HomeRESTEMAT Kjøtt- og grønnsakssuppe (restesuppe)

Kjøtt- og grønnsakssuppe (restesuppe)

Posted in : RESTEMAT, Supper on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

På den kalde og mørke årstiden er det ingenting som er så godt som en varm og smakfull suppe, og når den attpåtil er kokt av rester gir den også god samvittighet! Å ta vare på og bruke matrester istedenfor å kaste dem, er nemlig noe av det enkleste og beste hver enkelt av oss kan gjøre for klimaet! Og rester i denne sammenhengen kan bety rester av kjøttkraft, grønnsaker eller krydder som du har liggende.

En restesuppe er det egentlig ikke mulig å gi noen eksakt oppskrift på siden det er helt opp til deg hva du vil bruke, men du kan velge å se på Tantemats oppskrift som et forslag som du kan bygge videre på. Det er jo det du har liggende i fryseren, kjøleskapet eller grønnsaksskuffen som bestemmer hvordan din suppe blir. Bare husk at om du bruker kålrot eller hodekål vil de kreve lengre koketid enn andre grønnsaker, for mens røttene i denne oppskriften trenger 10-15 minutter, kan kål trenge inntil 25 minutter, avhengig av hvor store biter du kutter dem i. Når det kommer til urter og krydder som smakstilsetning kan du bruke nesten hva som helst: løpstikke, sar (en urt som smaker som «salt og pepper»), persille, rosmarin, timian eller andre, og salt og pepper tilsetter du etter smak og behag. Smaken på kraften du bruker bestemmer hvor mye du trenger av hver. Husk at kraftrestene som du koker suppe på må tas opp fra fryseren og tines i kjøleskapet natten over. Hvis du lurer på hva slags type kraft Tantemat bruker, kan du ta en kikk på TIPS helt på slutten av dette innlegget.

Tantemat synes chili og ingefær er en selvfølge i en slik suppe, fordi ingefær gir en varm og fyldig smak, og chili fordi den tar brodden av fet kraft og frisker den opp, men det bestemmer du selv. I en suppe som dette gjør det også ganske mye for smaken å ha i litt ferskpresset saft fra sitron eller lime, siden syre alltid gir mer dybde til smaken. Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til, så prøv deg frem med det som smakstilsetning helt til slutt. Kanskje ikke akkurat vanlig i en kjøttsuppe, men Tantemat er sikker på at du vil like det!

Dette er en ganske stor oppskrift, nok til 8-10 personer, men blir det noe til overs kan du fryse det ned, med mindre du har poteter i suppen. De vil nemlig bli grynete og ikke så gode etter frysing. Eventuelt kan du oppbevare den i kjøleskapet og spise den flere dager på rad, men da bør du hver dag bare varme opp så mye som du tror kommer til å bli spist, for å unngå å varme opp alt sammen flere ganger.

For at suppekjøtt skal bli ordentlig mørt, trenger det inntil 3 timers koking, så for å gjøre det enklere for deg selv og spare tid den dagen du skal lage suppen, kan det være lurt å koke kjøttet en dag eller to på forhånd. La det avkjøles i vannet det er kokt i, skjær det opp i terninger og oppbevar det i kjøleskapet til du skal bruke det. Husk å ta vare på kraften fra det kokte kjøttet, den skal brukes i suppen.

 

 

 

 

KJØTT- OG GRØNNSAKSSUPPE (RESTESUPPE)

TID: Koking av kjøtt 1,5-3 timer. Rensing, kutting og koking av grønnsaker ca. 1 time.

Til 8-10 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 2,5 liter kraft (rester (se TIPS nederst i innlegget) og/eller buljongterning/fond og vann)
 • Vann til å koke kjøttet i (så mye at det dekker, 1,5-2 liter). Dette blir kraft som skal brukes i suppen.
 • 1 kg oksebog med ben eller annet suppekjøtt av storfe
 • 1 pk wienerpølser (6 stk, 390 gr) (NB! Se på pakken hvor lang varmebehandling pølsene må ha!)
 • 1 stor sellerirot (ca. 1 kg)
 • 3 gulrøtter (ca. 300 gr)
 • 4 persillerøtter (ca. 500 gr)
 • 1 brokkoli (ca. 400 gr)
 • 1 stor purreløk (ca. 200 gr)
 • 150 gr forvellede traktkantareller (kan utelates eller erstattes med 200 gr fersk champignon)
 • 2 røde chili (kan utelates)
 • ca. 20 gr fersk ingefær (kan utelates)
 • Ferske, fryste eller tørkede urter (for eksempel løpstikke, sar, timian, rosmarin, persille)
 • Salt
 • Sort pepper
 • Ferskpresset eller fryst saft fra sitron eller lime (0,5 dl eller mer)
 • Krydder- eller urteblandinger, med eller uten salt, om du har

 

Slik gjør du:

Start, gjerne en dag eller to før du skal lage suppen, med å sette på kjøttet til koking. Hvis du foretrekker å koke kjøttet samme dag, gjør du jobben med å rense og dele opp grønnsakene mens kjøttet koker.

Legg kjøttet i en kasserolle og tøm over så mye kaldt vann at det dekker, 1,5-2 liter. La det få et oppkok og bruk en hullsleiv eller en skje til å fjerne det grå skummet som dannes på toppen.  Legg et lokk nesten helt over kasserollen og senk varmen slik at kjøttet såvidt boblekoker. Skum av flere ganger underveis om det er behov for det. Hvis kjøttet «krøller seg» så noe av det blir liggende over vann, bør du snu det med jevne mellomrom slik at alt kjøttet får like lang varmebehandling og blir jevnt kokt. Etter halvannen time kan du kjenne om kjøttet er ferdig ved å stikke en spiss kniv i det. Den skal gli lett inn når kjøttet er mørt, så om ikke det skjer må du la det fortsette å koke. Når det er ferdig tar du det av platen og lar det avkjøles. Skjær det opp i ca. 2 cm terninger. Sil kraften, den skal være med i suppen. Oppbevar både kjøtt og kraft i kjøleskapet om du har kokt det en dag eller to på forhånd.

Skyll og skrell/rens grønnsakene. Skjær sellerirot og persillerot i terninger, ca. 0,5-1 cm. Ha dem i en kasserolle med vann og et par spiseskjeer sitronsaft eller hvitvinseddik i, for å hindre at de blir misfarget. Del gulrøttene opp i terninger på omtrent samme størrelse. Del brokkoli opp i små buketter (tenk på at de skal passe i en spiseskje). Stilken på brokkoli er sprø og god og bør også brukes. Skjær bort den nederste delen av stilken og skrell av det tykkeste skallet. Del den opp i like store terninger som gulrøttene. Del purreløken i to eller fire på langs og skjær den i biter på ca. 0,5 cm. Hvis du bruker sjampinjong i suppen deler du den i fire eller skjærer den i skiver. Fjern frøene fra chilien og del den opp i tynne strimler eller finhakk den. Skrell ingefærroten og finhakk den. Skjær pølsene i skiver.

 

 

Tøm alle rester av kraft (pluss kraften fra kjøttet, hvis det er kokt på forhånd) i en stor kasserolle. (Hvis du ikke har forhåndskokt kjøttet, kan du vente med å ha i kraften fra det, se litt lenger ned i oppskriften). Sett kasserollen med kraft på platen og ha i sellerirot, persillerot (ikke ta med sitronvannet de har ligget i), gulrot, sopp, ingefær og pølse (NB! disse wienerpølsene må ha minst 10 minutters varmebehandling, men hvis dem du bruker trenger mindre, kan du ha dem i senere) og lar det kokes opp. Senk varmen og la det småkoke i 10-15 minutter, til grønnsakene er nesten møre. Ha i purreløk, brokkoli og chili (og eventuelt pølser som ikke trenger lang varmebehandling) og la det såvidt få et oppkok. Bruker du tørkede urter bør også de has i nå. Ha i det oppdelte kjøttet, og kraften fra det, om du ikke har hatt i den før, og la suppen få et oppkok. Smak til med salt, pepper, urte/krydder/saltblandinger og sitron- eller limejuice, og så er suppen klar!

Suppen skal serveres varm, men den har godt av å stå og trekke smak i 5-10 minutter før servering. Ha gjerne ferskt brød og smør til, og husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern så hver enkelt kan krydre på egen tallerken etter eget ønske. Et lite dryss av noe friskt grønt er alltid godt og ser fint ut! Så er det bare å nyte en varmende, mettende og ikke minst miljøvennlig suppe, med verdens beste samvittighet!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: I en suppe som denne kan du bruke rester av kraft fra storfe, kalv, vilt, høne, kylling og svin, enten kun én sort eller i en hvilken som helst blanding og i et hvilket som helst blandingsforhold. Tantemat blander aldri inn kraft eller kjøtt av lam i en slik suppe, siden lam har en så distinkt smak at det helst bør brukes for seg selv, eventuelt bare i blanding med vilt. Hvis du har for lite rester av kraft i forhold til oppskriften, kan du fylle på med kraft fra buljong eller fond.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *