HomeHovedretter Ovnsbakte lammeskiver med hvitløk og tomater

Ovnsbakte lammeskiver med hvitløk og tomater

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

I oktober er det tid for lam, og Tantemat synes – som vanlig – at det er ekstra godt og veldig praktisk med lam som er bakt i stekeovnen i noen timer. Ekstra godt fordi kjøttet alltid blir veldig mørt av å få stå ved lav varme i lang tid, og praktisk fordi du kan sette fatet med lammeskivene i ovnen og «glemme» det en god stund mens du gjør andre ting. Enkelt er det også, men du må selvfølgelig ha den tiden som kreves, så derfor er det kanskje helgen eller en dag du har fri som passer best for en slik middag.

Hvitløk hører med til lam, og når den får bakes lenge sammen med kjøttet blir den mild og nesten søtlig på smak og får en myk og delikat konsistens. Tomatene skal også få litt varmebehandling sammen med kjøttet, men kun i noen få minutter etter at formen er tatt ut av stekeovnen, slik at de lunes og sødmen i dem blir fremhevet. En fyldig potetmos, med eller uten hvitløk, er nydelig ved siden av, og gjerne brokkoli kokt al dente. Brokkoli er ikke et «must» her, men den er grønn og fin og det er om å gjøre å få i seg grønnsaker med farger, siden det tilfører gode antioksidanter, noe vi aldri kan få for mye av!

For oppskrift på en god potetmos til, kan du klikke på lenken Mandelpotetmos med hvitløk. Hvis du synes det blir for mye med hvitløk i potetmosen i tillegg til på kjøttet, kan du utelate den, det er opp til deg. Potetmosen begynner du med når det er ca. en halv time igjen til kjøttet er ferdig bakt. Selve kokingen av brokkoli tar ikke lang tid og gjøres helt mot slutten, men den bør være ferdig renset og klar for å legge i kokevannet når lammet er tatt ut av ovnen.

 

 

 

OVNSBAKTE LAMMESKIVER MED HVITLØK OG TOMATER

TID: Ca. 4 timer og 20 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 1,5-2 kg skiver av lammestek med ben
  • 1-2 ts salt
  • 1-2 ts sort pepper
  • 4-6 ss nypresset sitronsaft (1 ss per skive kjøtt)
  • 1/2-1 hel hvitløk, helst fersk
  • 2-4 ss smør til å brune lammeskivene i
  • 600-700 gram små, søte tomater, gjerne forskjellige typer og farger

1-2 stilker brokkoli, avhengig av størrelsen

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 120ºC.

Krydre lammeskivene med salt og pepper. Smelt smøret i en (jern)panne på høy varme og la det bruse fra seg og bli brunt. Legg i lammeskivene og brun dem på begge sider, til de har fått en fin, gylden farge. Ikke legg mer enn to skiver i stekepannen samtidig, så unngår du at pannen blir avkjølt og kjøttet blir grått og «kokt» istedenfor brunet. Legg skivene over i et ildfast fat etter hvert som de har fått fin farge.

Rens hvitløksfeddene og legg dem i fatet sammen med lammeskivene, men knus dem gjerne lett først ved å legge den bredeste delen av knivbladet oppå feddet og press hardt ned med hånden. Knuser du feddene på denne måten blir det lettere å fjerne skallet og de avgir mer smak, men vær forsiktig så ikke hånden sklir på knivbladet og du skader deg!

Ha 1 spiseskje sitronsaft over hver lammeskive, og ta gjerne et ekstra tak med salt- og pepperkvern over kjøttet til slutt, for enda mer smak. Legg lokk på fatet eller dekk tett til med 2 lag aluminiumsfolie og sett fatet på midterste rille i stekeovnen. Når man baker kjøttet i ovnen på denne måten, vil det danne seg kraft i fatet. Bruk den som saus til, det smaker nydelig!  (Ta en titt på TIPS til slutt i dette innlegget, og se hvordan du kan ta vare på eventuelle rester av kraften).

La det stå i (minst) 4 timer før du tar det ut og legger i tomatene. Dekk til med lokk eller folie igjen og la det stå i ca. 5 minutter, slik at tomatene blir lunet. Imens koker du brokkoli.

 

Koking av brokkoli:

Skyll brokkolistilken(e) godt og del den opp i mindre buketter. Ta vare på den tykke stilken og kok den også. Skjær bort den nederste delen og dra av det grove, ytre «skinnet». Del den opp i ca. 0,5 cm skiver og legg dem for seg, de trenger litt mer varmebehandling enn bukettene.

Kok opp rikelig med vann og ha i 1 ts salt pr. liter vann. Når vannet er kokt opp har du i bitene av stilken og lar dem koke i 15-20 sekunder før du har bukettene også oppi det kokende vannet. Trekk straks kasserollen fra platen, legg lokk på og la den stå i ca. 1 minutt. Kjenn med en spiss kniv om brokkolibukettene er passe kokt. De er best når de fremdeles er litt harde, da er de kokt «al dente», noe som vil si at de fremdeles har tyggemotstand. Hell av vannet, og brokkolien er klar for servering!

 

Dette er rustikk mat, og Tantemat synes det er helt på sin plass å servere lammeskiver og tomater direkte fra det ildfaste fatet. På den måten holder maten seg også lenger varm. Kraften som har dannet seg i fatet bruker du som «saus» til kjøttet. Server potetmos og brokkoli ved siden av, og husk, som vanlig, å sette frem salt- og pepperbøsse så hver enkelt kan krydre på egen tallerken etter eget ønske, og nyt en deilig høstmiddag!

Det smaker godt med et glass rødvin til denne middagen, og en spansk vin fra Rioja eller Penedes blir aldri feil, men du kan også prøve med en fyldig italiensk vin, for eksempel Masi CampoFiorin!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Blir det rester til overs av kraften, kan du fryse den ned til senere bruk. Du velger selv om du vil sile den først, men det er egentlig ikke nødvendig. Kraften har masse god smak av kjøtt, krydder og tomater og kan brukes som basis til supper eller sauser. Bare husk å merke pakningen godt med innhold, mengde og dato, det gjør det enklere når du senere skal ta den opp og bruke den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *