Chiligelé

Comments : 2 Posted in : Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , ,

Tantemat har – i år igjen – vært så heldig å få en spennende chiliplante fra en ivrig chilidyrker i familien. Den er ikke av typen som bærer de røde eller grønne chilifruktene man får kjøpt i butikken, men en som har små, gule chili. De kalles Lemon drop, eller «søt chili», og noen mener de kan spises rå på is, men det er langt fra den erfaringen Tantemat har gjort seg. Chilifruktene på denne planten er skikkelig sterke og slett ikke søte, og spørsmålet da er hva en gjør med dem når så mange blir modne på én gang? Etter at de er plukket fra planten vil de ikke holde seg friske og sprø veldig lenge, så da ble løsningen å lage gelé av dem. Den blir både sterk og søt og kan brukes som tilbehør til mye forskjellig, sånn som ost, patéer, kjøtt og fisk og kanskje også på is, men det har Tantemat foreløpig ikke testet ut. Men prøv det om du vil og er glad i det som både er søtt og chilisterkt på samme tid, kanskje blir det din nye favoritt!

Denne geléen er, som sagt, laget på egendyrkede chili, men om du ikke har det, kan du istedet kjøpe vanlige røde eller grønne og lage gelé av dem. Og angående koking av gelé, synes Tantemat det kan være en god idé at du først tar en kikk på lenken Hvordan koke gelé, for mer generell informasjon om gelékoking.

 

 

 

CHILIGELÉ

TID: Ca. 1 time pluss tiden det tar å sile og koke gelé, 1,5-2 timer.

Mengde: Ca. 8 dl ferdig gelé (4-5 små glass)

 

Du trenger:

 

 

 • 70 gr gule chili (eller røde eller grønne fra butikken)
 • 500 gr norske, syrlige epler
 • 2 sjalottløk eller delikatesseløk
 • 1 sitron (revet skall og saft (ca. 3/4 dl)
 • 1 flaske fruktpektin (se NB! under forklaringen av fremgangsmåten nedenfor, så ser du at du også kan droppe fruktpektin)
 • 1 kg sukker per liter saft (Tantemat fikk 8 dl saft og brukte derfor 800 gr sukker, men mengden saft kan variere)
 • 1 liter vann

 

Slik gjør du:

Skyll chiliene, fjern stilkfestet og del dem opp i mindre biter. Det er ikke nødvendig å fjerne frøene, de gir god smak. Skyll eplene, fjern stilk og blomst og eventuelt stygge eller råtne flekker og del dem opp i mindre biter. Skrell løken og del dem opp i tynne båter.

Skrubb sitronen og rasp av skallet (kun det gule. Får du med noe av det hvite kan det gi besk smak). Press ut sitronsaften, det skal bli ca. 3/4 dl.

Ha alt – bortsett fra sitronsaften – i en kasserolle og hell over vannet.

 

 

Kok opp og la det småkoke under lokk i 10-15 minutter, til eplene er kokt møre og chiliene begynner å miste farge. Ta kasserollen fra platen og la den stå i 10-30 minutter, så smaken får trekkes mest mulig ut av fruktmassen. Ikke press på den, det kan gi uklar saft og dermed uklar gelé.

Når dette har stått lenge nok, siler du saften fra gjennom en sil først, og deretter gjennom et sileklede. Husk at du heller ikke her må presse på fruktmassen, men istedet la den stå så lenge at den får dryppet ordentlig fra seg.

Mål opp saften og mål opp mengden sukker som skal i (100 gr sukker per dl saft).

Ha saften og sitronsaften i en vid kjele og kok opp. Ha i sukkeret, ca. 1/3 om gangen, og rør rundt til det er oppløst mellom hver tilsetning. Så skal saft og sukker kokes til gelé: NB! Tantemat brukte 1 flaske fruktpektin og kokte i ett minutt, slik det er forklart på flasken. Det viste seg at geléen ikke ble stiv på denne måten, noe som kan skje, så da måtte Tantemat koke gelé slik det vanligvis gjøres, nemlig ved å la geléen forsiktig boblekoke til den ble stiv, noe som kan ta 10-25 minutter. Dette betyr at du godt kan forsøke å «hurtigkoke» gelé ved å bruke fruktpektin, og kanskje lykkes med det, MEN at du like gjerne kan droppe fruktpektinet og heller koke på den vanlige måten for å få den stiv, det er helt opp til deg. Etter 10 minutter koking kan du ta geléprøve (Se TIPS 1 om to forskjellige måter å ta geléprøve på, nederst i dette innlegget) for å se om den er blitt stiv. Hvis ikke, må du koke den noen minutter til og ta geleprøve på nytt, inntil den viser at geléen er ferdig.

Når geléprøven viser at geléen er stiv, trekker du kasserollen fra platen og lar den stå i noen minutter. Det vil danne seg litt skum og en tynn hinne på overflaten, og dette fjerner du forsiktig med en hullsleiv. Fyll geléen over på varme glass (se TIPS 2 nederst i dette innlegget) og lukk dem straks. La geléen avkjøles helt og oppbevar den kjølig, så vil den holde seg i mange måneder.

 

Med gule chili ble dette en klar, lys oransje gelé som kan brukes til det meste der du har lyst på sterkt og søtt tilbehør.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: To forskjellige måter å ta geléprøve på:

Geléprøve 1: Sett en liten skål i kjøleskapet, slik at den blir kald. Når du skal teste om geléen er blitt stiv, heller du et par teskjeer av geléen på skålen og setter den i kjøleskapet igjen i et par minutter, slik at den blir avkjølt. Bruk baksiden av en teskje og skyv den gjennom geléen. Hvis den rynker seg foran skjeen, er den ferdig. Hvis ikke må du koke noen minutter til og ta prøven på nytt.

Geléprøve 2: Dypp en skje i geléen og hold den høyt over kasserollen. Når geléen er ferdig, vil de siste dråpene renne langsomt fra kanten av skjeen og tunge, seige dråper faller ned. Hvis ikke, må den kokes noen minutter til.

 

 

TIPS 2: For at geléen skal holde seg så lenge som mulig og unngå at det danner seg mugg på overflaten, bør både glassene den skal fylles i, og lokkene, kokes. Legg glass og lokk i en kasserolle og ha i så mye vann at det dekker, kok opp og ta dem opp av vannet (gjerne ved hjelp av en pølseklype av tre) etter hvert som de skal fylles. Sett straks lokket på.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Elin Holand
  oktober 15, 2019 at 2:31 pm

  Flinke Grethe???

  • tantemat
   oktober 16, 2019 at 3:52 pm

   Hei, Elin! Takk for det fra Tantemat!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *