjør dem i salatslynge eller klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Ha dem i en matmølle eller bruk stavmikser og kjør dem noen sekunder slik at de faller litt sammen. Det kan hende at du må trykke dem ned innimellom, slik at alle bladene blir kuttet.

Del parmesanosten opp i mindre stykker (ikke bruk den harde skorpen!). Rens og del hvitløksfeddene i mindre biter. Ha parmesan, hvitløk, nøtter samt minste mengde av salt og pepper sammen med bladene og kjør det noen få sekunder. Hell så i 2,5 dl olje til å begynne med og miks noen sekunder. Hvis du synes pestoen er for tørr fortsetter du å tilsette olje, litt om gangen, til du synes konsistensen er passe.

 

 

Smak om du vil ha i mer pepper og/eller salt. Husk at salt fungerer som smaksforsterker og er nødvendig for å få frem den gode smaken på pestoen.

 

 

Ringblomst- og blomkarsepesto er så godt at du kan spise den med skje, men ellers er den fin å bruke til både fisk, kjøtt og salater, eller til å smøre på en bruschetta. Det er fantastisk å tenke på at de fine plantene som pynter opp i hager og på terrasser også kan smake så godt!

 

 

Vel bekomme!

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  juli 15, 2019 at 10:27 pm

  Nå er 3 herlige glass fylt med deilig ringblomst- og blomkarsepesto. Takk til tantemat for ideen. I tillegg ble blomkarsebeddet mye finere når alle de store bladene ble borte og blomstene lyser opp. Dette var vinn-vinn.

  • tantemat
   juli 16, 2019 at 9:42 am

   Hei, Ingrid! Så bra å høre! Det er morsomt at plantene som pynter opp i hagen også kan bli til noe spiselig, og attpåtil se enda penere ut etterpå! Dessuten er det sånn at jo mer man bruker, jo mer får man, så man kan høste så mye man vil så lenge sesongen varer! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *