HomeHovedretter Fisk Kokt skrei med lever og rogn (mølje)

Kokt skrei med lever og rogn (mølje)

Comments : 2 Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Fra januar til april hvert år er det sesong for skrei, og da er det tid for å fråtse i denne delikatessen. Kokt skrei med lever og rogn, populært kalt mølje, er tradisjonsmat som blir servert på de fleste restauranter med respekt for seg selv, men man kan like godt lage den selv hjemme! Server den med en deilig rødvin til, og du har et festmåltid!

Til mølje må det være kokte poteter, og både pimpernell, gulløye og mandelpoteter passer godt. Eller du kan velge en annen type som du liker. Husk bare å ta med koketiden i beregningen, for om du velger pimpernell kan den trenge opptil 1 time.

Når du skal lage mølje er det lurt å starte med å koke rognen først, siden den trenger lengst tid. Deretter setter du over skreien til koking, og til slutt leveren. Oppskriften på de forskjellige kommer i denne rekkefølgen nedenfor. Tiden angitt er basert på at du har skyllet og renset både fiskeskiver, rogn og lever før tilberedning. Skreiskivene kan gjerne ligge i rennende kaldt vann i en time før de skal kokes.

Denne oppskriften er til to personer, så husk å skalere opp om du skal servere til flere!

 

 

 

KOKT SKREI MED LEVER OG ROGN (MØLJE)

TID: 30-40 minutter

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 2 store/tykke skiver skrei (ca. 500-600 gr)
 • 1 mellomstor rogn (350-400 gr)
 • 200-250 gr lever

 

Til kokevannet trenger du i tillegg:

 • grovt og fint salt
 • 7% mateddik
 • hel hvit pepper
 • eventuelt et laurbærblad

 

Koking av skreirogn

Skyll rognen og klipp bort løse/overflødige «tråder» av skinnet. Pakk den inn i matpapir, slik du ser på bildet under. Dette er for å unngå at den skal gå istykker under kokingen.

 

 

Ta frem en kasserolle som er så stor at rognen kan ligge flatt i den, og hell i så mye vann at det vil være rikelig til å dekke den. Ha i 1 ss grovt eller fint salt per liter vann og la det få et oppkok. Legg i rognen og demp varmen slik at vannet ikke boblekoker, men syder. Legg lokket halvveis på og la rognen trekke i 30 minutter. Trekk kasserollen fra platen og la rognen ligge i vannet frem til servering.

 

Koking av skreiskiver

Skyll skreiskivene godt i iskaldt vann og fjern blodet som ligger i kanalen inntil ryggbenet. Klipp eventuelt bort finnene med en skarp saks. La gjerne skivene ligge i rennende iskaldt vann i inntil 1 time før de skal kokes.

Hell 3,5-4 liter vann i en vid kasserolle, så mye at det er rikelig med vann til å koke fisken i. Ha i 1 ss grovsalt og 1 ts 7% mateddik per liter vann og kok opp. Legg fiskeskivene i og la det få et raskt oppkok. Senk varmen så det såvidt syder, legg lokket halvveis på og la fisken trekke i 10-15 minutter (avhengig av tykkelsen på skivene). Du kan sjekke om den er ferdig kokt ved å bruke en hullspade og løfte forsiktig på en fiskeskive. Når fiskekjøttet lett løsner fra ryggbenet er den ferdig kokt. Trekk kasserollen fra platen og la fisken ligge i vannet til alt er klart til servering.

 

Koking av skreilever

Før leveren skal kokes må den renses og deles opp i mindre biter. Se på TIPS nederst i dette innlegget hvordan du gjør det.

Til å koke porsjonen i denne oppskriften heller du 3 dl vann i en liten kasserolle og har i 1,5 ts finsalt, 3 ts 7% mateddik,1 ts hel hvit pepper og eventuelt et laurbærblad. La vannet koke opp og ha i leverbitene. La det koke opp igjen, senk varmen og la det småkoke i 10 minutter. Trekk kasserollen fra platen inntil videre.

Lever må serveres rykende varm, så la den få et oppkok igjen akkurat like før servering.

 

Når både torsk, lever og rogn samt poteter er ferdig kokt, er det tid for servering! Skjær rognen i tykke skiver og legg dem på et (oppvarmet) serveringsfat sammen med de kokte skreiskivene. Du kan velge om du vil rense skreien for skinn og ben før servering, eller om hver enkelt skal rense for seg. Server rykende varm lever samt kokte poteter ved siden av og nyt sesongens aller beste fiskemåltid! Og husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de føler for det. Om du vil drikke rødvin til, som absolutt kan anbefales, smaker det nydelig med en vin basert på druen Pinot Noir.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Slik renser og deler du opp skreilever:

Utenpå leveren ligger det en hinne som må trekkes av. Noen ganger er det snyltere (som er helt ufarlige) på den, og disse må selvfølgelig fjernes. De ligger normalt i hinnen slik at de blir med når den trekkes av, men hvis ikke må du fjerne dem med en pinsett eller lignende.

 

 

Etter at du har fjernet hinnen, er det tid for å dele opp leveren i mindre biter. Hold lett på leveren med den ene hånden og bruk den andre til å trekke små biter forsiktig av leveren med. I leveren ligger det seige «tråder», og når du deler opp leveren på denne måten får du bort disse, slik du ser på bildet under.

 

 

Om du ikke skal sette over leveren til koking med én gang, kan du ha bitene i en liten skål og sette dem i kjøleskapet, godt tildekket, inntil de skal kokes.

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  mars 7, 2021 at 8:15 pm

  I dag har vi hatt verdens beste skreimiddag. Brukte oppskriften til tantemat «Kokt skrei …..», men byttet ut lever og rogn med tantemats fantastiske krepsesaus. Bedre kan det ikke bli.

  • tantemat
   mars 8, 2021 at 8:37 am

   Hei, Ingrid! Takk for en veldig hyggelig kommentar! Det er deilig å kunne fråtse i skrei når den er i sesong, og det var et godt tips å bruke krepsesausen til, det skal jeg forsøke selv en gang også! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *