HomeUrter og blomster Tørking og bruk av isop

Tørking og bruk av isop

Posted in : Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Isop (Hyssopus officinalis L.) er en krydderurt som nok ikke er så godt kjent, men som er fin å bruke på fet fisk som laks, ørret, makrell og sild. Tidligere ble den også brukt til å krydre blodpølse og annen blodmat, og en kvist ble gjerne brukt i krydderkvasten til suppe. For den som jakter sjøfugl er isop fin å bruke fordi den tar bort transmak. Kanskje også noe å tenke på om en bruker hvalkjøtt, siden det noen ganger kan ha den spesielle transmaken.

Isop vokser ikke vilt her i Norge, men er å få kjøpt på enkelte hagesentre så du kan plante den i hagen din. Den er både vakker og hardfør og står og blomstrer med intenst blå og rosa blomster på samme plante gjennom nesten hele sesongen, så om du ikke bruker den som krydderplante vil den uansett være et flott og fargerikt innslag i hagen! En ekstra god grunn til å plante isop er at den tiltrekker seg både humler og bier. Ta en titt på planten en solrik dag og du vil se dem sverme rundt den i massevis! Det levner ingen tvil om at isop er god mat for disse viktige insektene våre, og dermed gjør du både dem og naturen en stor tjeneste samtidig som du har en nydelig hageplante som attpåtil gir deg godt krydder.

 

 

 

TØRKING OG BRUK AV ISOP

Om du skal tørke isop kan du begynne å klippe stenglene når blomstringen er kommet i gang, den begynner nemlig nederst på blomsterakset og fortsetter oppover. Samle stenglene i passe bunter og heng dem opp på et tørt og luftig sted. De er ferdig tørket når du lett kan knuse bladene med fingrene. Hvor lang tid det tar vil variere, siden det avhenger av luftfuktigheten der du henger den. Rasp av både blader og blomster og fyll i små glass og sett på tett lokk. Prøv å beholde blomstene og bladene så hele som mulig når du legger dem på glass, for på den måten bevares smaken best. Så knuser du dem idet du skal bruke dem som krydder.

Som nevnt passer isop på fet fisk, og særlig på laks og ørret kan den, for ekstra god smak, blandes med tørket estragon, cirka en tredjedel isop og to tredjedeler estragon. På en porsjon fisk til fire personer vil det si 1/2-1 teskje knust isop og 1-2 teskjeer knust estragon. I tillegg krydrer du som vanlig med salt og pepper, og gjerne litt sitronpepper også. Isop er et «vakkert» krydder, siden blomstene bevarer den intense blåfargen selv etter tørking, noe som tar seg godt ut når du strør den på maten! Vær klar over at isop kan gi et visst bittert preg om du bruker for mye om gangen. Prøv deg frem ved å starte med minste mengde, og øk eventuelt om du synes det blir bedre, til du finner ut hva som er passe.

Andre typer urter som det passer å blande isop med, er dill, løpstikke, persille og fennikel.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *