HomeHovedretter Fisk Stekt sei og fløtesaus med løk og paprika

Stekt sei og fløtesaus med løk og paprika

Comments : 4 Posted in : Fisk, Hovedretter, Sei on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Sei er god, sunn og mettende hverdagsmat som gjerne kan «pimpes opp» litt, her med en fløtesaus med løk og ovnsbakt paprika i. Både løk og bakt paprika tilfører mye sødme, så for at ikke den skal dominere er det viktig å krydre sausen godt med både salt og pepper og å balansere og tilføre friskhet med nypresset sitronsaft. En klype kajenne til slutt er det som skal til for å gi sausen «det lille ekstra».

Når du skal lage denne retten bør du starte med å grille paprikaen i stekeovnen. Deretter lager du melblanding til å vende fisken i og begynner å steke den, og mens den ligger i pannen kan du rense og dele opp løk og hvitløk og så skrelle paprikaen og dele opp den før sausen skal lages.

Til denne middagen passer det med kokte poteter, så se på koketiden (står ofte på pakken) og beregn tiden slik at den blir ferdig samtidig med, eller gjerne litt før fisken og sausen er ferdig. Tantemat foretrekker pimpernell, som er kokefast og litt melen, men det er ingen ting i veien for å bruke andre typer, så velg en du selv liker. Som friskt og grønt tilbehør passer det med babyspinat vendt i en vinaigrette (se for eksempel lenken Enkel vinaigrette med balsamicoeddik), men en blandet grønn salat eller kokt brokkoli, bimi (ser nesten ut som brokkoli) eller blomkål passer også til, så her er det bare å ta det som frister mest.

Denne oppskriften er til 2 personer, så skaler opp om du skal servere til flere.

 

 

 

STEKT SEI OG FLØTESAUS MED LØK OG PAPRIKA

TID: Ca. 45 minutter

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 400 gr seifilet uten skinn og ben (200 gr per pers.)
 • 3 ss hvetemel
 • 1/2 ts sort eller hvit pepper
 • 1 ts salt
 • 2 ss smør, evt. mer, til å steke fisken i
 • 1 stor, rød (spiss)paprika
 • 1 middels stor gul løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 2 ss smør til å steke løken i
 • 1,5 dl kaldt vann
 • 1 pk kremfløte (3 dl) + 0,5 dl vann til å skylle pakken med
 • 1-3 ts salt
 • 1-2 ts pepper
 • 2-4 ss nypresset sitronsaft
 • En liten klype kajennepepper

 

Slik gjør du:

 

Grilling og skrelling av paprika

Sett stekeovnen på 250ºC over- og undervarme, evt. grillelementet.

Del paprikaen i to på langs og fjern frø og hvite hinner. Del hver halvdel i tre biter. Legg bitene med skinnet opp på en bakepapirkledd stekeovnsplate. Når ovnen er varm setter du paprikaen inn i stekeovnen på øverste rille. Still alarmklokken på 10 minutter, men følg med underveis likevel, siden det er forskjell på stekeovner. Paprikaen skal bli svart og skinnet skal begynne å boble opp (se bildet under), da er den klar for å tas ut. Det kan også hende at du trenger mer enn 10 minutter, det kommer an på ovnen din.

 

 

Ha paprikabitene over i en bolle og dekk den tett til med plastfolie. La den stå i 5-10 minutter, til paprikaen er så pass avkjølt at du kan håndtere den. Trekk av det svarte skinnet og kast det, ….

 

 

og del paprikaen opp i passende biter, ca. 1,5 x 1,5 cm, så er de klar til å has i sausen.

 

Løk og hvitløk

Skrell løken og del den opp i små biter, den trenger ikke finhakkes. Skrell hvitløken og skjær den i tynne skiver eller finhakk den. Sett til side inntil videre.

 

Steking av fisken

Tørk seifiléten og fjern raden med ben som sitter i midten på filéten øverst, og skjær bort den øverste og ytterste biten av buken (se bildet). Del filéten i passe serveringsstykker.

 

 

Bland mel, salt og pepper godt og ha det på en flat tallerken slik at det er enkelt å vende fiskestykkene i blandingen. (Husk å riste av overflødig mel. Hvis det blir noe til overs av melblandingen, kan du se på TIPS  nederst i dette innlegget hvordan du kan ta vare på den). Varm en stekepanne til over middels varme og ha i smør. Vent til det har sluttet å bruse før du legger i fiskestykkene til steking. De tynneste stykkene trenger ca. 3 minutter på hver side, de tykkeste ca. 6 minutter. Pass på varmen, fisken skal stekes gyllen og ikke bli brent. Ha mer smør i pannen om nødvendig, slik at ikke fisken blir tørrstekt. Legg stykkene over i et ildfast fat etter hvert som de blir ferdig stekt og sett det inn i stekeovnen på 60ºC for å holde dem varm mens du lager sausen.

 

Fløtesaus med løk og paprika

Etter at du er ferdig med å steke fisken, er det tid for å lage sausen.

Ha 2 ss smør i stekepannen som du stekte fisken i og la det smelte. Stekepannen skal være noe over middels varm. Ha i løk og hvitløk og la det surre til løken er blitt blank. Øk varmen noe, hell 1,5 dl vann i stekepannen og la det koke inn til det halve. Rør innimellom. Ha fløten og vannet du har skyllet fløtepakken med i stekepannen og la det putre forsiktig til sausen såvidt begynner å tykne. Rør inn paprikabitene og la sausen få et lite oppkok. Smak den til med salt, pepper og sitronsaft (begynn med minste mengde angitt), og husk at det trenges endel av både salt og pepper for å dempe søtsmaken fra løken, og nok sitronsaft til å balansere og gi den en frisk smak. Når du synes smaken er passe, blander du inn en liten klype kajenne.

 

Ta fatet med fisken ut av stekeovnen og hell sausen over. Pynt med persille eller annet grønt, og gjerne noen biter frisk paprika. Server med kokte poteter og en salat av babyspinatblader eller annen salat eller grønnsaker etter eget valg. Og husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de ønsker det.

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS:  Hvis du har melblanding til overs etter å ha stekt fisken, kan du ta vare på den til senere bruk. Sikt melblandingen gjennom en tesil eller lignende og ha den over i en liten boks eller et glass. Sett på tett lokk. Kan oppbevares i romtemperatur og holder seg i månedsvis.

4s COMMENTS

4 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  november 2, 2022 at 9:33 am

  Dette ser godt ut og må prøves!

  • tantemat
   november 2, 2022 at 11:02 am

   Hei, Ingrid! Det er en veldig populær oppskrift, så jeg håper du også vil like den! Hilsen Tantemat

 • Rønnaug Bratberg
  mars 25, 2023 at 2:52 pm

  Dette var noe arbeidskrevende men godt.Jeg kjøpte frossen sei i blokk og tenkte at dette her blir vel ikke noe særlig. Men nam, nam.Sausen var kjempegod.Mannen min liker ikke sei men dette roste han.

  • tantemat
   mars 29, 2023 at 10:26 am

   Hei, Rønnaug!

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Så fint at også mannen din likte seiretten! Ifølge brukerstatistikken er den en av de mest populære fiskerettene på Tantemat.

   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *