HomeFROKOST Brød Ekstra grovt grytebrød

Ekstra grovt grytebrød

Comments : 2 Posted in : Brød, FROKOST on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Tantemat har alltid likt å bake brød, men synes sjelden at resultatet har stått i forhold til arbeidsinnsatsen, særlig når jobben gjøres for hånd og ikke med kjøkkenmaskin. Minst 10 minutter med elting, helst i flere omganger, er tungt arbeid! Det er da grytebrød, eller eltefritt brød, som det også kalles, kommer inn i bildet. Ingen knaing og elting, kun å røre sammen ingrediensene og la det stå til neste dag, velte deigen over i en oppvarmet gryte og så inn i ovnen for steking. En hvilken som helst gryte med lokk som tåler sterk varme kan brukes, enten det er jerngryte eller rømertopf/leirgryte. Ut kommer et saftig brød med sprø skorpe. Enklere blir det ikke! Og om brødet har vært fryst eller ligget i pose og skorpen har mistet sprøheten, kan du legge det inn i stekeovnen igjen i ca. 5 minutter ved 175ºC, så blir den sprø igjen. Hva du blander i deigen kan varieres i det uendelige, men til hverdags er det aller best med et brød bakt på grovt mel og med frø i. Det gir mye næring og metter godt og lenge. Selv om du aldri har bakt brød før kan du ikke mislykkes med denne måten å gjøre det på, så her er det bare å sette igang!

 

 

 

EKSTRA GROVT GRYTEBRØD

TID: 5-10 minutter til å blande deigen, så skal den stå over natten (12-16 timer), deretter 1 time og 15 minutter + 10-15 minutter til steking.

Gir ett stort brød

 

 

Du trenger:

 

 

En jerngryte med diameter ca. 24 cm eller en leirgryte av tilsvarende størrelse.

 • 200 gr grovt sammalt hvetemel
 • 200 gr grov sammalt rug
 • 150 gr fin sammalt hvetemel
 • 300 gr siktet hvetemel
 • 50 gr linfrø
 • 1 ts salt
 • 8 dl fingervarmt vann
 • 1/2 pakke tørrgjær

 

Slik gjør du:

Ha det lunkne vannet i en stor bolle, ha i tørrgjæren og visp den ut. La stå i ca. 1 minutt så gjæren får løst seg opp. Visp inn saltet først, deretter de tre grove meltypene, én om gangen, så linfrø. Bytt over fra visp til sleiv og rør inn det siktede hvetemelet.  Strø en liten neve hvetemel over deigen og dekk den med et stykke plastfolie. Legg et tynt, lite håndkle løst over til slutt. Eller legg lokk på bakebollen hvis den har det. La deigen stå natten over (12-16 timer) i romtemperatur eller et rom som har litt lavere temperatur enn det. Hvis den hever seg veldig mye kan du stikke fingrene nedi deigen slik at den faller sammen igjen.

Neste dag setter du jerngryten med lokket på på nederste rille i stekeovnen og stiller den på 250ºC. Når du ser at stekeovnen har nådd 250º tar du gryten ut av ovnen. NB! Bruk tykke grytekluter og vær forsiktig så du ikke brenner deg, gryten er fryktelig varm! Ta av lokket og hell deigen ned i gryten, sett på lokket igjen og sett gryten tilbake på nederste rille i stekeovnen. La stå i 1 time og 15 minutter, ta lokket av gryten (forsiktig, husk det er fryktelig varmt!) og la brødet fortsatt stå i ovnen i ca. 10 minutter, til du ser det har fått fin farge. Følg med, så det ikke står for lenge og blir brent! Ta gryten ut og velt brødet ut av den. Bank på brødet på undersiden med håndflaten, det skal lyde hult når brødet er ferdig stekt. Om det ikke er helt ferdig kan du legge brødet tilbake på risten i stekeovnen i fem minutter til.

La brødet avkjøles på rist før du skjærer i det. Del det eventuelt i to og frys ned halvparten om du vet det ikke blir spist opp i løpet av et par-tre dager.

Dette brødet smaker kjempegodt med alle typer pålegg, eller du kan spise det (med smør) som tilbehør til en suppe eller gryterett.

 

 

 

Vel bekomme!

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Elin Holand
  januar 21, 2020 at 2:38 pm

  Hei Grethe ! Da har du hivd deg på brødbaking du og👍, bra! Men i grytebrødoppskrifter som jeg har, så trenger man ikke så mye gjær. Det er nok med mindre enn en teskje når den skal heve så lenge. Jeg har ikke prøvd med en hel pakke, men det funka bra med bittelitt😊

  • tantemat
   januar 21, 2020 at 3:24 pm

   Hei, Elin! Ja, brødbaking på denne måten var jo så enkelt, så da er det bare en fornøyelse. Jeg har sett på mange forskjellige grytebrødoppskrifter og ser at noen bruker bare en teskje, som du sier, mens andre bruker en halv pakke eller mer, og selv har jeg valgt å bruke en hel i denne oppskriften, siden den er så grov, og halv pakke i mindre grove oppskrifter (som kommer senere). Men jeg skal forsøke meg frem med mindre mengde senere, og se om det fungerer like bra. Takk for tipset! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *