HomeHovedretter Røkt svinekam med varm linsesalat

Røkt svinekam med varm linsesalat

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Svin on by : tantemat Stikkord: , , ,

Røkt svinekam med varm linsesalat er typisk høst- eller vintermat slik vi vil ha den: mettende og med mye god smak. Lettvint er det også, bare å sette kjøttet inn i ovnen til langtidsbaking, og mens det står der har du tid til å gjøre andre ting. Linsene trenger ca. en halv times koking før de skal blandes med de øvrige ingrediensene, og det gjør du i løpet av den siste timen som kjøttet står i ovnen, så er de klare samtidig. Tantemat elsker chili og har tilsatt en rød chili til salaten, men om du ikke er så glad i det, er det bare å utelate den.

Denne middagen er fullverdig med både proteiner, mineraler, fiber og vitaminer og smaker kjempegodt som den er, men du kan i tillegg ha ferske baguetter og smør ved siden av, om du skulle ønske det. Kraften som dannes fra kjøttet kan du servere som sjy ved siden av.

 

 

 

 

 

RØKT SVINEKAM MED VARM LINSESALAT

TID: Ovnsbaking av svinekammen: 4 timer. Linsesalaten: 45 minutter (den lager du i løpet av den siste timen som svinekammen står i ovnen).

Til 6 personer:

 

 

Du trenger:

 

 

Til: Røkt svinekam

 • Ca. 1,4 kg røkt svinekam (med ben)
 • 1 dl kaldt vann
 • 2-3 ss av en god oliven- eller rapsolje

 

Til: Varm linsesalat

 • 500 gr hvite eller grønne linser
 • 1,5 liter hønsebuljong (vann pluss 3 hønsebuljongterninger)
 • 1 liten purreløk
 • 1 liten rødløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ss smør til å surre løken i
 • 1 rød (spiss)paprika
 • 1 grønn paprika
 • 1 rød chili (kan utelates)
 • 6-8 små tomater
 • 0,5 dl nypresset sitronsaft
 • 1 dl extra virgin olivenolje eller rapsolje
 • 1/2-1 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper, helst nykvernet, det gir både mest og best smak

 

Slik gjør du:

Røkt svinekam:

Sett stekeovnen på 110ºC.

Legg svinekammen i et ildfast fat med benet ned. Tøm vannet i fatet og fordel oljen over kjøttet. Sett lokk på fatet eller dekk det tett til med to lag aluminiumsfolie. Sett det på midterste rille i stekeovnen og la det stå i 4 timer. Ta fatet ut av ovnen og la det stå i 5 minutter før du tar ut kjøttet og legger det over på en skjærefjøl. Skjær bort svoren på toppen og skjær kjøttet i ca. 0,5-1 cm tykke skiver for servering.

 

Varm linsesalat:

Kok opp vannet med buljongterningene og visp/rør slik at de løses helt opp. Skyll linsene i kaldt vann før du har dem i hønsebuljongen. Gi det et oppkok, senk varmen og la linsene kokes til de er møre, 20-30 minutter. La gjerne lokket ligge slik at det nesten dekker kasserollen, for å unngå at linsene kokes tørre. Det er viktig at linsene ikke blir overkokt og grøtete, så prøv allerede etter 20 minutter om de er møre ved å bruke en gaffel til å presse en linse mot kanten av kasserollen. Den skal kunne knuses, men ha litt motstand. Sil av buljongen når linsene er passe kokt. (Det er lurt å ta vare på buljongen de er kokt i, den kan du fryse ned og senere bruke som basis for en suppe).

Mens linsene står til koking, gjør du klar grønnsakene:

Skyll og rens paprika og chili for frø og hvite hinner. Kutt paprika i ca. 1 x 1 cm biter og strimle eller finhakk chilien. Del tomatene i 2 eller 4 båter, avhengig av størrelsen.

Skyll purreløken godt, og vær oppmerksom på at det kan være sand og jord mellom de grønne bladene som du må få bort. Del den i to på langs og skjær den så opp i 0,5 cm biter. Rens rødløken og hakk den. Rens hvitløksfeddene og skjær dem i tynne skiver eller finhakk dem.

 

 

Smelt smøret i en kasserolle på noe over middels varme og ha i purreløk, rødløk og hvitløk og la det surre til det blir blankt, ca. 2-3 minutter. Ta kasserollen fra varmen og bland inn paprika og chili slik at de blir lune.

Når linsene er ferdig kokt og silt, blander du inn de lune grønnsakene. Press 1/2 dl saft ut av sitronen og hell den over linse- og grønnsaksblandingen. Strø over salt og (nykvernet) pepper (begynn med minste mengde) og hell over oljen. Bland dette godt inn i linse- og grønnsaksblandingen og smak så om du vil ha i mer salt og pepper og eventuelt mer sitronsaft og/eller olje. Etter å ha smakt den til, blander du tomatbåtene forsiktig inn, og så er linsesalaten klar for servering!

 

 

Server oppskåret svinekam med den varme linsesalaten ved siden av. Legg den gjerne opp med noen grønne salatblader og spiselige blomster og blader fra hage eller terrassen til pynt. Som du ser på bildet, har Tantemat brukt blader og blomster fra ringblomst. Kraften som har samlet seg i det ildfaste fatet har masse god smak og kan serveres varm ved siden av. Linsesalaten er fullgodt tilbehør, men om du vil kan du i tillegg ha ferske baguetter med smør ved siden av, det vil bare høyne det hele!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *