HomeHovedretter Fisk Farsemat Søndagsfin fiskepudding med fløtesaus og reker

Søndagsfin fiskepudding med fløtesaus og reker

Posted in : Farsemat, Fisk, Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , ,

Det går an å spise fiskepudding på en søndag også, bare man «pimper» den opp med deilig saus og reker, men husk at retten blir bedre desto bedre fiskepuddingen er, så kjøp den du synes er aller best. Server med smørsurrede gulrøtter og erter og kokte poteter, og du har en nydelig og lettlaget søndagsmiddag som både store og små vil like!

Til denne middagen er det lurt å starte med å forberede gulrøttene først, slik at du raskt kan gjøre grønnsakene ferdig like før servering. (Se lenken Smørsurret gulrot og grønne erter for oppskrift). Så setter du fiskepuddingen inn i ovnen til varming mens du lager sausen. Om du velger mellomstore pimpernellpoteter ved siden av kan de kreve inntil 50 minutters koketid, så ta det med i tidsberegningen og sett dem på til koking litt før du begynner med selve middagen. Om du vil kan du også bruke en annen type som trenger kortere koketid, for eksempel mandelpoteter, det er helt opp til deg og hva du liker.

I denne retten er det valgfritt om du vil bruke frosne eller ferske reker, men om du bruker frosne må du huske å tine dem i kjøleskapet natten over!

SØNDAGSFIN FISKEPUDDING MED FLØTESAUS OG REKER

TID: 40-50 minutter, inkl. tid til rensing av reker

Til 4 personer

Du trenger:

 • 1 fiskepudding, ca. 800 gr
 • 1 boks reker i lake, 385 eller 398 gr (hhv. 170 eller 200 gr reker i boksen)
 • 600 gr ferske eller frosne reker (gir noe over 200 gr ferdig renset)
 • 2 ss smør
 • 2 ss hvetemel
 • 2,5 dl vann
 • 1 terning fiskebuljong
 • 1,5 dl tørr hvitvin
 • 3 dl kremfløte
 • 1/4 ts salt
 • 1/4 ts hvit pepper
 • 1/2-1 ts karri (se TIPS nederst i dette innlegget angående karri)
 • 1 knivsodd kajennepepper
 • 1 liten bunt dill

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 180ºC.

Start med å rense ferske eller frosne reker, slik at de er klar til å brukes.

Kok opp vann og buljongterning, slik at det står klart til å spe sausen med.

Sil laken fra rekeboksen over i en liten kasserolle, slik at du kan varme noen få av de ferske/frosne rekene i den til å pynte med.

Skjær fiskepuddingen opp i skiver på ca. 1 cm tykkelse. Hell 1/2 dl kaldt vann i et ildfast fat som er stort nok til å romme både fiskepuddingen og grønnsakene. Legg skivene av fiskepuddingen takstenslagt i fatet, slik du ser på bildene, og dekk tett til med aluminiumsfolie. Sett fatet på midterste rille i stekeovnen og la det stå i 20 minutter, til fiskepuddingen er blitt gjennomvarm.

Mens fiskepuddingen står i ovnen, lager du fløtesausen:

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme. Slå av platen, men la kasserollen fortsatt stå på den. Visp hvetemelet inn i det smeltede smøret og spe med den varme buljongen, litt om gangen, mens du visper så det ikke danner seg klumper. Når du er ferdig med å spe med buljongen skal du fortsette å spe med hvitvinen på samme måte. Visp godt mellom hver speing, slik at sausen blir glatt og jevn. Når du har spedd inn all hvitvinen tilsetter du salt, pepper og karri, slår platen på middels varme igjen og lar sausen stå og småkoke i 5 minutter. Rør i den innimellom for å unngå at den setter seg fast i bunnen. Etter at sausen har kokt i 5 minutter begynner du å spe med kremfløten, litt om gangen og med jevnlig visping så det ikke blir klumper. Bruk gjerne 1/2 dl vann til å skylle fløteboksen med og ha det også i sausen. La den stå og småkoke i ca. 10 minutter, eventuelt lenger, til den har fått passe tykkelse. Rør med jevne mellomrom, og rør inn kajennepepper når sausen er ferdig kokt.

Like før den skal serveres har du rekene fra laken samt 2/3 av de ferske/frosne rekene i sausen og lar den såvidt få et oppkok før du trekker kasserollen fra platen. Det er viktig å unngå at rekene får for mye varmebehandling, siden de da fort kan bli seige.

Før servering koker du opp laken fra rekene på boks, trekker kasserollen fra platen og legger oppi de rekene du har tatt av til å pynte med, slik at de blir lunet.

Mens rekene ligger til luning er det tid for å legge siste hånd på de smørvarmede gulrøttene og ertene, som forklart i oppskriften på grønnsakene.

Ta den ferdig oppvarmede fiskepuddingen ut av stekeovnen og hell noe av sausen over puddingen. Legg på reker og kvaster av dill til pynt og hell de varme grønnsakene ved siden av puddingen i fatet. Server poteter samt resten av sausen ved siden av og nyt en deilig søndagsmiddag!

Vel bekomme!

TIPS: Det finnes mange typer karri, og siden det er et blandet krydder kan det smake veldig forskjellig, alt etter hvilken produsent det kommer fra. Derfor kan det være lurt å starte med å ha i minste mengde karri til å starte med og eventuelt ha i mer til du får så mye karrismak som du liker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *