HomeFROKOST Brød Grovt grytebrød med kjernemelk

Grovt grytebrød med kjernemelk

Posted in : Brød, FROKOST on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Å lage grytebrød er en form for brødbaking som Tantemat virkelig har sansen for; ingen knaing, kun å blande ingrediensene og la dem stå og heve seg på kjøkkenbenken i 12-16 timer, som av praktiske grunner kan være natten over, og så steke det neste dag i forhåndsoppvarmet gryte. Enklere kan det ikke bli, og du kan variere med forskjellige typer og mengder av fint og grovt mel, frø og nøtter, om du synes det er morsomt å eksperimentere litt.

For ikke lenge siden laget Tantemat smør (se lenken Hjemmelaget smør), og kjernemelken, det vil si væsken som skilles ut når man lager smør, er supert å bruke i brøddeigen. I noen land er dette til og med handelsvare, så den er det verdt å ta vare på og bruke. Om du ikke har kjernemelk, er det selvfølgelig helt greit å bruke vann eller skummet melk istedet.

Dette brødet smaker kjempegodt med (hjemmelaget) smør og pålegg på, eller du kan servere det til gryteretter eller suppe. Når det er ferskt er det ekstra godt, med en passe tykk og sprø skorpe. Del det i to eller fire deler, frys det ned og ta det opp til tining kvelden før du skal bruke det, så har du ferskt brød neste dag.

Som det fremgår av navnet skal grytebrød bakes i en gryte, og både den, hankene og lokket må kunne tåle minst 250ºC. Tantemat bruker en vanlig jerngryte med metallokk med diameter 24 cm.

Som nystekt har brødet sprø skorpe, men sprøheten vil ikke holde seg om du fryser brødet eller oppbevar det i en pose. For å få sprø skorpe igjen, kan du la det stå i stekeovnen i ca. 5 minutter på 175ºC.

 

 

 

 

GROVT GRYTEBRØD MED KJERNEMELK

TID: 10 minutter til å blande deigen, 12-16 timer (natten over) til heving samt 50 minutter pluss 15 minutter til steking.

Gir ett stort brød

 

Du trenger:

 

 

  • Ca. 3,5 dl kjernemelk (hvis du ikke har kjernemelk kan den erstattes med vann eller skummet melk)
  • 4,5 dl vann (eller mer eller mindre. Kjernemelk og vann/skummet melk skal tilsammen bli 8 dl væske)
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ss malt (kan erstattes med honning)
  • 1,5 ts salt
  • 100 gr havregryn
  • 50 gr linfrø
  • 50 gr solsikkefrø
  • 300 gr fint sammalt hvetemel
  • 300-400 gr siktet hvetemel

 

Slik gjør du:

Deig og heving:

Slå kjernemelk og vann eller skummet melk sammen i en kasserolle og varm det opp til fingervarmt, det vil si at når du stikker en finger nedi føles det hverken varmt eller kaldt. Hell blandingen over i en stor bakebolle og visp inn gjæren så den får løst seg opp i væsken. Visp inn malt og salt.

Visp inn de tørre ingrediensene én etter én i den rekkefølgen de er angitt i ingredienslisten, til du kommer til det siktede hvetemelet. Da er røren blitt så tykk at du kan gå over til sleiv og bruke den til å røre det inn med, litt om gangen, til alt er godt blandet. Begynn med minste mengde og rør inn mer etter hvert, deigen skal være litt klissete, men ikke tynn.

Dryss en liten neve siktet hvetemel over deigen, dekk den løst til med plastfolie og legg deretter et lett kjøkkenhåndkle eller lignende over. Om bakebollen har et lokk kan du legge det over istedet for plast og kjøkkenhåndkle.

La bakebollen stå på kjøkkenbenken i 12-16 timer. Om den hever seg veldig i starten kan du løfte litt på plasten og dytte deigen ned med fingrene. Dekk over den igjen etterpå. Deigen vil heve seg igjen til den skal stekes.

Steking:

Neste dag setter du ovnsristen inn i nedre halvdel av stekeovnen, setter inn en jerngryte med lokk og stiller stekeovnen på 250ºC. Når den har nådd ønsket temperatur tar du gryten ut av stekeovnen. NB! Bruk tykke grytekluter så du ikke brenner deg, for dette er veldig varmt! Ta av lokket, strø litt hvetemel over grytebunnen og hell deigen nedi. Sett på lokket igjen og sett gryten tilbake i ovnen. La brødet stekes i 50 minutter før du tar lokket av gryten og lar det ettersteke i 15 minutter for å få fin farge på toppen. Ovner er forskjellige, så følg med så det ikke blir brent. Ta gryten ut av ovnen og velt brødet ut på en rist. Bank på undersiden av brødet med fingrene – er det ferdig stekt gir det en hul lyd. Du kan eventuelt legge brødet tilbake på risten i ovnen igjen for ettersteking i 5-10 minutter om det ikke er helt ferdig.

La brødet avkjøles på rist. Nyt det ferskt, gjerne med hjemmelaget smør på, som du ser på bildet under! Frys ned det du ikke kommer til å spise i løpet av et par dager, så har du ferskt brød senere også!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *