HomeRESTEMAT Hjemmelaget smør

Hjemmelaget smør

Posted in : RESTEMAT, Smør, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Man tenker kanskje ikke over at det går an å lage smør selv, men faktisk er det både raskt og veldig enkelt! Det er dessuten en veldig fin måte å bruke (for gamle) rester av kremfløte, seterrømme eller creme fraiché på. Du kan lage av kun én type, eller en blanding av to eller alle tre. Om restene er blitt så gamle at de har begynt å lukte litt har det ingen betydning, for det vil ikke sette smak på smøret. Du kan bruke rester som du har stående i kjøleskapet, eller du kan fryse dem ned og ta dem opp til å vispe smør av senere.

Når du lager smør vil det du visper skille seg og det vil dannes en væske som kalles kjernemelk. Den kan du ta vare på og bruke i brødbaking. Om du ikke skal bruke den med en gang kan den stå i kjøleskapet noen dager, eller du kan fryse den ned og senere tine den i kjøleskapet natten over. Da har ingen ting gått til spille, og du kan ha god samvittighet for at du har tatt vare på rester og fått god mat utav det istedenfor å kaste dem! Ressursvennlig og bra for miljøet!

Ditt hjemmelagede smør kan du bruke på akkurat samme måte som det du kjøper; til å smøre på brødet, steke i eller til matlagning. Eller du kan ta det et skritt videre og lage kryddersmør, soppsmør eller lignende. Søk på smør på Tantemat og du vil få opp flere muligheter! Det er valgfritt om du vil salte det eller ikke, men med salt er det mer holdbart enn uten. Velger du å ikke salte det bør det brukes ganske raskt, eller du kan fryse det ned.

Denne oppskriften er basert på den kremfløten som Tantemat hadde stående og den mengden salt som Tantemat synes er passe, men det er egentlig ikke nødvendig med noen nøyaktig angivelse av mengder. Bruk de restene du har og ha i så mye salt som du synes smaker godt, med mindre du velger å ikke salte smøret. Enklere kan det ikke bli!

 

 

 

 

HJEMMELAGET SMØR

TID: Ca. 30 minutter

Gir ca. 290 gram smør

 

Du trenger:

 

 

  • 8 dl kremfløte (du kan også bruke seterrømme eller creme fraiché, eller en blanding av to eller tre av dem)
  • 2 ts knust flaksalt

 

Slik gjør du:

Hell kremfløten, eller det du skal lage smør av, i en bolle og visp ved medium hastighet til den begynner å skille seg. Det kommer til å sprute endel, så heng gjerne et kjøkkenhåndkle eller lignende over hånden din og vispen for å unngå søl, men pass på å løfte på det innimellom, siden luften under vil bli oppvarmet. Det er mest praktisk å bruke håndholdt visp for å ha god kontroll med prosessen og stoppe vispingen i tide, det vil si når du tydelig ser at fløten har begynt å skille seg (se bildet under. Visper du for hardt eller for lenge kan det du visper bli for varmt slik at det ikke vil skille seg). Væsken som kommer ut er kjernemelk og fettet som samler seg er smør!

 

 

Hell av mest mulig av kjernemelken gjennom en sil og ned i en bolle, som vist på bildet under. Bruk en slikkepott eller lignende til å presse smørklumpen sammen med, slik at du får klemt ut mest mulig av kjernemelken.

 

 

Etter at du har presset ut så mye kjernemelk som mulig, skal smøret vaskes. Det betyr at du heller kaldt vann i bollen med smør slik at det dekkes og bruker en slikkepott, sleiv eller – aller mest praktisk – rene hender, til å kna smørklumpen slik at enda mer kjernemelk presses ut. Vannet vil bli uklart, og dette siler du av og kaster. Fortsett med å helle over kaldt vann og kna smørklumpen i flere omganger, inntil vaskevannet er blitt blankt. Denne vaskingen gjør smøret rent og bidrar til å øke holdbarheten.

Når smøret er vasket helt rent, skal du kna inn saltet. Om du bruker flaksalt bør du knuse det mellom fingrene før du blander det inn, men du kan også bruke vanlig bordsalt. Kna inn salt til smøret har fått den saltsmaken du ønsker. Ha det i en skål, og det er klart til bruk! Om du foretrekker usaltet smør vil det ha kortere holdbarhet og bør dermed brukes ganske raskt, eller du kan fryse det ned i passe porsjoner til senere bruk.

Bruk ditt hjemmelagede smør på akkurat samme måte som det du kjøper, det vil si til å smøre på brødskiven, steke i eller til å bruke i matlagning forøvrig.

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *