HomeTilbehør Poteter Potetsalat fra Guatemala

Potetsalat fra Guatemala

Posted in : Poteter, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Etter en reise i Mellom-Amerika med mange flotte opplevelser og mye god mat, har Tantemat fått inspirasjon til nye måter å lage velkjente retter på. Matrettene der borte er nemlig ikke så veldig forskjellig fra våre. I Guatemala ble en enkel og velsmakende potetsalat servert ved siden av stekt egg og kokt skinke til frokost, noe som er ganske uvant for en nordmann, men som ga lyst til å utvikle den videre og ha den som tilbehør til middag. Ved å tilføre noen flere ingredienser ble den full av smak og kan serveres til det meste. Tantemat har hatt den ved siden av stekt laks, men den kan passe like godt til Onkels «hotte» karbonadekaker, vanlige kjøttkaker, stekte pølser eller stekt kjøtt. Den vil også gjøre seg utmerket som smaksrikt tilbehør på en buffé.

Potetsalaten er enkel å lage, med få ingredienser, og du kan velge de potetene du liker, enten det er Mandeline, som Tantemat har brukt her, Pimpernell eller andre. Og du kan like gjerne velge kokefast som melne. Om du vil kan du bruke dem med skallet på, men da må de skrubbes godt før koking.

Tantemat synes denne potetsalaten smaker aller best når den serveres nylaget og lun, siden smakene da kommer best frem, men det er en smakssak og helt opp til deg! Den kan serveres kald også. Eventuelt kan du koke, skrelle og dele opp potetene en stund på forhånd, og så blande dem med det varme grønnsakssmøret og de andre ingrediensene like før servering.

Som nevnt passer denne potetsalaten kjempegodt til stekt laks, og hvordan du raskt steker laks får du forklart under TIPS til slutt i denne oppskriften.

 

 

 

 

POTETSALAT FRA GUATEMALA

TID: Tar maksimalt 1 time, avhengig av koketid og om du skreller poteten.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 1 kg poteter (Mandelpoteter, Pimpernell, Mandeline eller en annen type)
  • 1 halv rød paprika
  • 1,5-2 dl hakket persille
  • 1 rød chili (kan utelates, eller du kan bruke mindre)
  • 50 gr små kapers
  • 50 gr sorte oliven uten sten (bruk gjerne en type som har ligget i olje)
  • 4 ss nypresset sitronsaft
  • 100 gr smør
  • 1 Crispi-salat

 

Slik gjør du:

Kok potetene med skallet på og skrell dem, med mindre du har skrubbet dem først for å bruke dem med skallet på. Del dem opp i ca. 2 x 2 cm store terninger.

Skyll paprika, rens den for frø og hvite hinner og skjær den opp i små terninger. Skyll og rens chili for frø og finhakk den. Finhakk oliven.

 

 

Kok opp smøret og bland inn kapers, oliven, chili og sitronsaft og la det såvidt få et oppkok igjen. Ha smørblandingen, paprika og persille sammen med potetene og bland forsiktig sammen.

Skyll crispisalaten og kjør den i salatslynge eller klapp den tørr med kjøkkenpapir. Skjær eller riv den i strimler og legg den utover et serveringsfat. Fordel potetsalaten på toppen, og så er det klart for servering! Spis potetsalat fra Guatemala som smaksrikt tilbehør til fisk eller kjøtt, eller sett den frem på en buffé!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Hvordan steke laks raskt.

Til 4 personer beregner du 600-800 gr laksefilet uten skinn og ben.

Skjær laksefileten i 1-1,5 cm tykke skiver på skrå av fileten, slik at du får litt større skiver. Krydre med litt salt og sitronpepper på begge sider.

Smelt 2 ss smør i en (teflon)panne og la den bli skikkelig varm. Laks bør ikke gjennomstekes, da blir den tørr, så pannen bør være så varm at fisken får fin farge i løpet av 20-30 sekunders steking på hver side. Legg fiskeskivene over på et fat etter hvert som de blir ferdig stekt. Når alle er ferdig stekt kan de, om nødvendig, holdes lune i stekeovnen ved 60-65ºC frem til servering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *