HomeHovedretter Fisk Laks med Monterey-salat

Laks med Monterey-salat

Posted in : Fisk, Fisk, Hovedretter, Laks og ørret, Lunsjretter on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Laks er noe av det enkleste å tilberede om man vil ha en rask middag eller lunsj, og med en god salat ved siden av blir det ekstra sunt og velsmakende. Denne retten fikk Tantemat servert i Monterey på USAs vestkyst, derav navnet. Laksen var fint brunet på utsiden og deretter bakt i ovnen på lav varme, slik at den var smakfull og saftig, og den grønne salaten var full av bær og frukt som gir både fruktighet, syre og sødme på samme tid. En perfekt kombinasjon, og nå som de fleste typer bær er å få kjøpt hele året, kan den like godt serveres i den kalde årstiden som den varme! Husk bare at både bær og frukt bør være så søte og friske som mulig, og du kan variere ved å bruke andre typer enn dem som er angitt i oppskriften her, for eksempel bjørnebær, rips eller kiwi, alt etter hva du liker og hva som er tilgjengelig. Velger du å servere denne retten til middag, kan du i tillegg ha pasta og pesto ved siden av for at den skal bli mer mettende, om du ønsker det.

Når du skal lage denne retten er det praktisk å starte med å knekke krabbeklørne og plukke kjøttet ut av dem. Deretter gjør du klart alt til salaten, inklusive  vinaigretten. Så bruner du laksestykkene og setter dem i ovnen, og mens de bakes blander du salaten så den står klar til å serveres sammen med laksen straks den er ferdig. Oppskriftene og fremgangsmåten kommer nedenfor, i samme rekkefølge som forklart her.

 

 

 

LAKS MED MONTEREY-SALAT

TID: Ca. 30 minutter

Til: Som middag til 4 personer, som lunsj til 8 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Krabbeklørne

1-2 store krabbeklør (kan sløyfes, om det er vanskelig å få tak i)

 

Til: Monterey-salaten

 • 1 Crispi-salat (evt. 1 liten Isberg-salat)
 • 1 pose Baby Leaf Mix (65 gr)
 • 200 gr jordbær
 • 100 gr blåbær
 • 100 gr bringebær
 • 1 stor blå plomme (evt. 1 nektarin)
 • 1 mandarin (evt. 1/2 søt appelsin)
 • 1 rød chili (kan sløyfes)

 

Til: Dressingen

 • 1 1/2-2 ss bringebær- eller hvitvinseddik
 • 3-4 ss god extra virgin olivenolje
 • Ca. 1/4 ts salt
 • 1/4-1/2 ts nykvernet sort pepper

 

Til: Laksen

 • 800 gr skinn- og benfri laksefilét (200 gr per person til middag, 100 gr per person til lunsj)
 • 1-1 1/2 ts salt
 • Ca. 1 ts sort pepper (helst nykvernet)
 • 2 ss smør til å brune fisken i

 

 

Slik gjør du:

 

Krabbeklørne:

Start med å knekke krabbeklørne med en skalldyrknekker eller nøtteknekker. Plukk ut kjøttet med en skalldyrgaffel eller lignende og legg det til side.

 

Salaten:

Skyll alle salatblader godt og kjør dem i en salatslynge eller klapp dem tørre med kjøkkenpapir, så holder de bedre på dressingen. Riv Crispi-salatbladene i mindre biter. Bruker du Isberg-salat fjerner du de ytterste, stygge bladene og skjærer resten i strimler. Skjær plomme eller nektarin i tynne båter. Rens jordbærene og del dem i fire. Skrell mandarinen og del den opp i båter, som eventuelt kan deles i to. (Du kan også skjære ut «filéter» av mandarinen, slik at du sitter igjen kun med fruktkjøttet og ingenting av hinnene. Det gir en renere smak). Rens chilien for frø og skjær den opp i tynne strimler.

 

 

Vinaigretten:

Bland eddik, olje, salt og pepper og visp det hele kraftig sammen slik at eddik og olje blandes godt og blir en emulsjon. Smak om du vil ha i mer av noe – når du smaker på vinaigretten skal den ha nok syre (eddik) og pepper til at du får en litt sterk ettersmak i svelget.

 

Laksen:

Varm stekeovnen til 110ºC.

Skjær laksefiléten i ca. 2 cm tykke skiver og krydre dem med salt og pepper på begge sider. Smelt smøret i en (jern)panne og la det bruse fra seg slik at det er skikkelig varmt før du legger i laksestykkene og bruner dem raskt på begge sider. De skal ikke gjennomstekes, kun få farge. Legg dem over i et ildfast fat og sett det på midterste rille i stekeovnen. La laksen stå i 12 minutter, da blir den gjennombakt, men har fremdeles saftigheten i behold.

 

Mens laksen bakes i ovnen blander du de grønne salatbladene, chili, jordbær, blåbær, mandarin og plomme i en stor bolle. Visp vinaigretten kraftig opp igjen slik at den «samler seg» og bland den inn i salaten. Ha til slutt i bringebærene og vend dem forsiktig inn så de ikke går i stykker.

 

Pynt den ovnsbakte laksen med krabbekjøtt og server den varm, direkte fra ovnen, med Monterey-salaten ved siden av. Sett gjerne frem olivenolje, flaksalt og pepperkvern, så hver enkelt kan forsyne seg selv etter eget ønske. Til middag kan du servere pasta og pesto ved siden av, om du vil det. Denne retten er «sommer hele året!»

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *