HomeIngredienser fra naturen Bær Rognebær- og eplegelé, Del 1 (august) og Del 2 (oktober)

Rognebær- og eplegelé, Del 1 (august) og Del 2 (oktober)

Posted in : Bær, Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Ingredienser fra naturen, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Fra august og utover blir rognebærene modne, og da bør en benytte anledningen til å plukke en bærepose eller to, for senere, når de norske eplene kommer i butikken, å lage en deilig rognebær- og eplegelé. Rognebærene gir geléen en litt bitter snert, noe som gjør at den passer spesielt godt til vilt og lam, men den kan også være smakfullt følge til pateer av forskjellig slag. Er du glad i ost, kan du også prøve den til det. Det er bare fantasien som setter grenser, og det er morsomt å prøve nye kombinasjoner!

I år er det spesielt mye rognebær, og trærne henger tunge av de røde klasene. Tidligere ble det sagt at de skulle ha en frostnatt først, men det er mer praktisk å plukke bærene så fort de har fått sin fine rødfarge og så legge dem i fryseren.  Det gjør samme nytten som en frostnatt, nemlig at sødmen i bærene utvikles.

Til denne oppskriften trenger du 2 liter ferdig rensede rognebær, noe som tilsvarer omtrent en stor bærepose med rognebærklaser. Fjern alle kvister, blader og stygge bær, slik at du har bare fine og uskadede bær igjen. Skyll dem godt og legg dem i fryseren, og så er det bare å vente på at eplene kommer. Sammen med rognebærene gir de god smak og gjør geléen stiv. Er du interessert i å vite mer om hva som skal til for å få en fin og stiv gelé, vil Tantemat anbefale at du tar en kikk på lenken Hvordan koke gelé for mer utfyllende informasjon.

Denne innledningen er Del 1 (august) av rognebær- og eplegelé, siden de norske, syrlige eplene som egner seg så godt til denne geléen ennå ikke er kommet i butikken. Del 2 følger i oktober, og i mellomtiden ligger de rensede rognebærene dine klar i fryseren og venter på fortsettelen!

 

 

 

ROGNEBÆR- OG EPLEGELÉ, DEL 1 (AUGUST) OG DEL 2 (OKTOBER)

TID: Den tiden det tar å plukke en stor bærepose med rognebærklaser samt å rense og skylle dem. Når du får kjøpt norske epler og skal koke geléen, tar det ca. 1 time tilsammen.

Denne oppskriften gir ca. 1,2 liter ferdig rognebær- og eplegele

 

Du trenger:

 

 

  • 2 liter rensede og skyllede rognebær (fra fryseren), pluss ….

 

 

  • 1 liter syrlige norske epler i biter (tilsvarer 4-5 epler)
  • 7 dl vann
  • 1 liter sukker per liter ferdig saft

 

Slik gjør du:

Skyll eplene og fjern blomsten og stilken. Del eplene i mindre biter og ha dem i en kasserolle sammen med de frosne rognebærene og vannet. (Rognebærene trenger ikke å tines først, du kan ha dem rett fra fryseren og i kasserollen).

 

 

Kok opp og la det koke forsiktig med lokket halvveis på til bærene begynner å miste fargen og eplene er møre, ca. 10-15 minutter. Unngå å røre i blandingen under kokingen, det kan gjøre saften uklar.

Sil saften fra gjennom en fin sikt. For å få så klar saft som mulig, bør du unngå å presse bær- og epleblandingen og heller gi den tid til å få dryppet ordentlig fra seg.

Mål opp saften og ha den over i en (helst) vid kjele. Mål opp mengden sukker som du skal ha i. Kok opp og ha i ca. tredjeparten av sukkeret . Rør rundt slik at det er helt oppløst før du har i resten av sukkeret i to omganger til.

La saften forsiktig boblekoke til du får gelé, 15 minutter eller mer. Sjekk allerede etter 10 minutter om geléen er blitt stiv ved å ta geléprøve (se TIPS 1 nederst i dette innlegget). Om den ikke er blitt stiv, bør du sjekke igjen noen minutter senere. Sjekk jevnlig inntil den er blitt stiv, den bør ikke koke lenger enn nødvendig. Når den er ferdig trekker du kasserollen fra platen og lar den stå noen få minutter. Det vil dannes en tynne hinne og kanskje litt skum på overflaten, som du kan fjerne ved hjelp av en hullsleiv. Fyll geléen over på varme glass (se TIPS 2 nederst i dette innlegget) og sett straks på lokk. La den avkjøles og oppbevar den kjølig.

Denne rognebær- og eplegeléen får en nydelig, rød farge og både smaker og ser lekker ut! Bruk den til lam, vilt eller patéer. Prøv den også til ost.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1:

Geléprøve 1: Sett en liten skål i kjøleskapet, slik at den blir kald. Når du skal teste om geléen er blitt stiv, heller du et par teskjeer av den på skålen og setter den i kjøleskapet igjen i et par minutter, slik at den blir avkjølt. Bruk baksiden av en teskje og skyv på geléen. Hvis den rynker seg foran skjeen, er den ferdig. Hvis den ikke gjør det, må du koke noen minutter til og ta prøven på nytt.

 

Geléprøve 2: Dypp en skje i geléen og hold den høyt over kasserollen. Når geléen er ferdig, vil de siste dråpene renne langsomt fra kanten av skjeen og tunge, seige dråper faller ned. Hvis ikke, må den kokes noen minutter til.

 

 

TIPS 2: Varm gelé bør helles over i varme glass for å unngå at glassene skal sprekke, men fremfor alt fordi glassene skal være så rene som mulig før du heller i geléen. Da unngår man at det dannes mugg på overflaten av geléen under lagring. Kok glass og lokk på følgende måte: Legg glassene og lokkene du skal bruke i en kasserolle og hell i så mye vann at det står over. Kok opp, og ta opp glassene med for eksempel en pølseklype etter hvert som de skal fylles. Ta opp lokket og skru det straks på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *