HomeFROKOST Frokost med ristede frø og nøtter

Frokost med ristede frø og nøtter

Posted in : FROKOST, Nøtter og frø on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

En sunn og mettende frokost er den beste starten på dagen, men siden de fleste av oss har knapt med tid om morgenen, er det en fordel at den er rask å sette sammen og spise, og at den smaker godt er en forutsetning! Denne gangen har Tantemat latt seg inspirere av frokostbordet på gode hoteller. Der står det alltid diverse gryn, nøtter og frø samt fersk eller tørket frukt og bær fremme, og man kan velge mellom forskjellige typer søt og surnet melk og yoghurt å blande det med. Sånn kan man gjøre det hjemme også, bare i en litt mindre skala!

For å få enda bedre smak og krønsj på nøtter og frø, velger Tantemat å riste dem først. Det tar ikke lang tid, og det meste kan gjøres i en stekepanne, som er den raskeste måten. Hasselnøtter er det imidlertid mest praktisk å riste i stekeovnen, det gir best resultat. Det er ikke alle typer som skal ristes, kun noen av dem. Forøvrig er det noen som synes havregryn blir bedre av litt varmebehandling, men Tantemat synes faktisk de smaker best som de er og gjør ikke noe med dem.

Ferdig ristede og avkjølte nøtter og frø kan oppbevares på glass med lokk. De kan godt stå fremme på kjøkkenbenken om du rister små porsjoner som raskt blir brukt, men holdbarheten er bedre om de oppbevares kjølig.

Til frokost er det så bare å forsyne seg med det du har lyst på av gryn, nøtter og frø, blande det med det melkeproduktet du foretrekker, toppe det hele med frisk eller tørket bær eller frukt etter eget ønske, og så har du en mettende og deilig frokostblanding som du kan trene eller jobbe lenge på. Både gryn, nøtter og frø inneholder viktige vitaminer og mineraler samt godt fett, og bær, frukt og melkeprodukter inneholder også mange gode næringsstoffer, så dermed gir dette en god metthet som varer, slik at du unngår usunn småspising.

Denne frokosten kan enkelt gjøres både økologisk, glutenfri, laktosefri, vegansk og vegetarisk, avhengig av hva slags produkter du velger. Alle finnes som økologiske, og for å få den glutenfri må du velge glutenfrie havregryn. Vil du at den skal være laktosefri, vegetarisk eller vegansk, er det valget av typen melk som bestemmer.

Det som Tantemat her har listet opp som elementer til en frokost, er kun ment som et forslag. Du kan velge å bruke alle eller bare noen av dem, og/eller du kan velge andre i tillegg, som for eksempel gresskarfrø, som også kan ristes, eller chiafrø eller annet. Av frukt og bær velger du det du liker av friske og/eller tørkede. Hvor mye nøtter og frø du vil riste om gangen er også helt opp til deg selv, så derfor har ikke Tantemat oppgitt noen mengder av de forskjellige ingrediensene, kun typen som er brukt. Mengden avhenger jo også av om det er bare du som spiser dette til frokost, eller om dere er en familie.

 

 

 

FROKOST MED RISTEDE FRØ OG NØTTER

TID: Maks. 30 min.

 

Du trenger:

 

 

 • Havregryn (evt. glutenfrie)
 • Linfrø (gjerne knuste, som gjør næringsstoffene bedre tilgjengelig)
 • Valnøtter (bør hakkes, ikke ristes)
 • Sorte sesamfrø
 • Hvite sesamfrø (ristes)
 • Hasselnøtter (ristes)
 • Mandelflak (ristes)
 • Solsikkefrø (ristes)
 • Tørkede rosiner

I tillegg:

 • Frisk eller tørket frukt og/eller bær
 • Melk, søt eller syrnet, eller yoghurt, evt. havremelk, mandelmelk eller annet
 • Evt. gresskarfrø (som kan ristes i stekepanne) og/eller chiafrø

 

Slik gjør du:

Begynn med hasselnøttene, som skal ristes i stekeovnen:

Varm opp stekeovnen til 200ºC. Fordel hasselnøttene utover en bakepapirkledd stekeplate og sett dem inn på midterste rille. De er ferdig når de begynner å få en gylden farge, noe som kan ta 10 minutter eller mer, det avhenger av stekeovnen din. Ta dem ut når du synes de er passe og la dem avkjøles. Bruk dobbelt kjøkkenpapir eller et kjøkkenhåndkle og gni av så mye av skallet som du får til. Hakk nøttene grovt og hell dem over i et glass, helst med lokk, for oppbevaring, så er de klar til å forsyne seg av!

Sesamfrø, solsikkefrø og mandelflak er det raskest og enklest å riste i stekepanne, og da har man også best kontroll med prosessen, slik at de ikke blir brent.

Bruk helst en lett stekepanne med høye kanter, som du ser på bildet under, gjerne en med slipplettbelegg. Du trenger også et lokk eller en tett rist til å dekke pannen med, siden sesamfrøene har en tendens til å «poppe» og sprette ut av stekepannen når de blir varme.

Sett stekepannen på kald plate og still inn platen på maks varme. Ha i det som skal ristes, én type om gangen. Når pannen er blitt skikkelig varm og du ser at innholdet begynner å få farge, må du begynne å bevege på stekepannen, slik at du får snudd og vendt på det så det blir jevnt gyldent. Rist på stekepannen som om du skulle snu en pannekake, det er beste måte å få vendt og fordelt innholdet på. Dette tar ikke lang tid, kun 1-2 minutter fra innholdet begynner å få farge. Ha det over på en tallerken og la det bli helt avkjølt før du har det over i et glass for oppbevaring, så er det klart til å forsyne seg av. På bildet under ser du ferdig ristede mandelflak, hasselnøtter, solsikkefrø og sesamfrø.

Valnøttene hakkes grovt, men skal ikke ristes. Ha dem over på et glass for oppbevaring.

 

 

For oppbevaring av nøtter, mandler og frø kan du velge å ha dem i glass hver for seg, eller du kan blande dem. Velg det du synes er mest praktisk og som fungerer best for deg i din hverdag.

Til frokost er det så bare forsyne seg av det du har lyst på der og da av gryn, nøtter og frø, slik at du blir godt mett og får en god start på dagen. Bland med den typen melkeprodukt som du liker, og avslutt med tørket eller frisk frukt og/eller bær på toppen.

Det går også an å forberede frokosten kvelden før: Bland havregryn og knuste linfrø med det melkeproduktet du foretrekker og sett det i kjøleskapet natten over. Neste morgen blander du inn nøtter og frø og topper det hele med bær og frukt etter ønske. En bedre start på dagen får du ikke!

 

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *