HomeHovedretter Pølsegryte med pastinakk og spisskummen

Pølsegryte med pastinakk og spisskummen

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Pølser on by : tantemat Stikkord: , , ,

Denne pølsegryten er passe januar-mat på mer enn én måte! Om lommeboken er litt slunken etter jule- og nyttårshelgen gjør ikke denne middagsretten noe stort innhogg i budsjettet, og dessuten har den mye smak, noe som passer godt i en mørk vintermåned. (Og gjerne ellers i året også, for den saks skyld!) Pastinakk og spisskummen gir mye sødme, men et lite bitt fra ingefær og chili gir god balanse. Gryteretten er ikke sterk, men hvis du ikke er glad i chili eller skal servere den til små barn, kan du redusere mengden eller utelate den helt. Isåfall bør du istedet krydre med mer pepper enn det som står i oppskriften .

Det tar litt tid å kutte grønnsaker og pølser, men til gjengjeld går det raskt når den jobben er unnagjort. Og når du først er i gang kan det være en idé å lage litt ekstra og legge noen porsjoner i fryseren, så har du rask middag senere en gang når du trenger det. La den tine i kjøleskapet natten over, så er det enkelt å varme den opp neste dag.

Denne gryteretten er som en tykk suppe og kan spises med skje, men om du ønsker konsistens mer som en «skikkelig» gryterett kan den jevnes med maizena. Tantemat spiser den gjerne med ferskt, grovt brød eller baguetter og smør ved siden av, men du kan også velge ris, pasta, kokte poteter, kokte pressede poteter eller potetmos, alt etter hva du liker og tar deg tid til.

 

 

 

 

 

PØLSEGRYTE MED PASTINAKK

TID: Ca. 1 time + 10-15 min.

Til 4-6 personer, litt avhengig av hva du serverer ved siden av

 

Du trenger:

 

 

 • 800 gr kjøttpølser
 • 2 store pastinakker (ca. 300 gr)
 • 2 store gulrøtter (ca. 250 gr)
 • 1/2 stor sellerirot (ca. 450 gr)
 • 1 stor purreløk (ca. 250 gr)
 • 1 gul løk
 • 2 røde chili (mengden kan reduseres, eller den kan utelates helt)
 • 20 gr fersk ingefær
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 boks hakkede tomater (400 gr)
 • 1 ss tomatpuré
 • Ca. 5 dl vann
 • 1 terning kjøttbuljong
 • 3 ss smør
 • 1-2 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 1 ts spisskummen
 • Eventuelt 1-2 ss maizena og 3/4-1 dl vann til å jevne gryteretten med

 

Slik gjør du:

Skrell pastinakk, gulrot og sellerirot og kutt dem i ca. 1,5 cm biter. (Bitene av pastinakk og sellerirot kan du eventuelt legge i vann med litt sitronsaft i inntil de skal i gryten, så unngår du at de blir misfarget). Skjær pølsene i like store biter som grønnsakene. Skyll purreløken nøye og skjær den i små biter eller tynne ringer. Skrell og hakk løk og finhakk hvitløk. Fjern frøene fra chili og finhakk den. Skrell og finhakk ingefær. Smuldre buljongterningen.

Smelt smøret i en stor kasserolle på noe over middels varme og la løk og hvitløk surre under omrøring i ca. 1 minutt, til det er blitt blankt. Tilsett pastinakk, gulrot, sellerirot og ingefær og la det surre med i et minutt eller to, under stadig omrøring. Ha i buljongterning og så mye vann at det såvidt dekker grønnsakene, legg på lokk og la det småkoke i 10-12 minutter.

Ha i tomatpuré, tomatboksen, purreløk, chili og pølser, kok opp og la det småkoke uten lokk i 5 minutter, da skal det fremdeles være litt tyggemotstand igjen i grønnsakene. Ha i spisskummen og smak til med salt og pepper.

Hvis du synes gryteretten blir for tynn, kan du jevne den ved å blande maizena og vann og tømme det i gryteretten samtidig som du rører for å unngå at det blir klumper. Ha i så mye som du synes gir passe tykkelse, og la det koke i ett minutt. I prinsippet er gryteretten ferdig nå, men Tantemat synes den blir bedre om du trekker gryten fra platen, legger lokk på og lar den få stå i 10-15 minutter. Både fordi smaken får satt seg og fordi maten da er passe temperert til å spise.

Server gryteretten med brød eller baguetter og smør til, men du kan også ha ris, pasta, kokte eller pressede poteter eller potetmos ved siden av, alt etter hva du selv liker og foretrekker. Sett – som alltid – frem (flak)salt og pepperkvern så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken om de ønsker det, og nyt en smakfull (vinter)middag!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *