HomeHovedretter Fisk Hvitvinsposjerte ørretskiver med sommersalat

Hvitvinsposjerte ørretskiver med sommersalat

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

I sommersesongen vil vi gjerne ha lette middager som er enkle å lage og som smaker godt! Hvitvinsposjerte ørretskiver er raskt og lettvint, og en sommersalat med ingredienser fra egen hage eller terrasse er en glede både å lage og spise. Det finnes mange prydplanter som har spiselige blader og blomster, og Tantemat har alltid både ringblomst og blomkarse på terrassen, til glede for både øyne og gane. De høyner smaken på enhver salat, men om du ikke har dem kan de selvfølgelig utelates, eller du kan bruke andre spiselige planter. Husk å være nøye med at du bare spiser planter som du selv har sådd og dyrket frem, siden de du kjøper kan være sprøytet.

Til denne retten passer det veldig bra med kokte nypoteter, men du kan like gjerne lage ekstra mye salat og utelate potetene. Eller du kan bruke pasta istedet. Som saus ved siden av kan du servere Chilimarmelade om du liker mat med litt smak, eventuelt blandet med rømme, eller du kan ha bare rømme og/eller en grønn pesto til. Bruk pesto som søkeord på Tantemat, så får du opp flere oppskrifter å velge blant. Har du ikke noe hjemmelaget stående klart, kan du for enkelhets skyld også bruke en ferdig kjøpt pesto eller for eksempel en Thousand Island-dressing, om du foretrekker det. Det blir også godt! Forøvrig kan Tantemat anbefale å alltid ha hjemmelaget chilimarmelade stående i kjøleskapet og pesto liggende i fryseren, siden det er veldig greit å ha slikt tilbehør som man raskt kan ta frem og bruke når man har lyst på det! En pesto fra fryseren kan om nødvendig tines i kaldt vann i løpet av kun et par timer.

Når man kjøper salat i butikken er de som oftest ferdig pakket i poser, slik at man som regel ender opp med mer salat enn man klarer å spise opp på en gang. I denne oppskriften er det tilstrekkelig å bruke knapt halvparten av den kjøpte salaten, sammen med ingrediensene fra terrassen. For å unngå å kaste noe, er det lurt å ha det du ikke bruker, ferdig skyllet og kjørt i salatslynge, i en stor plastpose. Blås den opp og lukk den med en klype slik at posen blir helt tett. Oppbevar den slik i kjøleskapet, så vil den holde seg i både 2 og 3 dager, men du må selvfølgelig gå over bladene når du skal bruke dem igjen og luke ut dem som kan ha blitt stygge.

Når du skal lage denne middagen, er det lurt å starte med å sette potetene til koking først. Nypoteter trenger nemlig ofte å koke lenger enn det som står på pakken, og de tåler også å overkokes litt, da blir de mer melne og smaken kommer bedre frem. Deretter legger du ørretskivene til forhåndssalting og klargjør ingrediensene til salaten, inklusive vinaigretten. Du finner lenke til oppskriften under ingredienslisten til salaten. Til slutt gjør du sommersalaten klar til servering mens fisken posjeres. På denne måten har du middagen klar på 30 minutter pluss!

 

 

 

 

HVITVINSPOSJERTE ØRRETSKIVER MED SOMMERSALAT

TID: 30-45 minutter

Til 4 porsjoner

 

Du trenger:

Til Hvitvinsposjerte ørretskiver:

 

 

 • 4 tykke ørretskiver (eller du kan velge å bruke benfrie stykker av ørretfilét med skinn) (hhv. 200-150 gr fisk per person) + ca. 2 ss salt per ørretskive/filétstykke til forhåndssalting.
 • 3 dl tørr hvitvin
 • 3 dl vann
 • 1 terning fiskebuljong

 

Slik gjør du:

Forhåndssalting av ørretskiver/filét: Legg ørretskivene ved siden av hverandre i en skål og fordel ca.1 ss salt på hver skive. Snu dem og salt den andre siden på samme måte. Om du velger ørretfilét istedenfor skiver, holder det å ha salt kun på den skinnfrie siden. La dem ligge og trekke salt, i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken, i 15 minutter. Det gjør at de blir fastere og får bedre smak. Skyll av dem saltet når tiden er passert, og så er de klar til å posjeres.

Slå vann og hvitvin i en kasserolle som er vid nok til at alle fiskestykkene kan ligge tett ved siden av hverandre. Smuldre i buljongterningen og la det få et oppkok. Legg i fiskestykkene og la det såvidt få et oppkok igjen. Senk varmen og la fisken trekke, hvilket vil si at hvitvinsbuljongen skal være like under kokepunktet, i 8 minutter, snu skivene og la dem trekke i 8 minutter på den andre siden. Så er de klar for servering! (Husk å ta vare på kraften som ørreten har kokt i, den kan fryses ned og senere brukes til å koke deilig fiskesuppe eller fiskesaus på!)

Hvis de andre elementene til middagen ikke er helt klar samtidig med ørreten, kan du bare trekke kasserollen av platen og legge på et lokk, så tåler den godt å vente i både 5 og 10 minutter uten at den blir tørr.

 

 

Til Sommersalaten:

 

 

 • 1 crispisalat
 • 1 pose Mixed Baby Leaf (65 gr)
 • 1 pose rucola (50 gr)
 • En liten neve av hver av blader fra sitronmelisse, persille, blomkarse og ringblomst
 • Noen blomster av blomkarse og ringblomst
 • 1 liten rødløk
 • 4-5 cm agurk
 • 8 små tomater
 • 1 pakke sukkererter eller sugar snaps
 • 2 hvitløksfedd
 • 1 ss smør
 • 1/2 ts sukker
 • 4-5 ss vinaigrette (se lenken Enkel vinaigrette med balsamicoeddik for oppskrift)

 

Slik gjør du:

Skyll alle salatblader og kjør dem i salatslynge eller klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Blomstene er skjøre, så de må skylles forsiktig for seg. Rist vannet forsiktig av dem, så de ikke går i stykker.

Skrell rødløken og del den i tynne skiver/ringer eller båter. Del agurken i skiver og så i staver. Del tomatene i 2 eller 4, avhengig av størrelsen.

Skyll sukkerertene og trekk av den seige tråden, om de har det, og del dem i to. Skrell hvitløken og skjær den i tynne skiver. Smelt smøret på middels varme i en panne eller litt vid kasserolle og ha i sukkeret. Ha deretter i sukkerertene og hvitløken og rør rundt så de får litt varmebehandling og blir glassert i smør- og sukkerblandingen. Dette skal ikke ta lang tid, kun 15-20 sekunder. Ha dem over på et fat for avkjøling.

Riv de store bladene fra crispisalaten i mindre biter og ha dem i en stor bolle sammen med de andre salatbladene samt bladene fra urtene og bland inn 4-5 spiseskjeer vinaigrette. Hell salatblandingen over på et serveringsfat og fordel de andre ingrediensene til salaten over. Avslutt med å pynte med blomster fra blomkarse og ringblomst, og så er sommersalaten klar for servering!

 

 

Når potetene er kokt, fisken er ferdig posjert og du har lagt siste hånd på sommersalaten, er middagen klar til å serveres. Du kan rense fiskestykkene for skinn og ben før servering, og også skrelle potetene først, eller du kan la hver enkelt gjøre det selv. Sett frem pesto, rømme eller chilimarmelade samt salt og pepper, så hver enkelt kan forsyne seg etter eget ønske. Tantemat synes det er spennende med forskjellige typer salt, og har her strødd litt salt med sjøtang i over fisken, men bruk det du har og liker!

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *