Mjødurtsaft

Comments : 4 Posted in : Blomster og blader, Blomstersaft, Drikke, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Det er mye godt man kan lage av vakre og spiselige planter i naturen, og på en fin sommerdag kan du gå ut og plukke mjødurtblomster til å lage en forfriskende saft av. Mjødurtsaft er en virkelig god tørsteslukker, men kan like gjerne nytes som drikke før eller til mat. Aller best er den blandet med farris eller Sprite, men den kan selvfølgelig også blandes med vann. Eller alkoholholdig musserende, om du vil prøve noe nytt som en drink før maten. Med isbiter og noen sitronmelisseblader i blir den ekstra frisk og god og ser fin ut i glasset!

Mjødurt er en blomstrende plante som er å finne over det meste av landet, og som regel vokser den i store mengder der den gror. Da er det bare å høste så mye som man har tålmodighet til. Til denne saftoppskriften holder det med cirka en halv kilo, og det klarer du å plukke i løpet av 45-60 minutter. Får du med deg noen i familien går det minst dobbelt så fort, og hvem liker vel ikke å plukke blomster! Det er kun blomsterklasene som skal være med, men om du får med noen knopper betyr ikke det noe, annet enn at de gir lite smak. Derimot bør du unngå for mye stilker, siden de kan gjøre saften besk. NB! Vær oppmerksom på at mjødurt inneholder et stoff som kalles for salisylater, så unngå den om du er overfølsom for det. Se TIPS nederst i dette innlegget for mer informasjon.

Som med alle ville planter bør man være 100% sikker på at man vet hva man plukker! Om du ikke allerede er godt kjent med mjødurten vil Tantemat anbefale at du kjøper en bok om spiselige vekster fra naturen, så får du all den informasjonen du trenger. En bok som Tantemat alltid anbefaler er «Norges spiselige planter og bær», av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo. Den har tydelige bilder og gode beskrivelser av plantene samt mye annen informasjon som er nyttig for den som plukker ville vekster i naturen. Det finnes selvfølgelig mange andre gode bøker også, så ta deg gjerne en tur i en bokhandel og se om du kan finne en du er fornøyd med.

I mjødurten, som med andre blomster i naturen, vil det alltid kunne være noen insekter, så vær nøye med å gå over blomstene når du kommer hjem og fjern det som rører på seg før du skal lage saft.

Nederst i dette innlegget ser du et bilde av mjødurt.

 

 

 

MJØDURTSAFT

TID: Det er ikke lett å angi noen eksakt tidsbruk for denne saften, men du trenger selvfølgelig tid til å plukke og rense blomsterklasene, som jo kan være hyggelig tidsfordriv i seg selv, og så skal saften stå og trekke i 2 døgn før den skal siles, kokes opp og blandes med sitronsyre og sukker.

Denne porsjonen gir ca. 3 liter saft som skal blandes ut i forholdet mellom saft og farris/vann/annet på 1:3-1:8, avhengig av hvor mye smak du vil ha.

 

Du trenger:

 

 

 • 500-600 gr ferdig rensede mjødurtblomster
 • 1 sitron (helst økologisk)
 • 1 lite stykke ingefær (15-20 gr)
 • 1 pk (30 gr) sitronsyre
 • 1 kg sukker
 • 3 liter vann

 

Slik gjør du:

Kok opp vannet.

Skyll sitronen (og skrubb den godt om den ikke er økologisk), og skjær den i skiver.  Skjær ingefæren, som ikke trenger å skrelles, i tynne skiver. Legg sitron- og ingefærskiver lagvis med rensede mjødurtblomster i en stålkasserolle.

Tøm over det kokende vannet og legg gjerne et passe stort lokk eller en tallerken over ….

 

 

slik at innholdet i kasserollen holdes nede i vannet. Legg lokk på kasserollen og sett den i kjøleskapet eller et annet kaldt sted.

Etter to døgn siler du saften gjennom en finmasket sil eller et sileklede. Press godt på blomstene så du får klemt ut mest mulig av saften. Mål den opp og tøm den over i en ny kasserolle. (Tantemat fikk ca. 2,5 liter saft etter pressing og siling). Hell sitronsyren i saften og ha i sukkeret. Rør rundt slik at det smelter mens du lar saften få et kort oppkok.

Trekk kasserollen av platen og fyll straks saften over i varme flasker. Sett korken på og la saften avkjøles. Den er holdbar både 1 og 2 uker i kjøleskapet, men for oppbevaring over lengre tid bør den fryses ned.

Dette er en forfriskende og leskende saft som kan blandes med farris, Sprite eller vann om du vil ha den som tørsteslukker, og blandingsforholdet ligger et sted i området 1:3-1:8. Det er bare å prøve seg frem, for det er din smak som bestemmer! Ha gjerne isbiter og noen blader sitronmelisse i glasset, det høyner smaken! Saften kan også blandes med sprudlende, alkoholholdig drikke om du vil prøve det, og gjør seg da godt som en liten drink før maten. Prøv deg frem, det er morsomt å eksperimentere seg frem til sin egen favoritt, og gled deg over din egenproduserte saft fra naturen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

Under ser du et bilde av mjødurt.

 

TIPS: Salisylater er ulike forbindelser som inneholder salisylsyre. De finnes i mye av det vi spiser eller drikker, for eksempel avokado, kaffe, urtete, epler, mandler og spinat. Store mengder kan være uheldig, og noen mennesker er allergiske. Salisylater kan overføres fra mor til foster/baby, så gravide og også ammende bør være ekstra varsomme. (Ref.: Boken nevnt på begynnelsen av dette innlegget samt Urtekilden). Om du ønsker å lese mer om salisylater og allergi går det an å søke på nettet, for eksempel med ordene «salisylater allergi».

4s COMMENTS

4 thoughts

 • Elin Holand
  juli 29, 2019 at 7:01 am

  Artig. Dette må jeg prøve. Vi har masser av denn veksten rundt oss her på Skåtøy?

  • tantemat
   juli 30, 2019 at 8:37 am

   Hei, Elin! Så morsomt at du vil prøve. Tror du og familien kommer til å like den! Hilsen Tantemat

 • Ingrid
  juli 28, 2022 at 7:21 pm

  Denne så digg ut, og må prøves! 🙂
  Om jeg ønsker å halvere oppskriften, gjøres det med alle ingrediensene da?

  • tantemat
   august 2, 2022 at 2:59 pm

   Hei, Ingrid! Beklager sent svar! Ja, alle ingrediensene skal halveres om du vil lage halve oppskriften. Lykke til! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *