HomeTilbehør Grønnsaker Smørsurret purreløk med bacon

Smørsurret purreløk med bacon

Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , ,

Løk av alle typer er både sunt og godt og nesten uunnværlig i matlagningen. Som regel brukes de som én av flere ingredienser, men i denne retten er det purreløken som spiller hovedrollen, selv om bacon er med for å gi fylde til smaken.

Retten har få ingredienser og er enkel å lage, men trenger å varmebehandles en times tid for å få frem den gode sødmen i løken, så for å gjøre det lettvint for deg selv kan du lage den allerede dagen før. Oppbevar den i kjøleskapet over natten, og så er det bare en rask oppvarming som trenges før servering.

Tantemat synes smørsurret purreløk smaker nydelig som tilbehør til en lammestek, men du må gjerne også prøve den ved siden av stekt, hvit fisk eller ovnsbakt laks eller ørret. Det er alltid spennende å prøve nye kombinasjoner!

 

 

 

SMØRSURRET PURRELØK MED BACON

TID: Ca. 1 1/2 time

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 4 store purreløk (ca. 1 kg)
  • 1 pk bacon (100 gr)
  • 100 gr smør
  • 3 dl lettrømme
  • 1/2-1 1/2 ts salt
  • 1/4-1/2 ts sort pepper

 

Slik gjør du:

Rens purreløken og skyll den godt i kaldt vann. Den har ofte sand mellom bladene, og det må bort, slik at du slipper at det knaser mellom tennene når du spiser! Del purreløken i to på langs og del den så opp i ca. 1 cm lange biter.

Skjær baconskivene i ca. 2 cm strimler.

 

 

Smelt smøret på noe over middels varme, ha i baconstrimlene og la det steke forsiktig i ca. 5 minutter. Rør jevnlig. Ha i purreløken og la det surre i 15 minutter, slik at den faller godt sammen. Husk på å røre innimellom, så det ikke brenner seg.

Ha i rømmen og bland godt. La det såvidt småkoke under lokk i 45 minutter. Vær nøye med å røre med jevne mellomrom, slik at det ikke setter seg fast i bunnen.

Når alt har putret godt sammen og purreløken er ordentlig mør og nesten kokt istykker, smaker du til med salt og pepper. Husk at det må endel salt til for å få frem sødmen i løken, så det kan være at du trenger mer salt (og kanskje også pepper) enn det som står i oppskriften.

Smørsurret purreløk er kjempegodt til lammestek, men kan også prøves til stekt hvit fisk eller ovnsbakt laks eller ørret.

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *